26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialBază nucleară, descoperită de încălzirea globală

Bază nucleară, descoperită de încălzirea globală

În Groenlanda, topirea gheţurilor a dus la dezvăluirea unei unități ultrasecrete americane din timpul Războiului Rece, pentru stocarea de rachete care puteau atinge teritoriul sovietic.

Construit în 1959 de Corpul inginerilor din armata americană, Camp Century urma să adăpostească laboratoare ştiinţifice de cercetare pentru Arctica. Un cinematograf, o biserică, un spital şi laboratoare, toate erau alimentate de un mic reactor nuclear. După doar trei ani, în plin Război Rece, Statul Major american a rechiziţionat centrul, aflat la 200 km de baza aeriană Thula, şi l-a transformat într-un post avansat. Este vorba de proiectul „Iceworm”, care a transformat Camp Century într-o bază secretă unde americanii au construit o reţea de tuneluri pentru stocarea a 600 de rachete balistice. Inginerii au finisat lucrările în 1960, dar trebuiau să facă faţă unei probleme dificile – calota glaciară se mişca şi ameninţa să prăbuşească tunelurile şi deci să provoace dispariţia  rachetelor depozitate. Şapte ani mai târziu proiectul a fost abandonat, Camp Century fiind condamnat la soarta sa glaciară „pentru eternitate”, potrivit oamenilor de ştiinţă de la acea vreme. Fără să ia în seamă încălzirea climatică.

Nici eternitatea nu mai este ce era. Şase decenii după construire, Camp Century a devenit o ameninţare ecologică. Dacă americanii au recuperat reactorul nuclear, au lăsat pe loc deşeurile produse de acesta. Căutând în arhive, cercetătorii au descoperit că 200.000 litri de combustibil şi 240.000 litri de apă uzată se află în incinta reactorului. În faţa acestui risc, sunt voci care cer o mare operaţiune de curăţare, dar nici o ţară nu s-a declarat voluntară şi nu se ştie cine va finanţa această acțiune. Nici SUA, proprietarul bazei, nici Regatul Danemarcei, din care Groenlanda face parte integrantă.

Tensiuni politice

Concret, Camp Century a devenit un cartuş diplomatic pentru Statele Unite. Tratatul de apărare a Groenlandei semnat în 1951 între Danemarca şi SUA nu prevedea stocarea acestor rachete. Pentagonul a promis „să continue să lucreze cu guvernul danez şi autorităţile din Groenlanda pentru reglarea problemelor de securitate comune”, dând asigurări că „recunoaşte realitatea încălzirii climatice şi riscurile pe care le reprezintă”. La rândul său, ministrul de Externe al provinciei, Vittus Qujaukitsoq, s-a declarat preocupat de această ameninţare ecologică şi este decis să determine stabilirea responsabilităţilor.

Afacerea Camp Century constituie un motiv nou de tensiuni politice rezultând din încălzirea climatică şi ar putea stabili un precedent, estimează cercetătorii studiului pe această temă, publicat sub conducerea lui William Colgan, glaciolog la Universitatea canadiană din York, în publicaţia Geophysical Research Letters. 

Forată în banchiza de gheaţă pentru a aduce inamicul rus în raza rachetelor americane, această Atlantidă militară trebuia să iasă din somnul criogenic în 2090.

Cele mai citite

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...

Analiză: Trei din patru companii nu reușesc să gestioneze în mod eficient mobilitatea resurselor umane

Doar unul din patru angajatori (25%) dispune de o funcție de mobilitate pe deplin dezvoltată, iar trei sferturi (75%) nu reușesc să profite de...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...
Ultima oră
Pe aceeași temă