-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe scria în notele despre Sevil Shhaideh pe care Klaus Iohannis le-a...

Ce scria în notele despre Sevil Shhaideh pe care Klaus Iohannis le-a primit de la servicii | OPINIE

Scandalul Sevil Shhaideh s-a stins la fel cum a izbucnit. Cu viteză amețitoare. Președintele Klaus Iohannis i-a refuzat protejatei lui Liviu Dragnea funcția de premier, agenda publică a fost ocupată cu nominalizarea lui Sorin Grindeanu, iar Sevil Shhaideh a ieșit brusc din atenția opiniei publice. Respingerea sa a fost cauzată de vulnerabilități la adresa siguranței naționale, care o făceau incompatibilă cu calitatea de vicepreședinte al CSAT.

Soțul său, Akram Shhaideh, este un personaj controversat, bănuit de relații cu serviciile secrete siriene. Secretomania instituțiilor pe acest subiect poate fi un indiciu că lucrurile sunt destul de serioase.

Prin decizia lui Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh a rămas o figură publică importantă. Este vicepremier și ministru al Dezoltării Regionale. Chiar dacă nu a ajuns în CSAT, cred că discuția despre pericolele la adresa siguranței naționale rămâne valabilă. E posibil ca vulnerabilitățile să nu fi fost înlăturate.


Citește și dezvăluirea zilei: Rețeta mătușii Tamara. Cum a primit ministrul Justiției, Florin Iordache, 90.000 euro donație de la tatăl și socrul pensionari



Cert este că Sevil Shhaideh nu este singurul demnitar PSD bănuit a fi sub influența nefastă a serviciilor secrete siriene. PSD are o adevărată tradiție în acest sens. Mulți lideri social-democrați au fost, de-a lungul timpului, în relații dubioase cu agenții Damascului. Cel mai celebru dintre ei: Omar Hayssam. Bănuit a fi cel care a gestionat afacerile strategice ale Siriei pe teritoriul României, Omar Hayssam a țesut, în anii ’90, o veritabilă pânză de păianjen a corupției, în care au fost prinși foarte mulți politicieni.

Într-un articol publicat în „Cotidianul“ pe 7 octombrie 2012, Aurel Rogojan, fost înalt ofițer al Securității comuniste, șeful de cabinet al gen. Iulian Vlad, scria despre „înalții demnitari iremediabil compromiși prin acte de corupție de către Omar Hayssam“. El estima că numărul politicienilor români care au primit bani de la sirian, de ordinul sutelor de mii de dolari, depășește 100. În capul listei: Gabriel Oprea (700.000 de dolari) și Viorel Hrebenciuc (400.000 de dolari).

Povestea lui Omar Hayssam începe în anii ’80. Pe atunci era un tânăr sirian (născut în 1963), sosit în țara noastră, în plină dictatură ceaușistă, pentru a face studii în domeniul construcțiilor. Unchiul său, Mohamed Farzat, făcuse afaceri cu tractoare în România cu ICE Dunărea, firmă a Securității unde a lucrat și Dan Voiculescu. Ulterior, Farzat a fost deconspirat drept ofițer al serviciilor de securitate siriene.

După Revoluție, Omar Hayssam a rămas în România și s-a lansat în afaceri dubioase cu apă minerală și lemn. „Omar nu a corupt, în primul rând, pentru el. Pe Omar, pe armele traficate de el și pe banii săi negri cineva conta în planificarea «revoluțiilor arabe». Scopul acelor planificatori scuza mijloacele și-l mandata pe Omar să încalce legea, să închidă ochii oamenilor legii din România și să cumpere protecție politică“, a scris Rogojan în 2012.


Pe aceeași temă: DEZVĂLUIRI. Soțul lui Sevil Shhaideh a înființat o firmă în România, deși lucra pentru regimul dictatorial al-Assad. El venise la studii în țara noastră



Aceste afaceri ilicite l-au apropiat de elita coruptă a PDSR (actualul PSD). Între anii 2000 și 2004, influența sa în interiorul guvernării PSD crește semnificativ. Ajunge în apropierea președintelui Ion Iliescu grație consilierului prezidențial Ioan Talpeș.

Filiera siriană se consolidează în PSD. La sfârșitul lui 2004, steaua lui Hayssam începe să apună. Procurorii îi iau la puricat afacerile. Aurel Rogojan vorbește despre o arestare de câteva zile a lui Omar Hayssam, în octombrie 2004, în urma unei operațiuni a Inspectoratului Contraspionaj și Amenințări Transfrontaliere. „Inspectoratul unde se monitorizau, printre altele, și afacerile traficanților morții – rețelele proliferării ilicite a armelor, materiilor radioactive, drogurilor, substanțelor toxice și bacteriilor folosite în producția de arme chimice“, scrie Aurel Rogojan, confirmând practic faptul că Omar Hayssam făcea „afaceri strategice“. Afaceri de care nu era străin nici Inspectoratul pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din SRI, unde, la acea vreme, deținea funcții importante Florian Coldea, actual prim-adjunct al directorului SRI.

Evenimentele ulterioare sunt cunoscute. Omar Hayssam se implică în răpirea jurnaliștilor români în Irak, reușește să fugă în Siria, unde este arestat, și stă o vreme într-o celulă a regimului de la Damasc. În timpul detenției, Hayssam este anchetat de Directoratul General al Securității din Siria (Idarat al-Mukhabarat al-Amma), prilej cu care ofițerii sirieni află, mai mult ca sigur, cine sunt politicienii români corupți de omul de afaceri sirian. Informații care, în virtutea relațiilor foarte apropiate dintre Damasc și Rusia, nu este exclus să fi ajuns și în posesia lui Vladimir Putin.

Nu ar fi exclus ca pe scena politică din România să existe, în momentul de față, circa 100 de politicieni prinși în „insectarul“ Moscovei. Persoane ale căror vulnerabilități și interese financiare sunt cu siguranță speculate de către servicii secrete ostile țării noastre.

De aici se nasc o serie de întrebări. Cine sunt acești politicieni? Au fost trași pe linie moartă pentru a nu afecta siguranța națională? A făcut SRI ceva în acest sens? Gabriel Oprea și Viorel Hrebenciuc au fost scoși din scenă de către DNA abia după ce Traian Băsescu nu a mai fost președinte. De ce așa târziu? Ce s-a întâmplat cu ceilalți? „Unii dintre demnitarii din lista Hayssam-Munaf au fost distribuiți în roluri și se conformează. Alții urmează“, scria Aurel Rogojan în 2012. Oare acei politicieni se află sub protecția statului pentru că sunt controlabili? Se numără Liviu Dragnea printre ei? Este Akram Shhaideh un Omar Hayssam de dată mai recentă? A fost președintele PSD prins în rețeaua siriană din PSD?

 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă