UPDATE 23.40: Ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a afirmat că este posibil ca atacatorii să fi fost teroriști islamiști radicali, potrivit Reuters.
„Credem că erau terorişti islamişti extremişti, după modul în care s-au inspirat, şi este necesar să aflăm mai multe despre locul de unde vine această radicalizare.Operaţiunea este în curs, iar astfel aflăm mai multe despre cine sunt cei trei”, a spus ministrul.
23.20: Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat duminică seara, pentru Agerpres, că se fac verificări pentru a vedea dacă există români implicați în atentatul care a avut loc în Capitala Marii Britanii.
Întrebat dacă există doi români reținuți în urma atentatului de la Londra, ambasadorul Dan Mihalache a precizat: „Nu pot să confirm acest lucru. O să verificăm. Discutăm cu ministerul lor de Interne. Nu știu."
23.00: Un martor citat de publicația The Telegraph a precizat că un român și prietena sa ar fi printre persoanele reținute de polițiștii britanici.
„S-a întâmplat acum două ore, în jurul orei 14.15. Am văzut poliţişti înarmaţi fugind pe acopriş, care au strigat <<mâinile sus>> și i-au înconjurat. Apoi i-au scos afară pe cei cinci bărbaţi de culoare şi pe român şi prietena lui. Vin destul de mulţi români aici. El e un băiat drăguţ, liniştit. Se comporta întotdeauna frumos când comanda mâncare”, a declarat o martoră, Mathu Sivahran, potrivit The Telegraph, care nu a putut confirma informația din alte surse.
21.50: Un cetățean francez și-a pierdut viața sâmbătă seara, iar alți șapte sunt răniți, a anunțat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian. Dintre răniți, patru sunt în stare critică, potrivit BBC News.
21.45: Un prieten al unuia dintre cei trei atacatori susține că a apelat linia deschisă împotriva terorismului, pentru a anunța autoritățile de ceea ce urma să comită prietenul său, însă nu au fost luate măsuri.
Bărbatul a declarat, pentru BBC Asian Network, sub protecția anonimatului, că prietenul său și el au vorbit despre atacurile anterioare și că a fost surprins de ce i-a spus acesta.
„Am vorbit despre un atac anume care se întâmplase și, asemenea radicaliștilor, avea o explicație pentru toate. În ziua aceea am realizat că trebuie să iau legătura cu autoritățile”, a spus el.
Bărbatul a continuat precizând că, în ciuda anunțului telefonic, prietenul său nu a fost arestat și i s-a permis să își țină pașaportul.
„Am sunat și am vorbit cu un domn, i-am spus despre conversația noastră și de ce cred că s-a radicalizat. Mi-am făcut datoria, dar autoritățile nu și-au făcut-o pe a lor”, a mai spus el.
BBC a contactat Scotland Yard pentru un răspuns.
Opt minute a durat atacul de la Londra, de sâmbătă noaptea, până ce forțele de ordine desfășurate pe străzi i-au anihilat pe teroriști. Pentru autorități, intervenția a fost un succes.
Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, se afla în țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, când două atacuri au avut loc la Londra, cauzând moartea a șapte persoane și rănirea altor 48, dintre care 21 în stare critică.
Femei cu capul acoperit au ieșit, duminică, pe străzile din Londra, în semn de solidaritate cu victimele atacurilor de sâmbătă spre duminică, soldate cu moartea a șapte persoane și rănirea altor 48, dintre care 21 în stare critică. Totodată, Consiliul Musulman din Marea Britanie a condamnat atacul. Astfel, secretarul general Harun Rashin Khan s-a declarat „îngrozit și revoltat” de inițiativa atacatorilor.
20.20: Suporterii virtuali au grupării Stat Islamic celebrează atacurile de pe Podul Londrei și din piața Borough și îndeamnă adepții la și mai multe astfel de inițiative, informeazăă BBC News.
Pe un canal al aplicației de mesagerime Telegram, numit „Doar Teroare”, care a fost creat după tragedia de sâmbătă seara, au apărut mesaje adresate „soldaților grupării Stat Islamic de pretutindeni”, în care li se spune că nu este dificil să comită acte similare. Totodată, un număr mic de suporteri al-Qaeda au lăudat atacurile.
Un suporter important al grupului a afirmat că „veștile din Londra i-au bucurat inima”.
