14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCât de eficiente vor fi protestele studenţilor

Cât de eficiente vor fi protestele studenţilor

Studenţii protestează în cen­trele universitare, cerând sume mai mari pentru Educaţie. De-a lungul vremii, din păcate, astfel de mişcări nu au dus la rezul­tate concrete care să constrân­gă guvernanţii să considere învăţământul o prioritate.

Ca urmare a lipsei unor asumări clare de alocare a 6% din PIB pentru educaţie din partea guver­nanţilor, studenţii vor organiza proteste în 11 centre universitare din ţară – Bucureşti, Timi­şoa­ra, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia. Studenţii cer Guvernului să respecte Legea Educaţiei Naţionale şi să aloce 6% din PIB pentru educaţie, să crească finanţarea de bază a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să crească subvenţia cămine-cantine cu 30%, să crească fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie clară care să definească normele de funcţionare a acestora. Acesta este mesajul lansat de către Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) care va organiza proteste.

Ei impută oamenilor politici faptul că nu au respectat acel punct din Legea Educaţiei Naţionale adoptată în ianuarie 2011 şi care prevede că pentru educaţie se alocă anual 6% din produsul intern brut al anului respectiv. De aceea, ANOSR a lansat o listă a ”vânzătorilor de gogoşi din Educaţie”, care cuprinde o listă cu oamenii politici care nu au pus în practică bugetul asumat pentru Educaţie. Pe listă apar preşedintele statului, premierul, lideri de partid şi miniştri, foşti şi actuali, ai Educaţiei.

ANOSR numără 300 de mii de studenţi. Proteste au mai fost dar nu au avut forţa să schimbe mentalităţi politice. În urmă cu doi ani publicam o anchetă în care încercam să aflăm de ce mişcările de protest nu au amploarea şi nici efectul celor din alte state occidentale.

“Nemulţumirile pentru care studenţii din Europa au ieşit în stradă (era vorba de turbulenţele generalizate din vara anului 2010) se regăsesc şi în rândul celor din România. Din păcate, sunt foarte mulţi studenţi care evită să spună – mie nu îmi place chestia asta, trebuie să luăm atitudine. Nu ştiu dacă e vorba de resemnare, ci mai mult de neimplicare”, ne-a declarat un membru din conducerea ANOSR. Care a fost completat de un lider al Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Bucureşti -„Mare parte din studenţi vin la şcoală doar ca să obţină o diplomă. Scopul lor final este fie să plece din România la un master sau doctorat, fie să plece pur şi simplu la orice fel de muncă în Occident.”

 

Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă