15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRaportul State of Change: Atitudini în Europa Centrală și de Est la...

Raportul State of Change: Atitudini în Europa Centrală și de Est la 30 de ani de la căderea Zidului.

În ciuda scepticismului larg răspândit al partidelor politice principale cu privire la legitimitatea buletinelor de vot naționale și a conținutului produs de mass-media tradiționale, respondenții sunt optimiști cu privire la capacitatea lor de a influența și de a realiza schimbări progresive.
Sondajul realizat de You Gov în Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia dezvăluie de asemenea, diviziunea între generații – în special în rândul tinerilor angajați în activitatea civică și care speră să îmbunătățească societatea.
 
Comentând raportul și constatările sale Patrick Gaspard, președintele Open Society Foundation, a declarat:
 
„La treizeci de ani după căderea Zidului Berlinului, acest sondaj„ State of Change ”reflectă criza de încredere recunoscută în valorile liberale și în instituțiile democratice din Europa de Est și Centrală. Dar ne arată și ceva mai pozitiv: faptul că oamenii cred că vocile lor pot face diferența; și că, atunci când vine vorba de valori progresive, tinerii conduc drumul înainte ”.
 
Raportul, State of Change: Atitudini în Europa Centrală și de Est la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, care se bazează pe sondajele You Gov din Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia a fost publicat pentru a coincide cu cea de-a treizecea aniversare a revoluțiilor din 1989. Acesta oferă o imagine a opiniei actuale despre democrație, libertatea de exprimare, economia de piață și mass-media.
 
Printre liniile sale de top, studiul găsește proporții mari de cetățeni din Europa Centrală și de Est care consideră că democrația este în pericol în țara lor. Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la legitimitatea voturilor interne, în special în Bulgaria, unde peste trei sferturi dintre respondenți consideră că alegerile lor nu sunt „libere și corecte”, precum și în România (54%) și Ungaria (52%). Aceste temeri coexistă cu un sprijin puternic pentru libertățile societății civile. De exemplu există majorități din fiecare țară sondată pentru dreptul organizațiilor publice – cum ar fi organizațiile de caritate și instituțiile academice – de a critica Guvernul.
Sondajele detectează, de asemenea, un curent de optimism în rândul generațiilor tinere – cele din intervalele de vârstă ale Generației Z (18-22 ani) și Milenale (23-37 ani) – asupra capacității lor de a influența politica și de a aduce schimbări pozitive. Acest lucru este remarcabil mai ales în Ungaria și Polonia.

Cele mai citite

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...
Ultima oră
Pe aceeași temă