Traficul rutier este întrerupt, vineri, pe mai mulote tronsoane de drumuri naționale, iar circulația feroviară este întârziată din cauza nămeților și a vântului puternic, informează, într-un comunicat de presă, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române. Porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza zăpezii şi a viscolului, iar pe autostrada A1 s-a format polei, traficul fiind deviat.
UPDATE 15.00: Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că traficul rutier este întrerupt pe nouă drumuri naționale, din cauza zăpezii şi a viscolului:
– DN26 Folteşti – Blăgeşti, în judeţul Vaslui;
– DN24D Bălăbăneşti – Cuca, în judeţul Galaţi,
– DN24A Murgeni – Fălciu, în judeţul Vaslui;
– DN24B Albiţa – Huşi, judeţul Vaslui;
– DN2F Vlădia – Ivăneşti, în judeţul Vaslui;
– DN15D Piatra Neamţ – Roman, judetul Neamţ;
– DN24 Soleşti(judeţul Vaslui) – Iaşi, judeţul Iaşi;
– DN11A Podu Turcului – Bârlad, în judeţul Vaslui.
În judeţul Iaşi, este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN 28A Târgu Frumos – Paşcani, din cauza ninsorii viscolite.
UPDATE 12.45: Peste 40 de autotrenuri sunt blocate, vineri după-amiază, pe DN 1 A, la graniţa dintre judeţele Prahova şi Braşov, după ce un TIR a derapat şi a rămas blocat pe şosea, drumul fiind acoperit cu zăpadă. Jandarmii le-au dus şoferilor apă şi le-au cumpărat celor care au dorit ţigări şi alte bunuri.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Prahova, Raluca Brezeanu, traficul rutier pentru TIR-uri este blocat pe DN 1 A, la graniţa dintre judeţele Prahova şi Braşov, după ce un autotren a derapat şi a rămas pe carosabil. TIR-ul care a derapat era încărcat cu mărfuri nealimentare.
UPDATE 12.30: În acest moment, 12 drumuri naționale, majoritatea din Moldova, sunt blocate. Centrul Infotrafic mai informează că traficul auto a fost reluat, pe un fir alternativ în ambele sensuri, pe DN1A, între Cheia şi Braşov(kilometrul 159+600 de metri), numai pentru autoturisme. Precizăm că, pentru celelalte categorii de autovehicule traficul rutier rămâne oprit. Se preconizează că, în aproximativ 30 – 45 de minute, traficul să fie reluat în condiţii normale.
UPDATE 12.00: Centrul Infotrafic informează că, în acest moment, doar opt drumuri naționale mai sunt blocate din cauza condițiilor meteo.
UPDATE 11.00: Zece drumuri naționale sunt blocate din cauza condițiilor meteo vitrege. De asemenea, circulația feroviară este temporar întreruptă pe Sucursala Regionalei Timișoara, pe relația Merișor – Bănița (județul Hunedoara), din cauza unui copac căzut care a afectat linia de contact, informează CFR SA.
"Echipele feroviare se află la fața locului și intervin pentru tăierea și înlăturarea copacului și punerea sub tensiune a liniei de contact, astfel încât circulația să se reia în cel mai scurt timp.Trenurile (IR 1824,IR 1821), care tranzitau zona, staționează momentan în stațiile adiacente până la redeschiderea circulației", precizează compania, într-o postare pe facebook.
Sute de persoane sunt blocate și pe Aeroportul Internațional Iași după ce operatorii de curse aeriene au amânat trei zboruri interne și două spre Londra, din cauza ceții și a ninsorii abundente.
"Cinci zboruri au fost amânate, deocamdată, de la Iași: două către Londra, două spre Otopeni și unul la Timișoara. Amânările sunt datorate vizibilității foarte reduse din cauza ceții și a ninsorii. Utilajele de deszăpezire lucrează pentru degajarea pistelor, dar acestea sunt acoperite imediat de ninsoare. Sperăm ca aeronavele să reușească să decoleze la orele prânzului", a declarat pentru AGERPRES Elena Troia, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internațional Iași.
