23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialSpanacul – una dintre plantele miraculoase ale primăverii. Află de ce este...

Spanacul – una dintre plantele miraculoase ale primăverii. Află de ce este atât de lăudat

Frunzele de spanac, care au apărut deja pe tarabele din piețe, sunt o sursă bună de sănătate pentru că sunt bogate în antioxidanţi, vitamine şi minerale. Ele se pot folosi în diverse salate, ciorbe și mâncăruri pe cât de sănătoase, pe atât de delicioase.

Spanacul este un tonifiant excelent al întregului organism, însă în mod special pentru sânge și ficat. Efectele lui benefice se datorează antioxidanţilor care luptă împotriva radicalilor liberi din organism și curăță sângele de toxine. În plus, spanacul conține fier, calciu, sodiu și potasiu, minerale care ajută la detoxifierea ficatului și menținerea unui metabolism activ.

În compoziția spanacului sunt și multe vitamine, printre care  B, C, E și K, care încetinesc procesul de îmbătrânire și luptă împotriva bolilor, inclusiv a cancerului. Studiile realizate pe extracte din spanac au arătat că frunzele conține anumite substanțe fitochimice – clorofilă și luteină – care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase de la nivelul stomacului și pielii. În plus, un flavonoid descoperit în spanac reduce riscul apariţiei cancerului ovarian cu 40%.

Nutriționiștii recomandă includerea spanacului în alimentație pentru a preveni bolile cardiovasculare, afecțiunile oftalmologice, bolile de oase. Spanacul este recomandat şi gravidelor pentru că acidul folic pe care-l conţine contribuie la formarea celulelor sănătoase şi previne anomaliile sistemului nervos şi ale coloane vertebrale la făt.

Frunzele de spanac proaspete se țin în frigider 7-8 zile, iar în congelator maximum 6 luni. Se pot consuma în diverse salate, ciorbe, mâncăruri. 

Iată câteva reţete cu spanac, pe cât de sănoase, pe atât de delicioase:

Salată de paste orzo cu spanac

Sufleu de spanac cu brânză

Spaghete cu roșii și spanac, într-un singur vas

Palak Paneer (Brânză de vaci în sos de spanac)

Supă de spanac cu ochiuri româneşti

Plăcintă cu spanac, brânză şi ouă

Spanacul este o plantă din familia amarantaceelor și a fost cultivată pentru prima oară în Asia de sud-vest. Primii care l-au consumat au fost chinezii, prin secolul al VII-lea. Europenii l-au descoperit mai târziu, iar la început îl mâncau doar regii. Din 1956 până după 2000, toate generaţiile de copii au aflat că spanacul te face puternic şi au dorit să-l consume, datorită personajului de desene animate Popeye Marinarul.

 

Cele mai citite

O comună bogată din Teleorman toacă banii pe pavele, garduri, gratare în curtea școlii și studii de fezabilitate inutile

Suntem în 2024: campanie electorală, alegeri locale și parlamentare. Val de promisiuni electorale, efervescență, polemici și dezbateri.   Ne-am hotărât să facem un reportaj la...

Rishi Sunak anunță alegeri generale pe 4 iulie

Rishi Sunak a convocat alegeri anticipate surpriză pentru data de 4 iulie, într-o competiție în care Keir Starmer va încerca să preia puterea pentru...

Resortul Lebăda Neagră deținut de Toma Sandu, închis de inspectorii DSV din cauza neregulilor grave

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) au închis resortul Lebăda Neagră, deținut de Toma Sandu, după ce au descoperit multiple nereguli în cadrul unei inspecții...
Ultima oră
Pe aceeași temă