17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialNicolas Maduro ACUZĂ agenţia americană antidrog. Vezi de ce!

Nicolas Maduro ACUZĂ agenţia americană antidrog. Vezi de ce!

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a afirmat miercuri că agenţia americană antidrog (DEA) ar putea fi implicată în trimiterea la Paris, de la Caracas, a unei încărcături de 1,3 tone de cocaină, pentru a prejudicia imaginea ţării sale, transmite Mediafax.

„Ce coincidenţă să aibă loc acest caz de trafic de droguri, acest faimos caz cu Air France! (…) Atenţie să nu fie mâna DEA! Noi anchetăm, atenţie să nu fie DEA, care să fie implicată în spatele mafiei!”, a declarat Maduro miercuri.

La 11 septembrie, un zbor al Air France cu plecare din Caracas a aterizat la Paris-Roissy cu peste 1,3 tone de cocaină în circa 30 de valize.

Douăzeci şi trei de persoane, dintre care un angajat al companiei aeriene şi mai mulţi militari, au fost arestate şi plasate în detenţie în Venezuela. În Franţa, cinci persoane au fost încarcerate – trei italieni şi doi britanici.

„Ei susţin că în spatele acestei afaceri este mafia italiană. Toate aceste reţele mafiote sunt prietene cu DEA (…) lucrează cu DEA, fac parte din sistemul DEA, toţii capii, columbieni, mexicani etc, este o mare întreprindere”, a adăugat preşedintele.

Maduro a avertizat că traficanţii de droguri dispun de o „putere mare”, care ar putea fi folosită „de acest sector care fabrică dosare împotriva ţării pentru a spune că (noi suntem) un stat traficant de droguri”.

Citeşte şi Preşedintele Venezuelei a expulzat trei diplomaţi americani

„Un stat traficant de droguri, Venezuela? Noi, care batem recordurile de captură de traficanţi, care doborâm recordurile de confiscare de droguri, care am rupt (legăturile) cu DEA care este o veritabilă multinaţională a traficului de droguri!”, a exclamat el.

Aceasta este prima aluzie a preşedintelui Maduro în legătură cu acest caz, care reprezintă cea mai importantă confiscare de cocaină din Franţa Metropolitană în cadrul unei proceduri judiciare. Potrivit poliţiei franceze, drogurile erau destinate mafiei italiene.

Venezuela şi-a încetat colaborarea cu DEA în 2005, în timpul lui Hugo Chavez (1999-2013), care a decedat în martie şi a fost mentorul politic al lui Maduro. Cele două ţări nu mai au ambasadori din 2010.

Confruntat cu criză economică gravă, Nicolas Maduro şi-a multiplicat în ultimele zile atacurile verbale şi diplomatice împotriva Statelor Unite, expulzând, spre exemplu, luni trei membri ai ambasadei americane la Caracas.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă