18.2 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒLifestyleApฤƒ pe Marte!

Apฤƒ pe Marte!

În unele locuri, aceste depozite sunt la adâncimi de sub doi metri, aลŸadar, uลŸor accesibile pentru viitoarele misiuni cu echipaje de astronauลฃi, spun specialiลŸtii, citaลฃi de revista National Geographic.

Savanลฃii susลฃin de multฤƒ vreme cฤƒ pe Marte existฤƒ îngropate mari rezerve de gheaลฃฤƒ, iar acum au ลŸi dovezi. O sondฤƒ spaลฃialฤƒ lansatฤƒ de NASA în 2005 a scanat planeta, iar pe baza datelor adunate oamenii de ลŸtiinลฃฤƒ au identificat opt zone în care fenomenul de eroziune a tฤƒiat din pantele accentuate ลŸi a expus, ca într-o felie de tort, straturi importante de gheaลฃฤƒ, aflate aproape de suprafaลฃa planetei.

„Aceastฤƒ descoperire ar putea dezvฤƒlui ลŸi istoria climaticฤƒ a planetei, deocamdatฤƒ neelucidatฤƒ. Depozitele de gheaลฃฤƒ ar susลฃine ideea cฤƒ pe latitudinile medii Marte a avut parte periodic de ninsori abundente cu milioane de ani în urmฤƒ“, a explicat Colin Dundas, geolog la Institutul american de geofizicฤƒ.

Gheaลฃa gฤƒsitฤƒ acum este compactฤƒ ลŸi solidฤƒ, spun cercetฤƒtorii americani, bazându-se pe gradul de fracturare ลŸi unghiurile abrupte. Numฤƒrul redus de cratere ลŸi variaลฃiile de culoare ale depozitelor duc la ideea cฤƒ straturile de gheaลฃฤƒ s-au format destul de recent ลŸi pe rând, probabil din acumulฤƒrile de zฤƒpadฤƒ de-a lungul numeroaselor anotimpuri în cadrul precedentelor cicluri climatice ale planetei, a explicat Susan Conway, profesoarฤƒ de geologie la Universitatea Nantes din Franลฃa. Ea susลฃine cฤƒ singura explicaลฃie plauzibilฤƒ ar fi cฤƒ vântul a acoperit plฤƒcile de gheaลฃฤƒ cu nisip ลŸi praf, imediat dupฤƒ formare.

 

Lunga iarnฤƒ marศ›ianฤƒ

 

Imaginile transmise de sateliลฃii NASA în ultimii ลŸase ani aratฤƒ cฤƒ blocuri mari de rocฤƒ s-au desprins din depozitele de gheaลฃฤƒ din cauza eroziunii, iar cercetฤƒtorii cred cฤƒ fenomenul demonstreazฤƒ cฤƒ gheaลฃa pierde câลฃiva milimetri în grosime în fiecare varฤƒ. Oamenii de ลŸtiinลฃฤƒ considerฤƒ cฤƒ straturile de gheaลฃฤƒ îngropate la mici adâncimi în scoarลฃa planetei sunt mai extinse decât reiese din studierea datelor deลฃinute pânฤƒ acum întrucât acestea sunt vizibile numai unde stratul superficial de sol a dispฤƒrut.

Descoperirea este foarte interesantฤƒ, spune Angel Abbud-Madrid, autor al unui studiu despre siturile potenลฃiale unde astronauลฃii ar putea sฤƒ coboare pe Marte.

Dar, deลŸi aceastฤƒ apฤƒ ar putea deveni uลŸor accesibilฤƒ, depozitele de gheaลฃฤƒ gฤƒsite se aflฤƒ toate la latitudinea de aproximativ 55 de grade Nord ลŸi Sud, zone care în timpul îndelungatei ierni marลฃiene devin foarte reci ลŸi neospitaliere pentru bazele umane dependente de energia solarฤƒ. 

Gabriela Mitrovici

Cele mai citite

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Percheziศ›ii รฎntr-un dosar de รฎnศ™elฤƒciune cu indemnizaศ›ii de creศ™tere a copilului

Poliศ›iศ™tii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitฤƒศ›ii Economice din Prahova au efectuat, joi dimineaศ›ฤƒ, 11 percheziศ›ii รฎn judeศ›ele Argeศ™, Prahova ศ™i รฎn municipiul...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