25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăEconomieCîţu: Dacă guvernele PSD ar fi luat măsuri, nu ne-am fi aflat...

Cîţu: Dacă guvernele PSD ar fi luat măsuri, nu ne-am fi aflat aici

Guvernele PSD ar fi ignorat avertismentele legate de această problemă, în timp ce actualul executiv va lua măsuri de scădere a deficitului, a spus ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

CE a anunţat că a adoptat un raport privind România, ce analizează în ce măsură ţara respectă criteriul deficitului bugetar, prevăzut de tratat.

Din raport, rezultă că România nu respectă criteriul deficitului, definit în Tratatul de Aderare la UE, şi că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv e justificată.

Cîţu consideră că, dacă guvernele anterioare ar fi luat măsuri, această situaţie ar fi fost evitată.

”Dacă Guvernele PSD ar fi luat măsuri din timp, nu ne-am fi aflat astăzi în această situaţie. Se ştia încă de anul trecut că au crescut dezechilibrele. Avertismentele au fost ignorate”, a spus demnitarul.

El a explicat că actualul Guvern va lua măsuri pentru a corecta această problemă, atât în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor, cât şi privind creşterea veniturilor bugetare.

”Dacă Guvernele PSD ar fi luat măsuri din timp, nu ne-am fi aflat astăzi în această situaţie. Se ştia încă de anul trecut că au crescut dezechilibrele. Avertismentele au fost ignorate.” Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice

”Îngheţarea valorii indemnizaţiilor pentru demnitari e o măsură deja luată, pe partea de cheltuieli. La venituri, sunt măsuri ce vor avea rezultate anul viitor. Sunt multe măsuri legate de ANAF şi informatizarea ANAF. Să vedem dacă şi în ce priveşte simplificarea Codului Fiscal”, a spus Cîţu.

El a adăugat că nu se poate reveni la un deficit mai mic de 3% din PIB mai devreme de anul 2022, deşi CE ar fi dorit aceasta. Bugetul general consolidat a încheiat anul 2019 cu un deficit de 48,3 miliarde de lei (adică 10,18 miliarde de euro), reprezentând 4,6% din PIB, ceea ce e peste ţinta de 3%, agreată cu Uniunea Europeană (UE).

 

Tratatul de adevare se respectă

România, prin Tratatul de la Maastricht, s-a angajat în faţa UE să respecte un deficit bugetar anual de maximum 3% din PIB.

În cazul depăşirii ţintei, Comisia poate declanşa, în ce priveşte România, procedura de deficit excesiv.

”Raportul urmăreşte adoptarea unei strategii bugetare pentru perioada 2020 – 2022, ce se estimează că va duce la un deficit public peste valoarea de referinţă de 3%, prevăzută de Tratat pentru 2019 – 2021”, a transmis Comisia Europeană.

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Gata cu vacanța de Paște. Românii se întorc acasă

Coloane de autovehicule care se întind pe câţiva kilometri au fost observate pe principalele artere rutiere din orașul bulgăresc Ruse, situat la granița cu...

CFR Cluj – Rapid 3-2. Giuleștenii rămân fără victorie în play-off

CFR Cluj a câștigat derby-ul alb-vișiniu disputat pe teren propriu împotriva Rapidului cu scorul de 3-2 și și-a consolidat poziția a doua în clasamentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă