Rusia consideră România un partener important în sud-estul Europei, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în urma unei întâlniri cu ministrul român de Externe Titus Corlăţean marţi, la Moscova, relatează Mediafax.
„Am purtat discuţii constructive şi substanţiale”, a declarat şeful diplomaţiei ruse. „Amândouă părţile şi-au confirmat intenţia de a îmbunătăţi atmosfera relaţiilor ruso-române, dezvolta o agendă pozitivă şi depăşi unele dificultăţi cu care s-au confruntat relaţiile noastre în ultimii ani”, a adăugat Lavrov, potrivit Itar-Tass în ediţia online.
Moscova vrea ca aceste relaţii „să se dezvolte în mod constant, predictibil”, a continuat ministrul rus. Ea „vrea să dezvolte o cooperare reciproc avantajoasă şi să exploateze potenţialul acesteia deplin”, a adăugat el.
Cei doi miniştri au salutat un dialog politic mai puternic, inclusiv la nivelul ministerelor de Externe ale celor două ţări, dar şi cooperarea în cadrul ONU, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Consiliului Europei (CoE) şi Consiliului NATO-Rusia.
Lavrov a anunţat că marţi a fost semnat un plan de consultări între ministerele de Externe rus şi român pentru perioada 2013-2014, care va impulsiona cooperarea.
El a amintit că Rusia şi România au semnat un acord privind crearea unor centre culturale şi unui program de cooperare în domeniile culturii, educaţiei, mass-media, sportului, tineretului şi turismului.
„Sunt încrezător că aceste documente vor ajuta la intensificarea contactelor umane şi interacţiunii la nivelul societăţii civile”, a mai declarat ministrul rus.
Altă problemă discutată în cadrul întâlnirii a fost cooperarea în Blacani. „Ne-am confirmat abordările apropiate ale situaţiei din regiune”, a declarat Lavrov, adăugând că „atât Rusia, cât şi România sunt interesate de stabilitatea pe termen lung a acestei regiuni, în dezvoltarea unor relaţii bune de vecinătate şi a cooperării multilaterale între statele din Balcani, care este necesar să fie bazată pe respectul reciproc şi al suveranităţii şi integrităţii teritoriale al celorlalte”.