12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialTribunalul Suprem de Justiţie a plasat Venezuela în stare de urgenţă economică

Tribunalul Suprem de Justiţie a plasat Venezuela în stare de urgenţă economică

Venezuela a fost plasată în “stare de urgenţă economică”, după ce Tribunalul Suprem de Justiţie (TSJ) a validat decretul preşedintelui Nicolas Maduro, ignorând avizul negativ oferit la 22 ianuarie de către Parlamentul controlat de opoziţie, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Potrivit avizului TSJ, făcut public joi, decretul “a intrat în vigoare odată cu publicarea sa, iar legitimitatea, validitatea, vigoarea şi eficienţa sa juridică şi constituţională sunt irevocabile, conform a ceea ce este prevăzut” în lege.

Astfel, textul permite ca guvernul să poată recurge la mijloace ale companiilor private (de transport şi de distribuţie) pentru a “garanta accesul” la alimente, medicamente şi bunuri de primă necesitate şi pentru a controla schimburile. 

Preşedintele socialist  Nicolas Maduro a declarat, la televiziunea de stat, că măsurile “facilitează într-o mare măsură munca”. Mai mult, el a precizat că va anunţa primele măsuri în următoarele zile. 

“Tribunalul Suprem de Justiţie s-a exprimat. Decizia sa este sfântă şi trebuie respectată de toate sectoarele şi de toate instituţiile”, a insistat şeful statului din Venezuela. 

Pe de altă parte, deputatul de opoziţie Juan Guaido şi-a exprimat criticile pe Twitter. Astfel, el a scris că “TSJ nu poate uzurpa competenţele puterii legislative”. Deputatul José Guerra, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai decretului, a spus că Tribunalul Suprem “se crede stat în stat” şi “se consideră deasupra voinţei poporului”. 

Decretul, care instituie această stare de urgenţă pentru 60 de zile într-o ţară în plină criză economică din cauza căderii preţului petrolului, a fost adoptat de Nicolas Maduro la 15 ianuarie. Însă măsura a fost respinsă o săptămână mai târziu de către Parlament, unde opoziţia deţine majoritatea. Sesizată de liderii partidului aflat la putere, Camera Constituţională a TSJ le-a dat în cele din urmă câştig de cauză. Opoziţia, dar şi sindicatele şi mediul de afaceri se tem că decretul ameninţă proprietatea şi afacerile private, distruge puterea de cumpărare şi năruie piaţa locurilor de muncă. 

Venezuela, altădată un bogat producător de petrol datorită rezervelor sale imense de ţiţei – cele mai mari din lume -, a intrat într-o gravă criză economică odată cu prăbuşirea preţului petrolului. În viaţa de zi cu zi, aceasta se traduce printr-o penurie de produse de bază precum cafea, ulei sau scutece, venezuelenii fiind nevoiţi să stea ore întregi la cozi, de la un supermarket la altul, pentru a se putea aproviziona.

 

Cele mai citite

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

Clienții români ai armatei private a Lukoil

Rușii de la Lukoil desfășoară în România o ”armată privată” mascată sub forma unei companii de protecție și pază, Traun Guard HMS, fostă...

Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus Hristos, spune că Dumnezeu l-a îndrumat să se facă actor

Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus Hristos în filum "Patimile lui Hristos", regizat de Mel Gibson și în care joacă și Maia...
Ultima oră
Pe aceeași temă