33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialReacţia MAE la ameninţările Rusiei privind crearea unei flote la Marea Neagră

Reacţia MAE la ameninţările Rusiei privind crearea unei flote la Marea Neagră

În legătură cu declaraţiile purtătorului de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, publicate la 27 aprilie 2016 pe site-ul MAE de la Moscova, referitoare la ”Flota de la Marea Neagră a NATO”, Biroul de presă al MAE precizează înt-un comunicat că "sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu şi iniţiativa unei Grupări Navale la Marea Neagră au un caracter strict defensiv, respectă pe deplin dreptul internaţional şi nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse".

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat ieri că "Proiectul NATO de a crea o flotă a Mării Negre subminează securitatea şi stabilitatea şi obligă Rusia să adopte măsuri de retorsiune". Zaharova a mai spus, citată de agenţia oficială de presă Tass, că „oficialii de rang înalt ai NATO nu au comentat încă în ceea ce priveşte acest proiect îndoielnic”.

Ea a mai declarat că "potrivit unor informaţii din presă, România îşi promovează propria sa agendă la următorul summit al Alianţei, care are loc la Varşovia, în iulie”. Zaharova a susţinut că „este evident că discuţiile pe marginea acestui subiect, pe lângă eventuali paşi practici, dacă vor fi făcuţi, nu vor contribui la prezervarea Mării Negre ca o regiune a păcii şi a bunei vecinătăţi, lucruri pe care Bucureştiul le susţine vehement la nivel verbal”.

„Alaturi de amplasarea elementelor sistemelor de apărare antirachetă la Deveselu şi a altor infrastructuri ale SUA şi NATO în România şi în alte ţări, aceste lucruri indică o dorinţă de a intensifica activitatea militare în regiune, în imediata apărare a graniţelor Rusiei”, a adăugat oficialul rus. „Aceasta subminează puternic securitatea şi stabilitatea în această parte a continentului forţând Rusia să adopte contramăsuri adecvate pentru a-şi asigura propria securitate”, a adaugat Zaharova.

„Ideea a fost propusă iniţial de Bucureşti”, a continuat purtătoarea de cuvânt, care a punctat: „Promovează această iniţiativă. Prezentându-se ca un ‘avanpost’ menit să ţină Rusia deoparte pe ‘flancul estic’ al Alianţei Nord-Atlantice, România a contribuit în toate felurile posibile la stimularea prezenţei militare a SUA şi a NATO în regiunea Mării Negre, prin promovarea propriilor iniţiative. Din acestea face partea ideea de a crea o forţă permanentă a NATO în Marea Neagră. Potrivit reprezentanţilor României, aceasta ar fi o ‘componentă complementară naturală’ la forţele NATO terestre prezente în regiune.

 

 

Cele mai citite

Cod galben de furtuni în 10 județe, până mâine dimineață. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până joi dimineaţa în zece judeţe din vest.Astfel, în...

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...
Ultima oră
Pe aceeași temă