UPDATE 22.00: Protestatarii au plecat din Piața Victoriei.
UPDATE 21.40: Cei mai mulți dintre participanții la marș au plecat spre casă. Un nou protest a fost anunțat pentru duminică, în Piața Universității, începând cu ora 17.00.
Răzvan Orășanu observă cum a tratat presa din România protestele din această seară.
21.30: Ministrul Justiției, Florin Iordache, a afirmat, miercuri seara, că oamenii care protestează în Capitală nu sunt informați corect.
„Eu am trimis în seara asta un secretar de stat, am vorbit cu secretarul general al Guvernului și va merge un secretar de stat să stea de vorbă cu oamenii, pentru că mi se pare că oamenii aceștia nu sunt informați corect. Din punctul nostru de vedere, este o prerogativă legală a Guvernului să putem face chestiunea aceasta. Dintr-o slabă informare, cred eu, oamenii au ieșit și se manifestă”, a declarat Florin Iordache la postul de televiziune Antena 3.
Întrebat despre reacțiile negative pe acest subiect, Iordache a spus că ar putea fi vorba și de „dezinformare” în ceea ce privește conținutul proiectului privind grațierea. „Așteptăm și punctele de vedere contrare, nu toată lumea trebuie să fie de acord, dar am constat că sunt anumite anomalii și disfuncționalități și de aceea încercăm să le îndreptăm. Mai sunt multe chestiuni care trebuie modificate în perioada următoare”, a adăugat demnitarul.
Întrebat dacă președintele PSD, Liviu Dragnea, ar putea fi unul dintre beneficiarii proiectului privind grațierea, Iordache a replicat: „În niciun caz. La dumnealui este suspendată executarea. Legile și ordonanțele nu se fac pentru persoane. Noi discutăm de fapte. Dacă vă uitați foarte clar la faptele care sunt trecute, nu beneficiază”.
21.25: Aproximativ 150 de persoane au protestat neautorizat în Piața Victoriei din Timișoara, în tăcere, potrivit Agerpres. Manifestanții au purtat pancarte pe care scria „Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați”, „Grațiere non grata” sau „În democrație hoții stau la pușcărie”. Protestatarii s-au declarat nemulțumiți inclusiv de modificarea Codului Penal fără consultare publică și a principalilor actori din Justiție.
Protestul a ținut aproximativ o oră.
21.00: Aproximativ 3.000 de persoane protestează la Guvern. Ei scandează „Jos penalii!” și „DNA să vină să vă ia!”
20.43: Peste 2.500 de protestatari scandează în Piața Victoriei.
20.20: Protestatarii au ajuns la Guvern.Oamenii strigă „Hoții”, „Demisia” și „La închisoare, nu la guvernare”.
19.55: Circulaţia rutieră pe bulevardul Magheru, sensul către Piaţa Victoriei, este blocată. Jandarmii au format un cordon în jurul Guvernului.
19.40: Peste 1000 de persoane s-au adunat la protestul din Capitală. Ei au plecat spre Guvern.
19.30: Au loc proteste și la Cluj Napoca, Iaşi şi Craiova.
Peste 250 de persoane s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj Napoca, potrivit corespondentului RL. La Iaşi protestează în jur de 50 de persoane.
18.35: Numărul persoanelor adunate la Universitate a ajuns la 250, a precizat protestatara Ioana Gavrilă, pentru RL.
18.17: Peste 100 de persoane s-au adunat la Universitate, unde are loc un protest față de intenția Guvernului de a susține proiectul de lege privind amnistia și grațierea.
Potrivit paginii de Facebook a evenimentului, la protest și-au anunțat participarea peste 3.500 de persoane, iar alte 7.000 s-au arătat interesate de eveniment.
Video: Ioana Gavrilă.
Corespondentul RL, Claudiu Pădurean, transmite că și la CLuj sunt peste 100 de oameni care protestează.
În centrul Bucureștiului se organizează, miercuri seară, un miting de protest față de intenția Guvernului de a susține proiectul de lege privind amnistia și grațierea. Acțiunea de protest va începe la ora 18.
„Ne strângem preventiv la Universitate și dacă suntem destui mergem într-un marș spre Guvern. Acesta este un event făcut în urma declarațiilor repetate și semnalelor privind posibila grațiere a unor fapte grave de corupție”, anunță, pe Facebook, organizatorii acestei acțiuni, membri ai grupului „Corupția ucide”.
Acțiunea care ar urma să se desfășoare miercuri seară se intitulează „NU legii grațierii !”.
„Democrația nu se sfârșește cu votul și instalarea unora la putere. E mult de apărat și împreuna putem să o apărăm”, subliniază organizatorii.
Șeful Executivului a precizat, miercuri, că ordonanţa de urgenţă privind graţierea nu ar fi intrat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, pentru că avea nevoie de avize de la alte ministere, care nu au venit până la sosirea preşedintelui Klaus Iohannis. Din acest motiv, actul normativ nu putea fi luat în discuţie.
Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat la Guvern că ministerul pe care îl conduce a elaborat proiectul de Ordonanță de Urgență privind grațierea. El a precizat că aproximativ 2.300-2.500 de persoane pot beneficia de această lege. Iordache a precizat în timpul conferinței de presă organizată după ședința de Guvern, că nu se pot construi 9.000 de locuri în penitenciare. Așadar, se va lua decizia ca între 2.300-2.500 de persoane să beneficieze de grațiere.
„În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare și locuri de deținere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente și pentru condițiile inumane pe care le au acești oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deținuți în aceste locuri de deținere. Din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiției, în jur de 2.300 — 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a grațierii. Repet, este în consultare publică, dar poziția Ministerului Justiției este că, în acest moment, România trebuie să dea o lege a grațierii”, a precizat Florin Iordache, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Pe aceeași temă:
România Liberă vă prezintă textul complet al proiectului de OUG privind grațierea