4.1 C
București
luni, 28 noiembrie 2022
AcasăLifestyleApă pe Marte!

Apă pe Marte!

În unele locuri, aceste depozite sunt la adâncimi de sub doi metri, aşadar, uşor accesibile pentru viitoarele misiuni cu echipaje de astronauţi, spun specialiştii, citaţi de revista National Geographic.

Savanţii susţin de multă vreme că pe Marte există îngropate mari rezerve de gheaţă, iar acum au şi dovezi. O sondă spaţială lansată de NASA în 2005 a scanat planeta, iar pe baza datelor adunate oamenii de ştiinţă au identificat opt zone în care fenomenul de eroziune a tăiat din pantele accentuate şi a expus, ca într-o felie de tort, straturi importante de gheaţă, aflate aproape de suprafaţa planetei.

„Această descoperire ar putea dezvălui şi istoria climatică a planetei, deocamdată neelucidată. Depozitele de gheaţă ar susţine ideea că pe latitudinile medii Marte a avut parte periodic de ninsori abundente cu milioane de ani în urmă“, a explicat Colin Dundas, geolog la Institutul american de geofizică.

Gheaţa găsită acum este compactă şi solidă, spun cercetătorii americani, bazându-se pe gradul de fracturare şi unghiurile abrupte. Numărul redus de cratere şi variaţiile de culoare ale depozitelor duc la ideea că straturile de gheaţă s-au format destul de recent şi pe rând, probabil din acumulările de zăpadă de-a lungul numeroaselor anotimpuri în cadrul precedentelor cicluri climatice ale planetei, a explicat Susan Conway, profesoară de geologie la Universitatea Nantes din Franţa. Ea susţine că singura explicaţie plauzibilă ar fi că vântul a acoperit plăcile de gheaţă cu nisip şi praf, imediat după formare.

 

Lunga iarnă marțiană

 

Imaginile transmise de sateliţii NASA în ultimii şase ani arată că blocuri mari de rocă s-au desprins din depozitele de gheaţă din cauza eroziunii, iar cercetătorii cred că fenomenul demonstrează că gheaţa pierde câţiva milimetri în grosime în fiecare vară. Oamenii de ştiinţă consideră că straturile de gheaţă îngropate la mici adâncimi în scoarţa planetei sunt mai extinse decât reiese din studierea datelor deţinute până acum întrucât acestea sunt vizibile numai unde stratul superficial de sol a dispărut.

Descoperirea este foarte interesantă, spune Angel Abbud-Madrid, autor al unui studiu despre siturile potenţiale unde astronauţii ar putea să coboare pe Marte.

Dar, deşi această apă ar putea deveni uşor accesibilă, depozitele de gheaţă găsite se află toate la latitudinea de aproximativ 55 de grade Nord şi Sud, zone care în timpul îndelungatei ierni marţiene devin foarte reci şi neospitaliere pentru bazele umane dependente de energia solară. 

Gabriela Mitrovici

Cele mai citite

România și Croația sunt pregătite pentru admiterea în Schengen, anunță ministrul Aurescu

România și Croația sunt pregătite pentru admiterea în Schengen, a anunțat, la București, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Ministrul român a făcut acest anunț într-o...

Curtea de Conturi „susține actul de justiție” cu privire la Bădălău, reținut de DNA

Ancheta referitoare la Niculae Bădălău, reținut de DNA, a determinat o reacție oficială la nivelul Curții de Conturi a României. "Curtea de Conturi a României...

Planul de război al generalului Ciucă. Oricare ar fi votul JAI, România intră în Schengen

România va fi primită în Spațiul Schengen indiferent care ar fi decizia din Consiliul JAI (Justiție – Afaceri Interne), care se va reuni la...
Ultima oră
Pe aceeași temă