17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăEconomieIonuţ Dumitru: O decizie BNR a fost luată "în condiţii fără precedent”

Ionuţ Dumitru: O decizie BNR a fost luată “în condiţii fără precedent”

Dumitru spune că deciziile fără precedent sunt determinate de faptul că avem condiții economice complicate, cu șoc atât pe cerere, cât și pe ofertă.

Una, spune actualul economist şef de la Raiffeisen Bank, e decizia de a achiziționa titluri de stat de pe piața secundară. Aceasta vine ca răspuns la situația în care statul nu a reușit să împrumute bani, la ultimele licitații.

“E o decizie, în ansamblul ei, fără precedent, în condiții fără precedent”, a explicat pentru HotNews Dumitru.

Discutăm despre „niște condiții economice extrem de complicate, în care avem cumulat un șoc dublu negativ, anume și un șoc de cerere, cât și de ofertă. Avem închideri de capacități de producție și reducerea cererii foarte puternică”.

“Dacă ne uităm la ce măsuri au luat alte bănci centrale în ultimele zile, era oarecum previzibil că și BNR va lua măsuri similare.” Ionuţ Dumitru

România liberă a aflat că un astfel de şoc nu s-a produs în istoria omenirii. Niciodată o lume întreagă nu s-a oprit.

Niciodată nu s-a închis în case, pentru că, atunci când au mai fost epidemii, nu s-au răspândit în toată lumea, deoarece aceasta nu era globalizată.

În condițiile acestea, răspunsul politicilor economice trebuie să fie unul excepțional.

„Dacă ne uităm la ce măsuri au luat alte bănci centrale în ultimele zile, era oarecum previzibil că și BNR va lua măsuri similare. Este o decizie menită să fluidizeze funcționarea pieței monetare și a titlurilor de stat”, a explicat Ionuţ Dumitru.

 

Relaxare cantitativă

Poate surprinderea cea mai mare este cea legată de achizițiile de titluri de stat, afirmă el. Revenim: anterior, oferta de obligaţiuni a Ministerului Finanţelor nu s-a întâlnit cu cererea venită de la bănci, or ,Finanţele au nevoie de bani de pe piaţa internă pentru finanţare. Pieţele externe sunt căzute. Singura soluţie a rămas acum ce face BNR.

„Teoretic ,sunt niște acțiuni incluse în paleta de instrumente pe care BNR le are în regulamentul pieței monetare”, spune Dumitru, explicând că măsura urmăreşte „să normalizeze condițiile din piața titlurilor de stat, ce s-au tensionat foarte mult în ultimele săptămâni”.

Potrivit acestuia, băncile centrale mari au făcut această relaxare cantitativă de mult timp și au reînceput să facă aceste operațiuni acum.

Cele mai citite

Inițiativa pentru Democrație lansează un nou site de informații pentru Alegători și anunță Granturi pentru a crește puterea Votanților din Europa

Bruxelles — Inițiativa pentru Democrație (A4D), o organizație nonpartizană de frunte dedicată susținerii și protejării valorilor democratice la nivel global, este mândră să anunțe...

Programul apă-canal de la Fondul de Mediu a fost fraudat! Președintele AFM confirmă dezvăluirile PUTEREA

Președintele Administrației Fondului de Mediu, Laurențiu Neculaescu, confirmă dezvăluirile PUTEREA legate de fraudele masive cu finanțare prin AFM pentru programul apă-canal. Conducerea Administrației Fondului...

Spre pace în jurul Israelului

                                          In memoria lui Shlomo Avineri În jurul unei confruntări cu vaste implicații înfloresc de obicei opinii diverse. Or, numai abordarea cu date verificate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă