4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăTechCum și-au păstrat fotoliile de parlamentar cinci aleși care au pierdut procesele...

Cum și-au păstrat fotoliile de parlamentar cinci aleși care au pierdut procesele cu ANI. Explicația lui Nicolicea: Pentru fapte comise în altă viață, nu există nimic în Regulament

Cinci parlamentari care au pierdut procesele cu ANI au rămas în Legislativ. Pentru a-i salva, PSD a ocolit o decizie a Curții Constituționale privind interdicția de a ocupa funcții timp de trei ani de zile.  

Steluța Cătăniciu (ALDE), Ion Sorin Roman (PSD), Matei Suciu (PSD), Sorin Marciu (PSD) și Cornel Resmeriță (PSD) sunt parlamentarii pentru care Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut, fără succes, încetarea mandatelor în urma unor decizii definitive privind incompatibilitatea sau conflictul de interese.

”Pentru fapte comise în altă viață, nu există nimic în Regulament”, este justificarea lui Eugen Nicolicea (PSD), președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, for care i-a salvat pe trei dintre incompatibili.

Operațiunea s-a desfășurat, cu mare discreție, într-o ședință a Comisiei juridice a Camerei Deputaților ținută pe 12 iunie anul acesta, în timp ce presa era concentrată pe războ-iul Dragnea – Grindeanu. Pe ordinea de zi s-au aflat trei solicitări ale ANI care îi vizau pe deputații Steluța Cătăniciu, Ioan Sorin Roman și Matei Suciu. Președintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea (PSD) deschide subiectul  invocând o decizie a Curții Constituționale despre care susține că ar stipula că ”încetările de mandat ale deputaților sunt strict limitate potrivit Constituției, printre ele nerăgăsindu-se cele menționate în documentele ANI”. El insistă pe faptul că deciziile de incompatibilitate se referă la condamnări anterioare mandatelor de parlamentari. Pe repede înainte, Nicolicea trage și concluzia: „Având în vedere cele precizate,  absolut toate cele trei cazuri – Sorin Roman, Matei Suciu și Gustica Cătăniciu – se constată că toate faptele acestea sunt anterioare actualului mandat. Deci nu poate fi niciun fel de cauză de încetare de mandat”.

Fapte comise în altă viață

Totuși, Nicolicea nu i-ar lăsa chiar nepedepsiți. ”Neputând să înceteze mandatul sancțiunea este de 10% din indemnizație pentru trei luni aplicabilă de către Biroul Permanent. Am tratat interdicțiile trecute ca și un conflict de interese existent”, a explicat deputatul PSD.

Nicolicea a reacționat ironic atunci când deputații Gabriel Andronache (PNL) și Stelian Cristian Ion (USR) i-au spus că nu le-a pus la dispozițiile documentele trimise de ANI, legat de situația celor trei deputați. ”Bine, o să primiți (după ședință – n.r.), nu schimbă cu nimic acest lucru. Orice faptă comisă înainte de a fi deputat sau senator, spre exemplu incompatibilitatea dovedește că nu ești incompatibil în prezent dacă ai fost în trecut”, explică președintele Comisiei juridice.

În ciuda insistenței deputaților opoziției, Nicolicea refuză adoptarea unei hotărâri care să oficializeze decizia comisiei. El insistă pe faptul că îl va informa personal pe președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Atenționat că o astfel de procedură nu există în Regulament, Nicolicea rămâne pe poziții. ”Dacă ar fi existat o propunere de încetare de mandat ar fi trebuit să existe o propunere de raport și o hotărâre. Dacă îmi găsiți în regulament vreo procedură cu privire la stările făcute într-o altă viață, atunci vom discuta. Pentru faptele comise în altă viață nu găsim nimic în regulament”, afirmă -Nicolicea.    

Ce a decis CCR și cum ar trebui aplicată hotărârea

În realitate, Curtea Constituțională a luat o decizie contrară spuselor lui Nicolicea (460/2013). Legea ANI (176/2010) prevede că un demnitar declarat incompatibil nu mai poate ocupa „aceeași funcție” timp de trei ani de zile.

Parlamentul a refuzat să îi revoce mandatul lui Akos Mora, pe motiv că el fusese declarat incompatibil în calitate de consilier local. CCR a decis că interdicția de trei ani de zile se aplică tuturor funcțiilor, pentru că în caz contrat legea ar fi lipsită de substanță. Atât legea în vigoare, cât și decizia CCR menționează clar că interdicția se aplică de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare. Astfel încât argumentul lui Nicolicea, privind faptul că evenimentele au fost comise în trecut, nu se susține.

Această decizie ar trebui să se aplice exact în cazurile precum cele discutate de Comisia juridică. Unul dintre deputații salvați, Steluța Cătăniciu (ALDE) este chiar membră a Comisiei juridice. Pe 28 noiembrie 2015, ea a fost condamnată definitiv de către ICCJ pentru incompatibilitate pentru fapte comise între 2008 și 2012, când era consilier local în Cluj-Napoca. Ea a fost acuzată că a votat o hotărâre pentru asocierea cu o societate, având ulterior un contract juridic cu firma respectivă, care a intrat în conflict cu Primăria Cluj-Napoca. Dacă decizia CCR ar fi fost transpusă în practică, ea nu ar mai fi putut ocupa nicio funcție până în 2018.

La finalul lui noiembrie 2016 Ioan Sorin Roman a rămas fără mandat, fiind declarat incompatibil în urma unei sentințe judecătorești definitive, pentru că, în 2009,  a deținut simultan calitatea de deputat și de comerciant persoană fizică. Sancțiunea a fost valabilă timp de 11 zile, el obținând un nou mandat la alegerile parlamentare din decembrie 2016. În martie 2017, ANI a solicitat încetarea mandatului său, invocând prevederile legale privind interdicția de trei ani de zile.

Pe 11 aprilie 2017, deputatul PSD Matei Suciu a pierdut definitiv procesul prin care a contestat sentinţa dată de ANI. Suciu s-a aflat în incompatibilitate între 2012 și 2014, deţinând simultan funcţia de senator şi de administrator a două firme.

Resmeriță, „grațiat“ de Tăriceanu

ÎCCJ a decis defintiv în martie 2017 că senatorul PSD Cornel Resmeriță s-a aflat în conflict de interese deoarece și-a angajat fratele în funcția de consilier în cadrul biroului său parlamentar. Acesta a câștigat 56.000 de lei între 2009 și 2012. Și în acest caz, senatorii s-au legat de data comiterii faptei.

Potrivit stenogramei Biroului Permanent din 18 aprilie, conducerea Senatului și-a însușit sugestia Comisiei juri-dice, condusă la acea vreme de Șerban Nicolae (PSD) de a diminua indemnizația lui Resmeriță cu 10%, timp de trei luni de zile.

”Se pare că a intervenit prescripția răspunderii penale și a prescripției răspunderii disciplinare, ținând seama de intervalul scurs de la data săvârșirii și data întocmirii raportului. Deci, s-a rezolvat”, concluzionează Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), președintele Senatului. Un alt caz, Ovidiu Marciu (PSD), declarat incompatibil la începutul lunii aprilie 2017 a fost repartizat Comisiei juridice, dar s-a pierdut în sertarele acestui for. Inspectorii ANI au arătat, printre altele, că senatorul PSD a încheiat contracte între Consiliul Județean Giurgiu, unde era vicepreședinte, și o firmă proprie.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...
Ultima oră
Pe aceeași temă