17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialUngaria acceptă imigranţi dar contra unei taxe. Dreptul de rezidenţă pe cinci...

Ungaria acceptă imigranţi dar contra unei taxe. Dreptul de rezidenţă pe cinci ani costă 300.000 de euro

Ungaria acceptă imigranţi, dar contra unei taxe, informează joi TVR. Dreptul de rezidenţă pe cinci ani în Ungaria costă 300.000 de euro.

Persoanele care pot beneficia de această reglementare sunt cetăţenii chinezi care au bani. Aceştia sunt atraşi în primul rând de aerul mult mai curat, de învăţământul din Ungaria şi de ritmul de viaţă european mult mai relaxat faţă de cel din China.

Un exemplu oferit de TVR este cel al lui Yang Ding şi al soţiei lui, care au ajuns la Budapesta în anul 2015. După ce şi-au vândut toate proprietăţile din China, cei doi şi-au cumpărat contra sumei de 300.000 de euro dreptul de şedere în Ungaria pe o perioadă de cinci ani. Este un sistem pus la punct de guvernul Orban încă de acum trei ani, care a atras până acum mii de familii chineze.

Imigranţii chinezi sunt diferiţi de restul. Ei au economii în China, proprietăţi, prin urmare şi aşteptări pe măsură. E o demografie diferită. Mă îndoiesc că guvernul sau societatea ungară nu au văzut diferenţa. Pentru noi totul e bine aici, nimic rău nu ni se întâmplă, spune Yan Ding, imigrant chinez.

Că este aşa, o confirmă chiar fetiţa cuplului, înscrisă de curând la o şcoală de cartier. Vorbeşte deja ungureşte, iar profesorii fac tot posibilul pentru ca micuţa să se acomodeze.

Agenţiile care procesează aplicaţiile percep o taxă de 50.000 de euro. Suma de 300.000 de euro, percepută pentru dreptul de sedere, este de fapt o garanţie care la capătul celor cinci ani de rezidenţă în Ungaria poate fi recuperată, iar dreptul de şedere poate fi prelungit.

Ungaria nu este singura ţară care are un asemenea sistem, dar dintre membrele Uniunii Europene taxele percepute sunt cele mai mari.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...

Linia STB 311 va avea traseul prelungit

Începând de mâine, linia 311 va funcționa pe un traseu prelungit până la Sala Palatului, anunță Societatea de Transport București (STB). “În vederea optimizării serviciului...

Jignitul secolului – premierul României jignit de cetățenia română!

Partidul SOS România a transmis un comunicat de presă referitor la faptul că premierul României este jignit de cetățenia română. "Domnule Ciolacu, în 2024 românii nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă