33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSportBăsescu: România nu mai poate tranzacţiona certificatele CO2, pentru că politicienii s-au...

Băsescu: România nu mai poate tranzacţiona certificatele CO2, pentru că politicienii s-au certat

Preşedintele Băsescu a declarat astăzi că motivul pentru care România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de CO2 este pentru că politicienii s-au certat şi au fost “laşi”, relatează NewsIn.

“De ce credeţi că România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de CO2? Asta s-a întâmplat: România a pierdut 1,2 miliarde de euro în preţul de azi, având certificate în valoare de 3 miliarde în 2008. De ce? Pentru că oamenii politici au fost laşi. Pentru că oamenii politici s-au certat – Mediul cu Economia. Toţi, despre toţi vorbim. Dar vorbim şi despre cei de dinainte de 2008. Nu din 2008 până acum. Iar România astăzi a pierdut 1,2 miliarde”, a acuzat şeful statului.

Cât credeţi că-şi mai poate permite populaţia României şi economia României să piardă din cauza laşităţii oamenilor politici? Până la urmă, omul politic este dator să ia decizia corectă. Este datoria ONG-urilor să vegheze, să fie câinele de pază – şi foarte bine că sunt, atâta vreme cât rămân raţionale, nu spune nimeni nimic – dar, pe de altă parte, este revoltător să vezi că oameni politici care ar trebui să ia decizii, le amână până când e prea târziu, cum s-a întâmplat cu certificatele de emisie”, a conchis Băsescu. El a subliniat şi că proiectul de la Roşia Montana poate fi blocat tot din cauza laşităţii politicienilor.

Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a suspendat dreptul României de a tranzacţiona certificate de emisii de gaze cu efect de seră, “până la rezolvarea neconformităţilor identificate”, potrivit unui comunicat transmis duminică de Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a comunicat, în şedinţă publică, decizia finală referitoare la neconformităţile identificate la nivelul Inventarului Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (INEGES 2010), transmis în anul 2010 de România, se arată în comunicat.

Decizia finală a Comitetului de Conformare confirmă concluziile preliminare adoptate în data de 8 iulie 2011. Potrivit acestora, România trebuie să asigure derularea şi dezvoltarea măsurilor menite să asigure îndeplinirea adecvată a tuturor activităţilor şi funcţiunilor specifice inventarului naţional şi sistemului naţional pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de seră (GES).

Totodată, decizia finală confirmă suspendarea eligibilităţii României de a participa la mecanismele flexibile în baza articolelor 6, 12 şi 17 ale Protocolului de la Kyoto, până la rezolvarea neconformităţilor identificate, precizează comunicatul. Suspendarea eligibilităţii a intrat în vigoare la comunicarea deciziei.

O măsură similară a fost luată şi împotriva Ucrainei.

În aceeaşi decizie, Comitetul apreciază angajamentul României de consolidare a sistemului naţional/îmbunătăţire a INEGES, angajament evidenţiat de informaţiile pe care România le-a prezentat în cele două întâmpinări scrise adresate Comitetului de Conformare, precum şi de îmbunătăţirile recente ale inventarului naţional, cuprinse în variantă revizuită a INEGES, care a fost trimisă Secretariatului UNFCCC în luna august 2011.

România a luat act de decizia finală a Comitetului de Conformare şi a anunţat că va continua demersurile de asigurare a funcţionării conforme a sistemului naţional şi a inventarului naţional de emisii de GES, arată Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Primul-ministru Emil Boc a anunţat că eventuala suspendare a dreptului României de a tranzacţiona certificate de emisii de gaze cu efect de seră va conduce la demiterea lui Nagy Iosif de la conducerea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Cele mai citite

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...
Ultima oră
Pe aceeași temă