Pe de altă parte, Consiliul Musulman din Marea Britanie a condamnat atacul. Astfel, secretarul general Harun Rashin Khan a afirmat, pentru NewsHour, că este „îngrozit și revoltat” de inițiativa atacatorilor.
19.15: Eroina necunoscută de la Londra. O femeie i-ar fi împiedicat pe teroriști să intre într-un restaurant, blocând ușa
18.30: Opt polițiști au tras 50 de focuri de armă, pentru a-i ucide pe cei trei atacatori de la Londra, a declarat comisarul Poliției Metropolitane, Mark Rowley, citat de BBC News.
El a descris numărul de focuri drept „fără precedent”. Astfel, va avea loc o investigație, însă Rowley a precizat că ofițerii de poliție s-au văzut puși în fața unei situații „critice”.
Reprezentantul poliției metropolitane a mai afirmat că un cetățean care se afla în zonă a fost împușcat, din greșeală, și primește îngrijri medicale la spital. El a mai precizat că Poliția încearcă să informeze toate familiile victimelor, dar că procesul ar putea dura, întrucât se crede că unii dintre ei ar fi cetățeni străini.
18.00: Franța aduce un omagiu victimelor. Astfel, luminile în Turnul Eiffel vor fi stinse în mod simbolic, duminică seara, informează AFP.
„În această seară, la 00.45, voi aduce un omagiu victimelor atentatului de la Londra”, se arată în mesajul difuzat pe contul de Twitter al Turnului Eiffel.
17.50: Papa Francisc le-a cerut credincioșilor, duminică, să se roage pentru victimele și apropiații acestora, informează AFP.
„Fie ca Sfântul Duh să aducă pacea în lume, să îndepărteze toate războaiele și terorismul, care ieri seara, a lovit oameni nevinovați.Să ne rugăm pentru victime și apropiații acestora”, a mai spus papa Francisc.
17.35: Investigatorii cunosc identitatea atacatorilor, relatează BBC. Totuși, numele lor nu vor fi făcute publice.
Oamenii au început să depună flori și lumânări pe Podul Londrei, iar un minut de tăcere va fi ținut marți, la ora locală 11.00, scrie BBC News. Steagurile vor rămâne în bernă.
Premierul Theresa May a vizitat, duminică după-amiază, răniții de la spitalul Kings College.
16.45: Poliția face publice primele informații despre unul dintre atacatori: era căsătorit, cu doi copii.
Au apărut și noi mărturii despre atacurile teroriste de la Londra: ”A fost oribil. Cineva își pierdea viața sub ochii mei. Cum să asiști la așa ceva?”
15.45: Donald Trump, dezlănțuit pe Twitter, după atacurile din Londra:
Îl critică pe primar și spune că ”trebuie să renunțăm la corectitudinea politică”
15.30: 12 oameni au fost reținuți, în urma perchezițiilor din Barking.
15.05: Patru polițiști au fost răniți în atacul de sâmbătă noaptea – unul de la Rutieră, trei de la Poliția Metropolitană – din care unul nu era de serviciu și care s-a luptat cu unul dintre atacatori, încercând să-l dezarmeze. Starea lui este gravă, scrie BBC News.
14.45: VIDEO. Raid al Poliției în Barking, estul Londrei
Noi informații despre răniți: mai mulți polițiști au fost răniți în atacurile de la Londra, a anunțat Poliția Metropolitană. De asemenea, printre răniți se află și un cetățean din Noua Zeelandă, scrie BBC News.
Four police officers were injured in last night's attack. They included one officer from British Transport Police, who is seriously injured. There are also three Metropolitan Police officers, included one who was an off-duty officer who apprehended one of the attackers and sustained knife injuries. He is is a serious condition.
13.45: Ministrul de Interne britanic, Amber Rudd, a anunțat că nu va fi ridicat nivelul de alertă teroristă. Ea a mai spus și că atacatorii sunt probabil islamiști radicali, conform Reuters.
De altfel, atacatorii ar fi strigat ”Asta e pentru Allah”, conform martorilor citați de Daily Mail.
”Nu considerăm că sunt elemente suplimentare care ar putea continua atacurile de aseară. Centrul de Analiză pentru Terorism (JTAC – Joint Terrorism Analysis Centre) a făcut o analiză, în urma căreia a decis să nu ridicăm nivelul de alertă la ”critic”. Nu putem fi sută la sută siguri, Poliția continuă operațiunile. Rămânem cu nivelul de alertă la ”sever”, pentru că suntem de părere că i-am prins pe toți atacatorii”, a declarat Amber Rudd, la ITV, conform BBC News.
