21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialVarga: Tăierile ilegale de lemn sunt un fenomen. Vom mări de cinci...

Varga: Tăierile ilegale de lemn sunt un fenomen. Vom mări de cinci ori cuantumul amenzilor

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, joi, la Sibiu, că “tăierile ilegale de lemn sunt un fenomen”, anunţând că intenţionează majorarea amenzilor de cinci ori, dar şi întocmirea de dosare penale pentru orice furt de lemn, indiferent de cantitatea sustrasă, potrivit Mediafax.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că “s-a tăiat ilegal extrem de mult lemn”, provocându-se dezechilibre care au dus la alunecări de terenuri, torenţi de pe versanţi şi alte probleme în cazul unor precipitaţii abundente ca cele înregistrate în ultima perioadă.

Lucia Varga a afirmat că a demarat controale în ţară, crezând că sunt “cazuri izolate” de furt e lemn, însă a constatat că tăierile ilegale “sunt un fenomen”.

“Am verificat în ţară să văd unde sunt zone cu tăieri ilegale, crezând că sunt cazuri izolate, dar, din păcate, tăierile ilegale sunt un fenomen şi vă dau câteva exemple, câteva judeţe în care s-a tăiat ilegal extrem de mult: Argeş, Alba, Cluj, Maramureş, Bihor, Giurgiu, Suceava, Neamţ”, a declarat Lucia Varga.

Aceasta a afirmat că în judeţul Alba a descoperit pe lângă tăieri ilegale masive şi o gestionare defectuoasă a masei lemnoase.

“În judeţul învecinat, la Alba, am văzut nu numai tăieri necontrolate, ci şi un mod de exploatare a lemnului ineficient, total neprofesionist, fără a respecta regimul silvic. Am văzut masă lemnoasă abandonată pe cursurile de apă care, pe lângă faptul că produce pagubă, pune în pericol acumularea din aval şi unele comunităţi pentru că acestastă masă lemnoasă poate crea baraje”, a afirmat ministrul delegat.

Lucia Varga a anunţat că a finalizat proiectul Legii privind regimul contravenţiilor şi infracţiunilor silvice, în acest act normativ fiind prevăzute sancţiuni mai aspre pentru cei care fură lemn.

“În primul rând, vrem să mărim cuantumul sancţiunilor aplicate pentru a descuraja furtul de lemn. În al doilea rând, infracţiunile pentru furtul de lemn vor fi ca şi pentru orice furt, deci se va aplica Codul Penal şi nu vor fi declarate infracţiuni doar dacă depăşesc de cinci ori valoarea masei lemnoase sustrase”, a precizat Varga.

Potrivit acesteia, în acest moment, “sancţiunile sunt prea mici”.

“Luăm în considerare mărirea acestor sancţiuni şi descurajarea furtului. Suntem în discuţii, inclusiv cu personalul de la Ministerul de Justiţie, astfel încât să aliniem cuantumul sancţiunilor la legislaţia cealaltă de mediu existentă. Probabil, că vom mări de cinci ori cuantumul sancţiunilor, acum sancţiunile fiind undeva în jurul a 10.000 de lei”, a mai declarat ministrul Lucia Varga.

Aceasta a afirmat că, în perioada 1990 – 2011, s-au sustras 80 de milioane de metri cubi de lemne, fiind produsă o pagubă de cinci miliarde de euro, fără ca vreo parte a prejudiciului să fi fost recuperată.

Cele mai citite

3 moduri prin care poți asigura securitatea unui complex rezidențial

Securitatea în cadrul unui complex rezidențial nu se referă doar la împiedicarea accesului neautorizat. Înseamnă, de asemenea, prevenirea furturilor sau a actelor de vandalism...

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...

Șapte legi promulgate azi de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi șapte legi. Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului a semnat, astăzi, următoarele decrete: Decret pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă