11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăPoliticăIohannis către Ciolacu: Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în...

Iohannis către Ciolacu: Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul autonomiei secuilor?

Președintele Klaus Iohannis a susținut că liderii PSD profită de faptul că șeful statului și Guvernul Orban se ocupă de contracararea pandemiei, pentru a sprijini proiectul legislativ de acordare a autonomiei pentru “Ținutul secuiesc”.

“Jo napot kívanok, Ciolacu! Oare ce v-a promis Viktor Orbán, liderul de la Budapesta, în schimbul acestei autonomii?”, s-a întrebat șeful statului într-o declarație televizată, transmisă de la Palatul Cotroceni (mesajul Jo napot kívanok semnificând “Bună ziua”, în limba maghiară).

“Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României!”, a spus, miercuri, președintele Klaus Iohannis.

“Până când sunt eu președintele României, o astfel de lege nu va exista!”, a avertizat Klaus Iohannis.

Proiectul de lege privind acordarea autonomiei pentru “Ținutul secuiesc” datează din anul 2019 și prevede autonomie pentru județele Covasna și Harghita și pentru o zonă din județul Mureș, aceste regiuni fiind socotite de UDMR că fac parte din “Ținutul secuiesc”.

Proiectul a fost aprobat, tacit, de Camera Deputaților – care este condusă de Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD. Votul final urmează a se da miercuri, 29 aprilie, în Senat, care este Cameră decizională.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:01:33

Creștere alarmantă a persecuțiilor în Venezuela în contextul Alegerilor Prezidențiale, avertizează ONG-uri și Experți ONU

Un grup pentru drepturile omului și experți ai ONU au denunțat marți o "creștere alarmantă a disparițiilor forțate" în Venezuela înaintea votului prezidențial din...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă