UPDATE: Premierul suedez Stefan Lofven a promis mai multe resurse pentru poliţie, în cotextul în care un solicitant de azil a înjunghiat mortal o femeie care lucra într-un centru de refugiaţi pentru minori, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
Incidentul a stârnit îngrijorări că autorităţile sunt copleşite de numărul mare de solicitanţi de azil ajunşi în Suedia.
Declaraţia lui Lofven, făcută la Mölndal, survine în contextul în care poliţia a transmis că are nevoie de câteva mii de angajaţi suplimentari pentru a combate ameninţarea teroristă, a-i escorta la frontieră pe cei expulzaţi şi a asigura ordinea în centrele pentru refugiaţi.
„Poliţia se confruntă cu un volum mai mare de muncă din cauza situaţiei refugiaţilor. Astfel că este nevoie de mai multe resurse”, a declarat Lofven luni seară, citat de postul naţional de radio suedez.
Afluxul de solicitanţi de azil, care a luat proporţii spectaculoase începând cu luna august, a determinat Suedia să reintroducă în noiembrie anul trecut controale la frontierele sale. Suedia s-a confruntat anul trecut cu un aflux de peste 160.000 de solicitanţi de azil, la o populaţie de 9,8 milioane de locuitori.
––
O angajată a unui centru de refugiaţi din Suedia a fost înjunghiată mortal, luni, de un solicitant de azil în vârstă de 15 ani a înjunghiat mortal, însă incidentul nu a fost clasificat drept act terorist, potrivit CNN, citat de Mediafax.
Potrivit unui purtător de cuvând al poliţiei din regiunea Vastra Gotaland, Hans Lippens, băiatul, care a fost reţinut de poliţie, nu a fost identificat, dar ţara sa de origine este cunoscută.
Incidentul s-a produs la un centru pentru solicitanţi de azil cu vârste sub 18 ani, unde locuia autorul agresiunii, la aproximativ zece kilometri de centrul oraşului Molndal, în regiunea Gothenberg din vestul Suediei.
Citeşte şi: Un refugiat sirian, printre invitaţii preşedintelui Obama la ultimul discurs despre starea naţiunii
Victima, o femeie de 22 de ani, era singură împreună cu opt băieţi care locuiau la azil, a precizat Lippens. Doar unul dintre băieţi este suspectat de implicare directă în incident, dar poliţia îi interoghează şi pe ceilalţi şapte tineri.
„Nu a fost terorism. Credem că ar putea să fi fost un accident sau poate a existat o luptă”, a declarat Lippens. El a adăugat că poliţia va oferi mai multe informaţii în cursul zilei de marţi, dar din cauză că băieţii provin din ţări diferite este nevoie de mai mulţi translatori pentru a le lua declaraţiile.
Citeşte şi: Parlamentarii danezi vor reformarea sistemului de azil
Mai multe incidente au avut loc la centre pentru solicitanţi de azil din regiunea Vastra Gotaland, dar „acesta este cel mai grav caz de până acum”, a afirmat Lippens. El a apreciat că în regiune vin circa 50 de solicitanţi de azil în fiecare lună, majoritatea din Siria şi Afganistan.
Majoritatea incidentelor sunt lupte între refugiaţi şi nu vizează populaţia locală suedeză, a precizat acesta.