La mare, în Bulgaria, tarifele de cazare şi servicii sunt mai mari cu 30% decât anul trecut. Şi aşa însă cu greu mai găseşti o cameră într-un hotel apropiat de plajă. Preţurile proprietăţilor sunt însă mai scăzute şi cumpărătorii greu de „pescuit”.
Agenţii imobiliare, bănci, proprietari, toţi se luptă cot la cot să atragă atenţia potenţialilor cumpărători de locuinţe de vacanţă. Acelaşi apartament, complet mobilat, din Nisipurile de Aur, situat într-un complex hotelier de patru stele, chiar pe plajă, costă 61.555 euro, printr-o agenţie imobiliară bulgărească şi tot cu atât este prezentat şi în catalogul băncii Raiffeisen, pus frumos pe stativ chiar în faţa punctului de lucru din staţiune, lângă bancomat. Turiştii străini fac coadă la bancomat şi la casa de schimb a băncii şi, ca să le treacă timpul, răsfoiesc catalogul de proprietăţi -majoritatea apartamente noi, situate în toate staţiunile din Bulgaria. De două, trei ori pe zi, angajaţii bănci umplu stativul.
Există însă apartamente noi şi cu preţuri mult mai mici, care pornesc de la 21.000 euro -e adevărat însă, situate departe de plajă şi chiar în unele cazuri între staţiuni, departe de atracţiile turistice. Totuşi, fiecare din aceste locuinţe se vinde complet mobilată şi de cele mai multe ori asigură în pachet complet şi o serie de facilităţi şi servicii – de la acces la piscine proprii ale ansamblurilor, la spa-uri, restaurante.
Nivelul actual al preţurilor este mai mic în unele cazuri şi cu 60-70% faţă de anul 2008, când în zonă s-a înregistrat un vârf. În medie însă preţurile au scăzut cu 50%.
Un apartament nou în Balcic, într-un ansamblu nou situat în zona de faleză, porneşte de la 42.000 euro. Chiar în faţa complexului, de curând a fost amenajat un colţ de plajă, printre stânci, tocmai pentru a-i spori atractivitatea. În 2007-2008, un apartament similar, în această zonă, se vindea cu peste 100.000 euro.
Ruşii sunt cei mai fideli cumpărători
Potrivit unui raport al Raiffeisen Real Estate, oferta de apartamente noi de vânzare este estimată la circa 10.000 unităţi, pe întreg litoralul bulgăresc. În total, în perioada 2004-2010 s-au construit 55.000 locuinţe de vacanţă, ceea ce înseamnă că stocul disponibil reprezintă o cincime din ceea ce s-a construit. Ceea ce este acum pe piaţă reprezintă cam 50% din ceea ce s-a construit după anul 2008.
În 2010- iulie 1011cei mai mulţi cumpărători au fost cetăţeni ruşi (90% din numărul total), se arată în studiul Raiffeisen. Aceştia achiziţionează fie pachete de locuinţe ieftine, cu preţuri de 25.000 euro-40.000 euro, din care îşi construiesc portofolii, fie apartamente cu finisaje de lux şi suprafeţe generoase, cu preţuri cuprinse între 80.000 şi 150.000 euro.
Terenurile pentru case de vacanţă, mai ieftine la bulgari
În cea mai mare staţiune de pe litoralul bulgăresc terenurile sunt aproape de trei ori mai ieftine decât în Mamaia. Astfel, potrivit Bulgarian Properties, cele mai scumpe terenuri din Sunny Beach, situate în apropierea mării, costă între 200 şi 300 de euro/mp, în timp ce parcelele aflate mai departe de malul mării se vând cu 40-50 de euro/mp. Preţurile coboară chiar şi la 35 de euro/mp, pentru terenurile mărginaşe.
În Balcic, deşi nu prea găseşti terenuri scoase la vânzare, preţurile sunt, de asemenea, foarte mici. De exemplu, un teren de 1.000 mp aflat la o distanţă de 500 de metri de plajă se vinde cu 34 de euro/mp.
În ceea ce priveşte terenurile din Varna, preţul mediu al acestora este de aproximativ 100 de euro, potrivit Bulgarian Properties, citată într-un articol amplu din revista PLANUL CASEI MELE, de analiză a preţurilor terenurilor la munte şi la mare, în România şi Bulgaria.