3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialAkhram, soțul sirian al lui Sevil Shhaideh, a fost numit director de...

Akhram, soțul sirian al lui Sevil Shhaideh, a fost numit director de cabinet în Ministerul Agriculturii. Averea familiei Shhaideh a crescut spectaculos, de când a preluat PSD puterea

Akram Shhaideh ocupă în prezent poziția de director de cabinet al unuia din secretarii de stat din Ministerul Agriculturii, potrivit unei declarații de avere postate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate. 

El ar lucra cu Alexandru Dănuț Potor, fostul președinte al Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală din România, scrie și publicația locală InfoIalomita.ro. La rândul său, Akram Shhaideh a fost angajat la RAJA Constanța, cel mai mare operator public regional din România în domeniul alimentării populaţiei cu apă potabilă și al epurării apelor uzate.

Întrebat de jurnaliștii infoialomita.ro în ce condiții lucrează cu soțul lui Sevil Shhaideh,  Alexandru Dănuţ Potor, care ar fi fost propulsat de PSD în funcția de secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat că nu poate să ofere informații despre natura acestei colaborări.

„Nu pot să spun cum colaborez cu domnul Shhaideh, eu îmi fac datoria din punct de vedere instituţional, colaborez cu toată lumea… Că lumea stă să analizeze punct cu punct cine este angajat garantez că nu ăsta este interesul meu şi încerc să rămân în limitele normalităţii.”, le-a spus secretarul de stat  în Ministerul Agriculturii, Alexandru Dănuț Potor, jurnaliștilor de la InfoIalomița.ro. 

Alexandru Dănuț Potor s-a ocupat de gestionarea de fonduri europene prin GAL-uri (Grupuri de Acţiune Locală), poziţie care i-a adus între anii 2012 şi 2017 poziţia de preşedinte al Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală din România, potrivit sursei citate. De asemenea, Potor ar fi fost și a treia propunere a PSD Ialomiţa pe lista de candidaţi pentru Senatul României, poziţie neeligibilă. Apoi, politicianul a ajuns la Ministerul Agiculturii. 

Akhram Shhaideh a mai lucrat acest în minister între 2013 și 2014, în calitate de consilier. În plus, potrivit presei, Akram Shhaideh ar fi lucrat timp de 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria, în cadrul Departamentului de fructe tropicale și subtropicale.

Akram Shhaideh este de origine siriană și a absolvit în 1984 Universitatea Tishreen din orașul sirian Lattakia, iar în 2010 și-a luat doctoratul în Economie la Academia de Studii Economice din București și pe cel în Științe Agronomice la Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală. El a venit în România în anul 2011, fiind consultant pe probleme de agricultură și profesor la Universitatea "Ovidius", Facultatea de Științe ale Naturii și Agricole, între 2012 si 2013.

Acum opt luni, Liviu Dragnea a propus-o pe soția sa, Sevil Shhaideh, pentru postul de șef al Guvernului, dar președintele Iohannis a refuzat propunerea. Presa a scris, la acel moment, că Akram Shhaideh transmite, pe pagina sa de Facebook, mesaje pro-Assad, folosește simbolurile loialității față de regimul de la Damasc și critică atât rebelii, cât și liderii arabi și vestici care susțin revoluția siriană. El a distribuit un articol în care se susține că liderul Hezbollah, grupare considerată teroristă de UE și SUA, duce „războiul sfânt”. Ulterior, el și-a închis pagina de Facebook.

Anul trecut, când PSD era în opoziție, soțul lui Shhaideh lucra la regia de apă din Constanța.

Evoluția averii, spectaculoasă

O privire peste declarațiile de avere ale familiei Shhaideh, din 2012 până azi, arată cum au prosperat cei doi din momentul în care PSD a ajuns la putere. În declarația de avere depusă în noiembrie 2012, Sevil Shhaideh deținea un apartament de 47 metri pătrați în Constanța, avea datorii de aproape 20.000 de euro la BRD, nu deținea vreo mașină sau terenuri și avea zero lei în conturile bancare sau plasamente. Soțul ei câștigase 11.829 lei, sub 1.000 de lei pe lună, de la o regie județeană. În declarația de avere din 2013 apar primele schimbări în bine: salariul soțului sare la peste 46.000 lei, iar familia face un plasament, către o persoană fizică, de 40.000 euro.

În mai 2015, doamna Shhaideh declara nu mai puțin de 528.000 lei în conturi bancare, deși nu există tranzacții sau venituri care să explice aceste acumulări. În anul anterior, o sinecură la EximBank îi adusese venituri de 247.000 lei. Abia în declarația din 2016 ea înscrie și cele trei apartamente deținute de soț în Siria. În 2017, conturile bancare ale familiei Shhaideh acumulau 640.000 lei, iar datoria din 2012 către RaiffeisenBank dispăruse.


Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Klaus Iohannis a votat, dar a refuzat să facă declarații

Elena Lasconi a venit cu prăjituri „fără blat” la secția de votare Președintele Klaus Iohannis a votat la ora 10:00, la Liceul Jean Monnet din...
Ultima oră
Pe aceeași temă