15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSport"Comisia de intelepti" a lui Geoana, preluata de Guvernul PDL-UDMR

“Comisia de intelepti” a lui Geoana, preluata de Guvernul PDL-UDMR

In 2008, Mircea Geoana pleda pentru infiintarea unei "comisii nationale de intelepti" care sa gaseasca solutii pentru criza economica. "Inteleptii" apar si in proiectul Legii responsabilitatii fiscale, adoptat marti de Guvernul PDL-UDMR.

Potrivit proiectului adoptat de Guvern (care va fi dezbatut in regim de urgenta de Parlament), se va infiinta un Consiliu Fiscal, compus din cinci membri, desemnati de Academia Romana, BNR, Academia de Studii Economice, Institutul Bancar Roman si Asociatia Romana a Bancilor. Consiliul va indeplini rolul generic de a "sprijini activitatea Guvernului si Parlamentului in cadrul procesului de elaborare si derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiectiilor bugetare si a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu si lung". Concret, principala atributie a Consiliului va fi "elaborarea de opinii si recomandari".

Mandatul membrilor Consiliului va fi de cinci ani, iar munca nu va fi nicidecum patriotica: presedintele va fi recompensat la nivelul unui secretar de stat, vicepresedintele, la nivelul unui subsecretar de stat, iar ceilalti trei membri vor primi o indemnizatie de sedinta de 10% din indemnizatia presedintelui Consiliului (dar nu mai mult de 20% pe luna).
Infiintarea unui astfel de consiliu aminteste de pledoariile presedintelui PSD, Mircea Geoana, din campania pentru parlamentare din 2008. Atunci, seful social-democratilor spunea ca este necesara o "comisie nationala de intelepti" care sa vina cu solutii "serioase, neelectorale pentru Romania". In viziunea lui Geoana, comisia ar fi trebuit sa fie formata din specialisti in economie si guvernatorul BNR, dar si din liderii partidelor politice.

Pe de alta parte, tot potrivit proiectului Legii responsabilitatii fiscale, Guvernul va fi obligat sa publice (pe site-ul propriu si cu cel putin 60 de zile inaintea organizarii alegerilor parlamentare) un raport despre situatia economica si bugetara a tarii. De asemenea, liderii partidelor politice vor putea solicita premierului sau Consiliului Fiscal, tot inainte de alegeri, calcularea impactului financiar al politicilor propuse si anuntate public. Tot referitor la campaniile electorale, proiectul prevede interdictia de a efectua majorari salariale cu sase luni inainte de alegeri.
In ceea ce priveste rectificarile bugetare, nu se vor putea face mai mult de doua pe an si nu in primele sase luni ale anului (in perioada 2007-2008 au existat cate cinci rectificari bugetare).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă