32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialDilma Rousseff câştigă alegerile şi devine prima femeie preşedinte din Brazilia

Dilma Rousseff câştigă alegerile şi devine prima femeie preşedinte din Brazilia

Economista Dilma Rousseff, în vârstă de 62 de ani, a fost aleasă duminică preşedintele Braziliei, cu 56 la sută din voturi, faţă de 44 la sută obţinute de rivalul său democrat, Jose Serra, în vârstă de 68 de ani, şi a devenit prima femeie preşedinte din acestă a opta economie a lumii, potrivit Mediafax.

Emoţionată până la lacrimi, ea i-a mulţumit mentorului său politic, Luiz Inacio Lula da Silva, şi a promis să continue activitatea acestuia eradicând sărăcia, în primul său discurs după câştigarea alegerilor.

Pe fundalul scandărilor “Ole, ole, ole, ola, Dilma, Dilma!”, mii de simpatizanţi şi entuziaşti au invadat străzile principalelor oraşe din Brazilia pentru a sărbători victoria candidatei Partidului Muncitorilor (PT, de stânga).

Lipsită de carismă şi fără a mai fi aleasă înainte, Dilma, aşa cum o numesc familiar brazilienii, a luptat împotriva dictaturii militare în anii ’70 şi a fost deţinută timp de trei ani. În cadrul Guvernului, unde a jucat un rol important, ea şi-a câştigat reputaţia de “doamnă de fier”.

Ea îi datorează însă victoria în aceste alegeri popularului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, care a susţinut-o pe tot timpul campaniei.

După ce i-a mulţumit “cu multă emoţie” lui Lula, preşedintele ales a afirmat: “voi bate deseori la uşa lui şi ştiu că ea va fi întotdeauna deschisă”.

Cele mai citite

Chestorul de poliţie Mihai Rus, reținut de DNA pentru abuz în serviciu şi fals în declaraţii

Într-un eveniment surprinzător, chestorul de poliție Mihai Rus, șeful IPJ Cluj, a fost reținut luni de către Direcția Națională Anticorupție (DNA). Acesta este suspectat...

George Tuță își anunță prioritățile ca primar în Sectorul 1: transporturi și parcuri

George Cristian Țuță, candidatul care a câștigat alegerile în Sectorul 1, își anunță deja prioritățile ca primar. "L-am vizitat pe directorul STB pentru lista de...

Sorana Cîrstea, învinsă de Lin Zhu în primul tur la Birmingham

Sorana Cîrstea a fost eliminată în primul tur al turneului WTA de la Birmingham. Românca a fost învinsă în două seturi de Lin Zhu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă