12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialFACIAS a acționat în instanță statul pentru nerecuperarea Tezaurului

FACIAS a acționat în instanță statul pentru nerecuperarea Tezaurului

FACIAS a depus, la Secția contencios administrativ a Tribunalului București, o acțiune împotriva statului român, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice, și a solicitat obligarea acestuia la recuperarea integrală a Tezaurului României, cu stabilirea unui termen rezonabil. Acțiunea a fost depusă, simbolic, la 100 de ani de la înstrăinarea Tezaurului României.

“Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului continuă acțiunile împotriva Statului Român pentru recuperarea Tezaurului României transferat în Rusia, în anul 1916. De parcă ar fi vorba de interesul vreunui privat și nu de interesul național, de Patrimoniul Cultural, de dreptatea istorică, instituțiile statului își pasează responsabilitatea, neasumându-și reprezentarea în fața instanței și, implicit, datoria de onoare care ne-ar reda Tezaurul înapoi”, informează un comunicat al FACIAS remis joi AGERPRES.

Conform informațiilor apărute în presă, la nivel guvernamental s-a constituit Comisia mixtă Româno-Rusă, dar aceasta nu are nicio atribuție decizională, fiind formată din istorici, profesori, care au un rol de negociere, și nu unul decizional. Potrivit sursei citate, această comisie s-a întrunit în 2016, după o pauză de 10 ani.

“Apreciem că, prin lipsa oricăror demersuri sau inițiative de recuperare a valorilor înstrăinate, statul român îi prejudiciază pe toți cetățenii români”, se arată în comunicat.

Potrivit FACIAS, atitudinea adoptată în cadrul procesului de către reprezentanții statului român este neclară.

“Mai întâi au avut o atitudine defensivă: negând și contestând dreptul invocat de către FACIAS. Ulterior au avut o atitudine ofensivă, ridicând o serie de excepții de natură să paralizeze cererea și să ducă la închiderea dosarului — fără o analiză pe fond a cauzei. În concluzie, în cadrul acțiunii, instituțiile Statul Român nu își asumă nicio responsabilitate”, se precizează în comunicat.

FACIAS mai arată că deși nu urmărește vreun interes propriu sau beneficiu patrimonial, Judecătoria Sectorului 1 a pus în vedere Fundației să achite taxa judiciară de timbru în valoare de 144.003.605 lei, calculată la valoarea Tezaurului, estimat la 3,2 miliarde de euro, chiar dacă finalitatea procesuală o reprezintă îmbogățirea patrimonială a Statului Român.

FACIAS consideră că este bine ca cetățenii să fie informați cu privire la evoluția acestei acțiuni atât de necesare și legitime, care vizează recuperarea unui inestimabil patrimoniu național cultural și istoric.

Cele mai citite

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă