18 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialScriitorul Alexei Rudeanu a DECEDAT la vรขrsta de 73 de ani

Scriitorul Alexei Rudeanu a DECEDAT la vรขrsta de 73 de ani

Scriitorul Alexei Rudeanu a decedat, pe 2 ianuarie, la BucureลŸti, la vârsta de 73 de ani, se aratฤƒ într-un anunลฃ al Uniunii Scriitorilor din România (USR).

„Uniunea Scriitorilor din România ลŸi Asociaลฃia Scriitorilor BucureลŸti anunลฃฤƒ cu profund regret încetarea din viaลฃฤƒ a prozatorului Alexei Rudeanu (…) Prin dispariลฃia lui Alexei Rudeanu, proza româneascฤƒ suferฤƒ o dureroasฤƒ pierdere”, precizeazฤƒ USR în mesajul postat pe site-ul oficial al instituลฃiei.

Alexei Rudeanu (12 aprilie 1939, ChiลŸinฤƒu – 2 ianuarie 2013, BucureลŸti) a fฤƒcut studii primare ลŸi liceale în Zalฤƒu, Cluj, Aiud, terminate în 1957 la Arad, apoi la Institutul Pedagogic din Suceava (1968-1969).

A lucrat ca redactor la diverse ziare din BotoลŸani ลŸi Suceava. A debutat în suplimentul literar al ziarului sucevean Zori noi (1957), continuând sฤƒ publice reportaje, schiลฃe ลŸi povestiri în presa localฤƒ.

Între 1977 ลŸi 1986 s-a retras în munลฃi, pentru a se dedica scrisului. În 1992 a fondat „Liga Legendelor Lumii – Gnomes’ Land”, pentru promovarea copiilor români talentaลฃi, iar în 2000 a înfiinลฃat „Cetatea literarฤƒ. Revista scriitorilor români de pretutindeni”, care apare doar pe internet. A semnat ลŸi cu pseudonimul Alexander Mertz.

Debutul editorial al lui Alexei Rudeanu s-a produs în 1969 cu volumul de povestiri „Exilul pisicilor”, urmat de „Ultimul monac” (1973). Trecerea de la povestire la roman Alexei Rudeanu o va realiza în „Focul rece” (1973).

Cu „Pietrele acestei case” (1975), Alexei Rudeanu a inaugurat un ciclu ce se încadreazฤƒ în categoria „cronicilor de familie”, care cuprinde ลŸi „Mansarda colibei” (1976), „Fratele norocos” (1980) ลŸi „RuลŸinea familiei” (1983). A mai publicat ลŸi alte romane ลŸi volume de povestiri ลŸi nuvele.

În 2007 a publicat ultimul sฤƒu volum, romanul „Maraton spre fericire”, sub pseudonimul Aleksander Mertz.

Cele mai citite

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