Rudd a mai spus și că, până în acest moment, nu s-a găsit o legătură între atacurile de la Londra și cel de la Manchester, soldat cu 22 de morți.
13.00 Bilanțul morților a crescut la șapte, informează BBC.
Premierul Theresa May a declarat că”este destul”, când vine vorba de modul în care sunt gestionate actele de terorism.
”Nu putem și nu trebuie să ne așteptăm ca lucrurile să continue ca până acum”, a mai spus Theresa May.Premierul britanic a precizat că alegerile vor avea loc în 8 iunie, așa cum s-a stabilit.
11.10: Politicienii britanici sunt îndemnaţi să amâne alegerile generale anticipate programate peste cinci zile, pe 8 iunie, în urma celui de-al doilea atac terorist de la Londra în două săptămâni, scrie The Telegraph.
Îndemnul la suspendarea activităţii politice a fost lansat de Mark Oxley într-o petiţie, postată pe site-ul Change.org.
10.50: Doi cetățeni australieni se află printre victimele atacurilor de la Londra, a anunțat premierul Malcolm Turbull, citat de Reuters.
Mesajele trimise de liderii lumii, după atacurile de la Londra:
Președintele României, Klaus Iohannis: Condamn cu tărie atacul terorist care a avut loc în Londra. Le transmit solidaritatea mea tuturor celor afectaţi de incidentele tragice din Marea Britanie.
Președintele francez Emmanuel Macron: Franța este mai mult ca niciodată alături de Marea Britanie.
Cancelarul german Angela Merkel: Suntem uniți, în ciuda oricăror granițe, în teroare și tristețe, dar și în determinare.
Președintele american Donald Trump: Orice pot face Statele Unite pentru a ajuta Londra și Marea Britanie, vor face – SUNTEM ALĂTURI DE VOI. DUMNEZEU SĂ VĂ BINECUVÂNTEZE!”
Președintele rus Vladimir Putin: Cruzimea și cinismul atacurilor de la Londra sunt revoltătoare. Condamn acest act de terorism și le transmit condoleanțe britanicilor.
Președintele Consilului European, Donald Tusk: Europa este alături de Marea Britanie, în lupta contra terorismului.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: Gândurile și rugăciunile noastre sunt îndreptate spre victime și familiile lor.
Premierul spaniol Mariano Rajoy: Ne arătăm solidaritatea și sprijinul față de Marea Britanie.
Premierul australian Malcolm Turbull: Rugăciuni și solidaritate – suntem alături de britanici.
10.15: O declarație oficială a Administrației prezidențiale franceze confirmă că doi cetățeni francezi au fost răniți în atac.
”Atacul care a lovit Londra, la atât de puțin timp de la atacul de la Manchester, este un nou atentat laș și abominabil contra societății noastre libere. Cetățeni francezi se află printre victime. Franța face tot posibilul pentru a-i ajuta”, este declarația Palatului Elysee.
09.50: Doi cetățeni francezi au fost răniți în atac, anunță Reuters. Unul dintre ei este în stare gravă.
Încă o mărturie preluată de BBC News: Tyson Oladokun le-a povestit jurnaliștilor că a ajuns pe Podul Londrei imediat după atac: ”Un bărbat zăcea în mijlocul străzii, un altul încerca să-l ajute. Cred că am văzut pe cineva care fusese înjunghiat”.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord: +44 20 76027328;+44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193;+44 20 7603 0572; +44 020 7602 2065. Apelurile vor fi preluate în regim de urgență de către operatorii Call Center, din cadrul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS), care activează 24/24. De asemenea, Ambasada României la Londra poate fi contactată şi pe numărul de urgențe consulare +44 7738716335.
09.00 Primarul Londrei a reiterat că atacatorii au fost anihilați și că are încredere în forțele sale de securitate. El a făcut un apel la calm. Alerta teroristă este la nivel sever, a mai spus Sadiq Khan, înainte de reuniunea COBRA.
Numărul răniților a crescut la 48, a anunțat Serviciul de Ambulanțe al Londrei. Acești oameni au fost transportați la spital, dar mai sunt și alții cu răni minore.
Podul Londrei este închis, duminică dimineață, scrie BBC.
