Patru organizații internaționale pentru drepturile omului și 24 organizații non-guvernamentale românești cer Curții Constituționale a României (CCR) să respingă propunerea privind modificarea articolului 48 din Constituție, prin care se urmărește restrângerea modului în care familia este definită, potrivit Agerpres.
„Organizaţiile semnatare consideră iniţiativa ilegală în raport cu textul constituţional şi standardele de drept internaţional, standarde pe care România s-a angajat să le respecte. Iniţiativa de redefinire a familiei în Constituţia României dintr-o perspectivă religioasă aparţine Coaliţiei pentru Familie şi urmăreşte restrângerea dreptului la viaţă privată şi familie al tuturor celor care se află în familii monoparentale sau în familii formate din cupluri heterosexuale care nu sunt căsătorite, precum şi în familii bazate pe cupluri formate din persoane de acelaşi sex, încălcând astfel principiul egalităţii şi nediscriminării”, precizează asociaţia ACCEPT, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, patru organizaţii internaţionale – Amnesty International, Comisia Internaţională a Juriştilor, ILGA-Europe şi European Commission on Sexual Orientation Law – au transmis o opinie legală separată în atenţia Curţii Constituţionale a României.
CCR urmează să decidă, miercuri, dacă iniţiativa de restrângere a definiţiei familiei respectă criteriile prin care poate fi modificată Legea fundamentală a ţării.
„Prin intervenţia noastră, solicităm Curţii Constituţionale ca, în exercitarea rolului său de garant al supremaţiei Constituţiei, să avizeze negativ iniţiativa cetăţenească, punând astfel capăt unui exerciţiu inutil, manipulator şi generator de ură la nivelul întregii societăţi. Acest demers al Coaliţiei pentru Familie reprezintă un abuz de drept deoarece definiţia restrictivă propusă pentru familie ca fiind bazată exclusiv pe căsătoria dintre bărbat şi femeie în scopul procreării intră în sfera interdicţiei de revizuire a Constituţiei, pentru că ar avea ca rezultat suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgender (LGBT)”, afirmă Romaniţa Iordache, vicepreşedinte al asociaţiei ACCEPT, citată în comunicat.
Citește și: 3 milioane de semnături pentru revizuirea Constituţiei
Comunicatul arată că Amnesty Internaţional a considerat „vital” să se implice în acest demers, alături de alte organizaţii de drepturile omului care au adus argumente juridice în faţa Curţii Constituţionale, pentru a apăra drepturile persoanelor LGBT în România, deoarece membrii acestei organizaţii susţin că au fost martorii unor iniţiative similare în alte state europene, care au dus la limitarea drepturilor persoanelor LGBT, în special dreptul la nediscriminare şi la viaţă privată şi de familie.
Printre ong-urile româneşti semnatare se numără Centrul pentru Resurse Juridice, Societatea Academică din România, Institutul pentru Politici Publice, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, ActiveWatch, Asociaţia Funky Citizens, Centrul de Studii Juridice şi Drepturile Omului.