2.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialReţeta dobrogeană: Plachie ca în Delta Dunării

Reţeta dobrogeană: Plachie ca în Delta Dunării

Reţeta de plachie este autentică din regiunea Dobrogea şi este foarte gustoasă.

Ingrediente:

– un crap (sau alt peşte) fără cap de 1.4 kg

– 1.5 kg ceapă

– 100 ml de ulei

– 100 ml pasta de tomate

– 2 grame de boia de ardei

– 100 ml de vin alb sec

– 3 grame de usturoi

– 2 grame de piper măcinat

– Foi de dafin

– 500 de grame roşii proaspete

– 50 de grame pătrunjel verde

– 30 de grame de sare

Mod de preparare:

Crapul se curăţă, se spală şi se porţionează în 10 bucăţi şi se prăjeşte. Ceapa se curăţă, se spală, se taie solzi.

Usturoiul se curăţă, se spală şi se taie mărunt. Roşiile se spală, se opăresc, se decojesc şi se taie cuburi. Patrunjelul verde se curăţă, se spală şi se taie mărunt, pasta de tomate se dilueaza in 100 ml apa.

Ceapa se căleşte în apă. Se adaugă roşiile cuburi. Dupa ce s-au înăbuşit se adaugă pasta de tomate, boia, piper, foi de dafin, usturoi, apă fiartă 1 l şi sare. Se fierbe sosul 10-15 minute şi se adaugă bucăţile de peşte care se vor acoperi cu legumele fierte şi se introduce tava în cuptor 20 min, la temperatură moderată.

Spre sfârşitul fierberii se adaugă vin şi se sărează după gust.

Se serveşte cu pătrunjel verde deasupra şi mămăliguţă.

Vizulizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.

Tradiţii culinare româneşti

Reţeta de plachie dobrogeană va fi promovată în restaurantul Adeline din Centrul Vechi în cadrul proiectului “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relatii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis şi mai multe pensiuni din ţară. Proiectul îşi propune să promoveze în perioada februarie-noiembrie reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti. Reţeta de plachie dobrogeană a fost pusă la dispoziţia resturantului Adeline de Pensiunea Cherhana din Delta Dunării, Localitatea Crişan, Tulcea.

Citeşte şi Bucovina culinară: influenţe, ingrediente, feluri de mâncare

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com şi pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

Cele mai citite

Poland Travel. Gustă din Polonia cu ORLEN Wisła Płock!

Te întrebi unde ai putea să mergi în weekendul următor sau în vacanțe mai lungi? Unde poți să te bucuri de peisaje uimitoare, să...

Luare de ostatici într-un restaurant de lângă Paris

Un bărbat înarmat cu un cuțit a luat sâmbătă ostatici mai mulți angajați în restaurantul tatălui său de la periferia Parisului. Un dispozitiv de...

Adriana Bahmuțeanu, amendată la cavoul lui Silviu Prigoană: „Lăsați-mă să-mi plâng copilul!”

Tensiuni la cimitir: fosta soție a omului de afaceri a fost escortată de poliție după ce a adus un omagiu la cavoul familiei. Adriana...
Ultima oră
Pe aceeași temă