Au început să apară mărturiile oamenilor care au văzut atacurile.
Unul dintre martori, Robbie, era într-un taxi în apropiere de Podul Londrei: ”Am văzut 20 sau 30 de oameni care alergau spre pub (Barrowboy and Banker) și, la cinci secunde, o dubă mare și albă care vira spre ei. Doi sau trei oameni au sărit. Prima oară, am crezut că este doar un incident în trafic, apoi am văzut că toată lumea era foarte agresivă”. La un moment dat, l-a văzut ieșind din local pe prietenul lui, Josh, care a venit spre el alergând. I-a povestit că văzuse mulți oameni : ”E un tip cu un cuțit, care înjunghie oamenii”, a povestit el, pentru BBC Radio 5.
Update: Atacul de sâmbătă noaptea de la Londra este al doilea din ultimele trei luni care a avut loc în capitala Marii Britanii. În martie, un atac după un scenariu similar a avut loc pe podul Westminster. Atunci, un bărbat a intrat cu mașina în trecători și a înjunghiat un polițist.
Luna trecută, un atacator s-a aruncat în aer la finalul unui concert în Manchester. Atentatul, soldat cu moartea a 22 de persoane și rănirea a cel puțin 59, este cel mai sângeros din ultimii zece ani din Marea Britanie.
Update: Un martor ocular a povestit pentru Sky News cum s-a desfășurat atacul și cât de repede au reacționat forțele de ordine.
Update: La scurt timp după atacul de la Londra, președintele american Donald Trump a insistat asupra interdicției de călătorie pe care vrea să o aplice persoanelor de religie musulmană. Ulterior, a precizat că SUA este gata să ajute Marea Britanie și Londra.
We need to be smart, vigilant and tough. We need the courts to give us back our rights. We need the Travel Ban as an extra level of safety!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 3, 2017
Update: Comisarul adjunct al Poliției Metropolitane a declarat că datele actuale arată că atacul a fost dus la îndeplinire de doar trei persoane. „Opinia noastră actuală este că au fost trei atacatori. Dar vom continua ancheta”, a declarat Mark Rowley. Acesta a exclus faptul că atacatorii ar fi avut explozibili
Poliția a făcut apela la populație pentru a trimite imagini sau înregistrări video cu incidentele.
Any images or videos of #LondonBridge & #BoroughMarket incidents can be shared with police here https://t.co/LOxDkDtC0E
— Metropolitan Police (@metpoliceuk) June 4, 2017
Update: Primul ministru Theresa May a convocat o reuniuni a comitetului de urgență Cobra, în această dimineață. Aceasta s-a întors azi noapte la locuința sa din Downing Street și a continuat să primească rapoarte de la oficialii de securitate, potrivit BBC.
Update: 30 de persoane au fost transportate la cinci spitale, iar mai multe victime ale atacului de la London Bridge, cu răni ușoare, au primit îngrijiri la fața locului. Peste 80 de ambulanțe au răspuns apelului de urgență.
Our latest statement on the #LondonBridge incident. We have taken 30 patients to five hospitals across London https://t.co/hCiKVCBrnb pic.twitter.com/B3PrRKoMUR
— London Ambulance (@Ldn_Ambulance) June 4, 2017
Capitala Marii Britanii este din nou în alertă, după ce o dubiță a secerat, sâmbătă seară, zeci de trecători pe Podul Londrei. Ulterior, mai multe persoane au fost înjunghiate, s-au auzit explozii și focuri de armă în zona Borough Market. Poliția a confirmat producerea a două incidente teroriste. Cel puțin 6 persoane și-au pierdut viața. Doi atatcatori ar fi fost împușcați motal.
BBC a refăcut filmul evenimentelor: Poliția metropolitană a început să primească la 22:08, ora Marii Britanii, primele relatări cu privire la faptul că un vehicul a lovit pietonii de pe Podul Londrei. Mașina, o dubiță albă, și-a continuat apoi drumul până la Borough Market. Suspecții au părăsit vehiculul și au înjunghiat mai multe persoane, inclusiv un ofițer de poliție.
Trei suspecți au fost uciși la opt minute după primul apel cu privire la incident. Aceștia purtau veste explozive false. Identitatea atacatorilor nu a fost făcută publică. Nici un grup nu a revendicat deocamdată atacul. Șase pietoni au murit, iar alte 30 de persoane au fost rănite.