Dobânzile continuă să crească: Indicele Robor la 3 luni a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015

de Mihai Diac, Mircea Marian , 29 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 16:26, 29 septembrie 2017
Dobânzile continuă să crească: Indicele Robor la 3 luni a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015

UPDATE 16,00: Evoluția dobânzilor și a cursului de schimb ar putea avea la bază influențe de pe piețele externe, care se pregătesc de sfârșitul epocii dobânzilor joase, iar la acestea se adaugă o tendință de depreciere specifică perioadei de toamnă, susține Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României, citat de Agerpres.

"Suntem în 2017, septembrie. Ne uităm cum a evoluat ROBOR-ul de-a lungul acestei luni începând de la 1 septembrie și până astăzi, 29. O să vedem că s-a plecat de jos, în sensul că ratele au fost zile întregi în această lună sub 1%. Exact la jumătatea lunii, în 15 septembrie, s-a tras linie, a fost marcat atingerea nivelului de 1% și apoi ROBOR-ul (la trei luni n.r.) a început să crească accelerat. De la 1% la 1,04%, apoi la 1,05%, 1,06%, la 1,11%, 1,14%, 1,25%, 1,46%, 1,58%, astăzi. În general la noi, când se produc astfel de creșteri, se produce o agitație. Sunt voci care spun imediat iată sunt creșteri mari, ROBOR-ul va determina o reașezare a dobânzilor la creditele în derulare, oamenii vor plăti mai mult, cei care au credite și așa mai departe. Fără să înțelegem exact ce se întâmplă s-ar putea ca în fața acestor voci zgomotoase să intervină un soi de îngrijorare, dar ia să vedem ce se întâmplă în realitate. În primul rând, pe toată planeta, din America până în Japonia sunt tendințe care arată că epoca dobânzilor joase, unele foarte joase, la nivelul zero, se cam încheie", a explicat Vasilescu.


Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 până în prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR), scrie news.ro.

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Indicatorul a mai atins această valoare în 21 ianuarie 2015. În 25 octombrie 2016, indicele avea valoarea de 0,69%. 

Acesta a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Miercuri, indicele a atins nivelul de 1,25%, iar joi a ajuns la 1,46%.

Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut până la nivelul de 1,69%, cel mai mare nivel din octombrie 2015.

Şi acest indicator a crescut accelerat în ultimele zile. El a atins nivelul de 1,35% miercuri, iar joi a ajuns la 1,57%, mai arată news.ro.

Comentarii

 • Lorica

  30 septembrie 2017 16:29

  Faptul ca Politia din Iasi nu a confiscat pina acum acea "arma,instrument, care poate pune in pericol viata, cu care vecinii iti inchid telefonul,calculatorul ma face sa banuiesc,ca poate,de fapt au un interes comercial.Cineva,ar fi trebuit sa se autosesizeze.Daca ii pasa de ceilalti !Acea ,"arma, e posibil sa fie cumparata din furtul de la santierul de la Anatomie,unde era sef,cine credeti ?tocmai

  raspunde comentariului
 • Lorica

  30 septembrie 2017 14:13

  Verificarile facute de Politie erau anuntate dinainte.Am surprins de 3 ori,cum decurgeau Cineva de la sectia a2a,il chema jos pe vecinul mai mare,cind revenea,stringea boxele.Prima data au dus boxele pe balcon,a2a oara le-a scos din apartament...Pentru a fi posibila corelarea cu ora verificarii propiuzise,am trimis e-mail la IGP. Dupa citeva ore reaparea zgomotul asurzitor facut de boxe,deci le-au adus inapoi.La scurt timp am primit si raspunsul postal Nu se verifica ! Ca si in clipa de fata,acele "zgomote de innebunit vecinii,nu te lasa sa dormi,nici sa stai in acea camera,iti provoaca dureri de cap si urechi. Nimeni nu ia atitudine decit in clipa, cind se va gasi in aceiasi situatie ?

  raspunde comentariului
 • Lorica

  30 septembrie 2017 12:34

  De peste 8ani suntem terorizati de vecinii de deasupra,initial cu toba2 ani,apoi cu chitara electrica,zi si noapte,cu schimbul.N-a fost o noapte sau o zi sa nu fi zdranganit.Din2014 au inceput sa ne distruga aparatele electrocasnice,cu o arma al carei efect trece prin perete.In camere,mai ales in camera mea au pus boxe,in fiecare colt,prin care se transmiteau acele "zgomote de innebunit vecinii.Apoi au inceput sa-mi inchida telefonul,calculatorul.,probabil cu acelasi" instrument,cumparat,probabil din furtul de la UMF Iasi,lasat neelucidat de Curtea de Conturi ! Politia din Iasi nu a luat nici o masura,dimpotriva...

  raspunde comentariului
 • Penelopol

  29 septembrie 2017 15:37

  Asa-i cand stai la mana bancilor nesatule de profit si nu esti chibzuit sa-ti faci singur banul tau sa te intinzi cat ti-e plapoma. Nu e numai in Romania ci in toata lumea Marea Finanta a dat startul la cresterea dobanzii dupa ce a stat cuminte 9 ani in letargie, asa ca pun ceva nou la cale diavolii.

  raspunde comentariului
 • Sorin

  29 septembrie 2017 13:59

  Sa traiti bine! Daca nu sa iesiti in strada cu pietre si ciomege sa cereti demisia guvernului, CCR-ului, parlamentului.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design