15.4 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăEconomieComisia Europeanã atrage atenţia României asupra creşterii pensiilor

Comisia Europeanã atrage atenţia României asupra creşterii pensiilor

În prim-plan este, cum era de aşteptat, chestiunea fãrã ieşire a creşterii nesustenabile a pensiilor. Comisia recapituleazã: Legea pensiilor, adoptatã în vara anului 2019, a modificat semnificativ mai mulţi parametri ai schemei de pensii publice.

Astfel, este vorba despre creşteri ad-hoc ale pensiilor pânã în anul 2021, în loc de o indexare standard: cu 15%, din septembrie 2019 (o mãrire deja inclusã în Legea bugetului pe anul 2019), cu 40%, din septembrie 2020, ?i cu 6%, din septembrie 2021.

Începând din 2022, indexarea pensiilor va fi 100% cu rata inflaţiei, plus 50% din creşterea salariilor medii brute reale. Noile pensii vor fi calculate cu o perioadã contributivã fixã de 25 de ani, în loc de 25 – 35 de ani, în funcţie de anul de pensionare, cum era legea anterioarã.

„Din cauza programului sãu de implementare, legea urmeazã sã creascã semnificativ cheltuielile publice cu pensii, într-o perioadã scurtã de timp.” Raport al Comisiei Europene

Apoi, din luna septembrie a anului 2021, pensiile existente vor fi recalculate în creştere, pentru a se potrivi cu aceastã nouã formulã de calcul. Creşterile sunt ameţitoare şi nesustenabile, aşa cum România liberã a scris în mod repetat.

Şi, într-adevãr, aceasta repetã şi CE: „Din cauza programului sãu de implementare, legea urmeazã sã creascã semnificativ cheltuielile publice cu pensiile, într-o perioadã scurtã de timp. Este principalul motor al creşterii rapide prognozate a deficitului public şi a riscurilor ridicate de durabilitate fiscalã”.

 

Ce urmeazã

Comisia Europeanã nu spune explicit, dar o face implicit. Astfel, spune CE, Legea pensiilor nu e însoţitã „de mãsuri ce vizeazã creşterea participãrii forţei de muncã şi durata vieţii profesionale peste nivelul legal, esenţiale pentru îmbunãtãţirea adecvãrii pensiilor şi durabilitãţii sistemului de pensii”.

Potrivit strategiei fiscale a noului guvern, ştie Comisia, deficitul public din 2019 e planificat sã creascã pânã la 3,8% din PIB, peste (şi nu aproape de) valoarea de referinţã a Tratatului de aderare, de 3%.

Ce va fi? Guvernatorul BNR spunea recent: „Logica în politicã e sã dai. Am fost şi eu în faţa mulţimii. Dacã nu dai, e rãu, dacã iei, e catastrofã”.

Cele mai citite

Meme Stoica a stabilit cine e cel mai bun atacant român. “El e!”

FCSB este noua campioană a Superligii. Echipa patronată de Gigi Becali a câștigat titlul, după ce a învins-o pe Farul lui Hagi, scor 2-1. David...

Florinel Coman, după ce FCSB a cucerit primul titlu din ultimii 9 ani: „E un moment unic care va rămâne în inima mea”

FCSB a învins-o pe Farul cu 2-1, sâmbătă seara, pe Arena Națională, și a cucerit un nou titlu după 9 ani de așteptare. La...

Prinţul Paul al României, condamnat în dosarul “Ferma Băneasa” la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, a fost depistat în Malta

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că Prințul Paul al României, condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă