14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAdrian Vasilescu, de la BNR, explică creşterea Robor: Pe planetă se închide...

Adrian Vasilescu, de la BNR, explică creşterea Robor: Pe planetă se închide epoca dobânzilor mici

Adrian Vasilescu, consultantul de strategie la Banca Națională a României, a explicat, vineri seara, la postul B1TV, care sunt motivele creşterii Robor-ului. 

Întrebat de jurnalistul Sabin Orcan despre creşterea Robor, Vasilescu a dat trei motive ale acestei creşteri.

"Unu: Pe planetă se închide epoca dobânzilor mici şi intra o altă epocă a dobânzilor în creltere. Nu putea ca România să nu fie influenţată de acest curent. Doi. La BNR va fi o sedinta de politică monetară a bancii naţională unde analiştii vor analiza această crştere. Al treilea moment este legat de anotimp. Întotdeauna toamna se fac aşezări şi reaşezări. Este deprecierea specifică perioadei de toamnă. Foarte mulţi actori ai pieţei încearcă să se asigure pe un loc cât mai bun", a spus Vasilescu. 

După creşterea alarmantă a indicelui Robor din ultimele zile, Premierul Mihai Tudose îi chiamă la raport pe reprezentanţii BNR. Premierul a spus, vineri că, probabil, ”colegii” de la BNR au fost puţin plecaţi de acasă, pentru că era rolul băncii naţionale să intervină.

ndicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 până în prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR), scrie news.ro.

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Indicatorul a mai atins această valoare în 21 ianuarie 2015. În 25 octombrie 2016, indicele avea valoarea de 0,69%. 

Acesta a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Miercuri, indicele a atins nivelul de 1,25%, iar joi a ajuns la 1,46%.

Cele mai citite

Staycation: 5 idei pentru o minivacanță în propriul oraș

Staycation este un concept nou din industria turistică, dar care capătă din ce în ce mai multă popularitate. Rezultatul a două cuvinte din limba...

Beneficiile săpunurilor naturale bio antiacneice

Acneea reprezintă una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni dermatologice, afectând milioane de persoane la nivel global, indiferent de vârstă sau gen. Caracterizată prin...

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă