Reţeta de crap ardelenesc este tradiţională din zona Ardealului şi este foarte gustoasă.
Ingrediente (pentru 5 porţii):
7.5 kg de crap fără cap
7.5 kg de cartofi
2 kg de roşii
1 kg de ceapă
1 kg de bulion
Citeşte şi Reţeta dobrogeană: Chifteluţe din peşte alb, ca în Delta Dunării
250 gr de ardei verde
500 gr de costiţă afumată sau slanină afumată
250 gr de smântână
1 litru de ulei
50 de gr de boia dulce
150 de grame de sare
Citeşte şi Reţetă bănăţeană: Ceapă umplută ca la Caransebeş
Modul de preparare :
Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.
Peştele se curăţă, se spală, se taie în porţii şi i se dă sare.
Cartofii, ceapa şi ardeiul verde se curăţă, se spală şi apoi se taie în felii subţiri. Costiţa sau slănina afumată se taie, de asemenea, în felii.
Se pun toate într-un vas şi peste ele se toarnă bulionul şi boiaua, după care se amestecă bine.
Din aceasta compoziţie se asează jumătate într-o tavă, se pune ulei peste ea, iar apoi se asează bucăţile de peşte.
Peste porţiile de peşte se asează cealalta jumătate de compoziţie. Se dă un praf de sare şi apoi se pun roşiile tăiate felii mai mari şi smântâna.
Tava se bagă la cuptor, la foc moale şi se lasă până când preparatul este gata.
Citeşte şi Reţetă bănăţeană de Paşte: Stufat de miel la tigaie
Tradiţii culinare
Această reţetă a fost inclusă în proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. Proiectul îşi propune să promoveze în perioada februarie-noiembrie reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti. Reţeta de crap ardelenesc furnizată de Adrian Buzoianu (www.ChefBuzu.com), a fost preparată de bucătarii restaurantului Casa Oprescu (Parcul Tineretului) şi poate fi degustată în cadrul restaurantului, la un preţ promoţional.