UPDATE 10.20: Zece autoturisme şi o ambulanţă solicitată să preia un bolnav din localitatea vrânceană Câmpuri sunt blocate, vineri dimineaţă, pe DN 2L, în judeţul Vrancea, din cauza unui copac căzut pe şosea. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii (ISU) Vrancea, Florin Olaru, blocajul s-a produs din cauza unui copac de pe marginea drumului căzut pe şosea, din cauza viscolului.
Totodată, o gravidă din localitatea Bâtca a născut, vineri dimineața, într-un Automobil Transport Victime Multiple (ATVM), ea fiind asistată de o asistentă medicală de la Serviciul de Ambulanță Județean Iași, în zonă drumurile fiind blocate de ninsoarea abundentă.
"Atât lehuza, o femeie în vârstă de 23 de ani aflată la a doua naștere, cât și nou-născutul sunt în stare foarte bună. Vom trimite șenilata cu un echipaj medical la Dagâța, pentru a aduce mama și copilul în bune condiții. Din cauza zăpezii, se circulă în condiții de iarnă. Pe drum sunt crengi și copaci căzuți pe drum, motiv pentru care s-au format coloane de mașini", a precizat Silvia Bolohan, pentru Agerpres.
UPDATE 10.15: Trenurile care au ca punct de pornire Gara de Nord pot avea întârzieri, vineri dimineaţă, din cauza opririi voluntare a lucrului în Revizia de Vagoane Griviţa, anunţă CFR.
”Din cauza opririi voluntare a lucrului în Revizia de Vagoane Griviţa trenurile pot avea întârzieri la plecarea din Gara de Nord. Ne cerem scuze şi mulţumim pentru înţelegere”, precizează reprezentanţii CFR.
UPDATE 10.00: Un autocar cu zeci de pasageri din Republica Moldova a rămas înzăpezit, vineri, între Vama Albiţa şi Huşi, iar o cisternă s-a răsturnat pe acelaşi sector de drum. Un copil care urma să ajungă pentru un transplant la Iaşi împreună cu mama sa a fost recuperat de pompieri din maşina rămasă blocată în zăpadă, potrivit News.ro.
Mai multe maşini, între care şi un autocar, au rămas înzăpezite între Vama Albiţa şi municipiul Huşi, autorităţile căutând soluţii pentru salvarea persoanelor rămase izolate.
âTraficul rutier a fost închis pe DN 15D Piatra Neamţ-Roman, în prezent fiind blocate şapte drumuri naţionale. De asemenea, circulaţia pe DN7 Sibiu – Râmnicu Vâlcea se desfăşoară pe un singur sens, din cauza unui accident în care au fost implicate două autoturisme, în zonă formându-se coloane de maşini, potrivit Digi24.
Traficul rutier este întrerupt pe următoarele tronsoane de drumuri naţionale:
– DN26 Vânători – Blăgeşti, în judeţele Galaţi şi Vaslui;
– DN24D, în judeţul Galaţi, între intersecţia cu DN26 (zona Tuluceşti) şi limita cu judeţul Vaslui;
– DN24A Murgeni – Fălciu, în judeţul Vaslui ;
– DN24B Albiţa – Huşi, judeţul Vaslui;
– DN2F Vlădia – Ivăneşti, în judeţul Vaslui;
– DN11A Podu Turcului – Bârlad, în judeţul Vaslui. Probleme pe acest drum sunt şi pe raza judeţului Vrancea.
În judeţul Iaşi, este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe 28A Târgu Frumos – Paşcani, din cauza ninsorii viscolite.
Pe autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, pe tronsonul kilometric 106 – 120, pe carosabil s-a format polei, traficul fiind deviat pe DN65 prin municipiul Piteşti. Poliţiştii recomandă şoferilor să mărească distanţa în mers între autovehicule, să reducă viteza şi să nu bruscheze comenzile.
