25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialTurneu în Asia de Sud-Est. Donald Trump „încercuiește“ diplomatic Coreea de Nord

Turneu în Asia de Sud-Est. Donald Trump „încercuiește“ diplomatic Coreea de Nord

Cinci țări în 12 zile. Un adevărat tur de forță al liderului american, în încercarea de a găsi sprijin internațional pentru constrângerea Phenianului, astfel încât să renunțe la programul nuclear.

Turneul în Asia de Sud-Est al liderului de la Casa Albă este programat pentru intervalul 3-14 noiembrie. Donald Trump va vizita Japonia, Coreea de Sud, China, Viet-nam și Filipine, după o escală în Hawaii, teritoriu american, unde va vizita memorialul Pearl Harbour. Este așteptată și o întâlnire cu președintele Rusiei, -Vladimir Putin, la Forumul de Cooperare Economică Asia – Pacific, desfășurat în Vietnam.  

Liderul american va încerca să găsească sprijin internațional pentru înăsprirea sancțiunilor împotriva Coreii de Nord. Donald Trump a renunțat la ideea unei vizite în Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei, după ce mai mulți oficiali de la Washington s-au temut că regimul de la Phenian ar putea-o considera o provocare, ce ar crește riscul unui război nuclear.  

Poziții tranșante

Turneul asiatic al lui Trump a fost prefațat de declarații „războinice” ale secretarului american al Apărării, James Mattis. Aflat într-o vizită în Coreea de Sud, Mattis a declarat vineri, citat de AP, că Administraţia de la Washington își menţine obiectivul de a determina Coreea de Nord să accepte dezarmarea completă.

Secretarul Apărării a vizitat DMZ. ”Stăm umăr la umăr cu voi şi cu poporul coreean pentru a răspunde ameninţărilor lansate de regimul Kim Jong-un”, a precizat el într-un mesaj adresat ministrului sud-coreean al Apărării, Song Young-moo. Mattis a reiterat faptul că SUA îşi doresc o rezolvare diplomatică a crizei, dar sunt pregătite pentru opţiunea militară, dacă regimul de la Phenian continuă să-şi dezvolte capabilităţile balistice şi nucleare.

Sâmbătă, cei doi miniștri ai Apărării au participat la cea de-a 49-a Reuniune Consultativă de Securitate (SCM), organizată în fiecare an, prima din timpul Administraţiilor Moon Jae–In şi Donald Trump. Un punct principal pe agenda întrunirii a fost extinderea „detaşării rotative” a resurselor strategice americane în Peninsula Coreeană: portavioane, bombardiere şi submarine cu energie nucleară. 

O amenințare globală

Secretarul Apărării și omologul său sud-coreean au citit o declaraţie comună prin care îndeamnă regimul stalinist de la Phenian să înceteze provocările în regiune. „Statele Unite nu vor accepta niciodată ca Phenianul să deţină arme nucleare”, a fost mesajul tranșant al lui James Mattis cu acest prilej, citat de Reuters. 

El a avertizat Coreea de Nord că dezvoltarea programelor balistice şi nucleare îi subminează securitatea. „Nu faceţi nicio greşeală. Orice atac asupra SUA sau a aliaţilor ei va fi înfrânt. Orice folosire a armelor nucleare de către Coreea de Nord va provoca o reacţie militară masivă, eficace şi zdrobitoare. Nu-mi pot imagina condiţiile în care Statele Unite să accepte Coreea de Nord ca pe o putere nucleară”, a adăugat Mattis.

Regimul nord-coreean este represiv şi îşi ţine oamenii în lanţuri, negându-le libertatea, bunăstarea şi demnitatea umană. Phenianul urmăreşte dezvoltarea armelor nucleare pentru a-i putea ameninţa pe alţii cu catastrofe, a precizat James Mattis, care a menționat că liderul din Coreea de Nord continuă să ameninţe securitatea regională şi globală, în pofida măsurilor luate de Consiliul de Securitate al ONU.  

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Judecătorul care a cerut azil politic în Belarus. “Aici este un preşedinte foarte înţelept”

Un judecător polonez a cerut azi politic în Belarus, în contextulrelațiilor tensionate dintre Polonia și Belarus. El susține că acolo se află"un preşedinte foarte...

Gata cu vacanța de Paște. Românii se întorc acasă

Coloane de autovehicule care se întind pe câţiva kilometri au fost observate pe principalele artere rutiere din orașul bulgăresc Ruse, situat la granița cu...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...
Ultima oră
Pe aceeași temă