32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialOmul care a anunţat sfârşitul războiului mondial, concediat pe nedrept

Omul care a anunţat sfârşitul războiului mondial, concediat pe nedrept

Agenţia de presă Associated Press şi-a cerut public scuze, la 67 de ani după ce l-a concediat pe omul care a anunţat lumea că Al Doilea Război Mondial a luat sfârşit, reporterul alegând să nu respecte un embargo impus de armata britanică şi americană, scrie realitatea.net

Ed Kennedy nu s-a conformat cerinţelor impuse de cenzorii militari. El a fost unul dintre cei 17 jurnalişti care au participat la predarea armatei naziste în Franţa, în zorii zilei de 7 mai 1945.

Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii au fost de acord să amâne anunţul pentru o zi, pentru ca ruşii să poată pune în scenă o a doua ceremonie de predare a naziştilor, în Berlin.

AP spune acum că decizia reporterului Ed Kennedy a fost una bună. “A fost o zi teribilă pentru AP. Evenimentul a fost gestionat în cea mai proastă formă posibilă”, recunoaşte preşedintele AP Tom curley, citat de BBC.

Ed Kennedy a participat la ceremonia de predare a naziştilor, ceremonie care a avut loc la ora 02:41 în data de 7 mai 1945. Jurnaliştii din grup s-au angajat că nu vor anunţa nimic înainte de ora 15 a zilei de 8 mai.

Însă, după ce a auzit că un radio german a anunţat predarea nazistă, Kennedy a ales să publice ceva la rându-i. La o oră după ce a auzit toate acestea, jurnalistul a publicat articolul. Mai întâi a fost penalizat, apoi concediat de AP.

“Încercarea de a controla ştiri atât de importante este una absurdă”, avea el să spună mai târziu. Kennedy a murit în 1963, la vârsta de 58 de ani, într-un accident în trafic.

Fiica sa, Julia Kennedy Cochran, s-a arătat încântată de scuzele istorice ale agenţiei. “Cred că ar fi însemnat mult pentru el”, spune ea.

Julia a scris introducerea cărţii de memorii a lui Kennedy, lansată recent cu titlul “Ed Kennedy’s War: V-E Day, Censorship & The Associated Press”.

Cele mai citite

Chestorul de poliţie Mihai Rus, reținut de DNA pentru abuz în serviciu şi fals în declaraţii

Într-un eveniment surprinzător, chestorul de poliție Mihai Rus, șeful IPJ Cluj, a fost reținut luni de către Direcția Națională Anticorupție (DNA). Acesta este suspectat...

Ministerul Finanțelor lansează pe 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație

Ministerul Finanțelor lansează marți, 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație. „Recurența cu care investitorii revin către emisiunile de...

Reacția lui Klaus Iohannis după victoria lui Stanciu și compania

Klaus Iohannis, președintele României, a transmis un mesaj de felicitări echipei naționale a României, după victoria cu 3-0 în fața Ucrainei. Naționala de fotbal a...
Ultima oră
Pe aceeași temă