Mai multe trenuri au avut întârzieri majore din cauza viscolului, a vântului puternic şi a frigului, circulaţia feroviară fiind afectată pe Sucursalele Regionalelor Galaţi, Iaşi şi Braşov.
Potrivit Companiei Naţionale de Căi Ferate “CFR” SA, din cauza viscolului, a vântului puternic şi a temperaturilor scăzute, circulaţia feroviară este afectată, vineri dimineaţă, pe Sucursalele Regionalelor Galaţi, Iaşi şi Braşov.
Pe SRCF Galaţi, relaţia Adjud – Pufeşti, unde circulaţia se defăşoară doar pe firul II, între orele 1.30 – 5.20 circulaţia feroviară a fost întreruptă, deoarece locomotiva care remorca un tren a agăţat cu pantograful un cablu care atârna de linia de contact. Din această cauză, opt trenuri au întârziat cu mai mult de 20 de ore.
Pe relaţia Hanu Conache – Independenţa, circulaţia a fost întreruptă, în noaptea de joi spre vineri, deorece un fir de energie electrică s-a rupt şi a căzut în gabaritul liniei. De la ora 4.50 se circulă pe firul II cu tracţiune Diesel.
De asemenea, pe SRCF IAŞI – relaţia Paşcani – Târgu Neamţ, din cauza copacilor căzuţi pe firul de contact, circulaţia a fost întreruptă de la ora 2.16 şi reluată la ora 8.10, dar trenurile vor ajunge cu întârzieri la destinaţie.
Pe SRCF Braşov, relaţia Timişu de Sus – Dârste din cauza copacilor căzuţi pe firul de contact circulaţia a fost întreruptă de la ora 2.20. Vineri dimineaţă firul I s-a repus sub tensiune, iar firul II rămâne închis.
În judeţul Constanţa, din cauza vântului puternic, sunt suspendate manevrele în porturile de la Marea Neagră – Constanţa-Nord, Constanţa-Sud, Midia şi Mangalia.
Schimbarea neașteptată a vremii a afectat nu numai drumurile, ci și peste 10.000 de consumatori de energie electrică. În zona de est a țării, sunt afectate localitățile Oanțu, Hangu, Ruginești, Gârcina, Crăcăoani, Bălțătești, Grumăzești, Oglinzi, Piatra Șoimului, Rediu, Luminiș, Vânători-Neamț, Stejaru și parțial orașele Piatra Neamț și Bicaz. De asemenea, sunt afectate 76 de puncte de transformare din cauza căderilor masive de zăpadă și a viscolului.
Cele mai mari probleme sunt în judeţul Vaslui, unde, protrivit reprezentanţilor Delgaz Grid, toate unităţile administrativ teritoriale se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică.
”Înrăutăţirea condiţiilor meteorologice a provocat avarii importante în reţeaua de distribuţie a energiei electrice. În judeţul Vaslui există în zona Bârlad – Murgeni stâlpi de înaltă tensiuni rupţi, fiind astfel afectate magistrale de transport a energie electrice”, a declarat, vineri, pentru News.ro responsabilul mass-media al Delgaz Grid, Cornel Zaiţ.
Totodată, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila, Ştefan Stoian, 6.782 de abonaţi din 23 de localităţi au rămas fără curent electric.
Avarii la reţeaua de distribuţie se înregistreză în localităţile Oprişeneşti, Plopu, Tîrlele Filiului, Batogu, Ioneşti, Gurguieţi, Sihleanu, Scorţaru Nou, Constantineşti, Râmnicelu, Corbu Nou, Măxineni, Măru Roşu, Lacu Rezii, Cuza Vodă, Salcia Tudor, Gradiştea, Custura, Boarca, Racoviţa, Corbeni, Gemenele, Găvani. În unele dintre cazuri, oamenii nu au curent de aproape 24 de ore.