Cateva ore petrecute la un multiplex pot fi bifate la capitolul "activitati sanatoase". Cel putin, asa s-ar parea, judecand dupa rezultatele unui nou studiu stiintific din Statele Unite.
Cercetatori de la University of Scranton, statul Pennsylvania,au descoperit ca popcornul contine "o cantitate surprinzator de mare" de polifenoli, substante antioxidante benefice sanatatii.
Coordonatorul studiului, chimistul Dr. Joe Vinson, a subliniat ca este pentru prima oara ca se dovedeste ca stiintific ca exista alimente de tip snack si cereale pentru micul dejun care contin o cantitate apreciabila de polifenoli. Cea mai neasteptata constatare a fost ca floricelele sunt de-a dreptul bogate in polifenoli – probabil pentru ca ele nu sunt prelucrate industrial. Sunt prezente toate ingredientele minunate ale bobului de porumb, aparate de coaja bobului.
Cercetatorii au masurat cantitatea de polifenoli in cereale integrale pentru micul dejun – un aliment prelucrat industrial, si in snack-uri. A reiesit ca mai bogate in antioxidanti sunt cerealele integrale supuse unor procese industriale mai simple, si ca dintre snackuri, pocornul este cel mai bogat in antioxidanti.
Cantitati neasteptat de mici de polifenoli contin fulgii de ovaz.
Rezultatele acestui studiu sprijina opinia ca cerealele integrale sunt sanatoase nu multumita concentratiei de fibre, ci datorita continutului de polifenoli.
Dr. Vinson a tinut sa sublinieze ca un gram de cereale integrale si un gram de fructe sau legume contin aproximativ aceeasi cantitate de antioxidanti.
Se crede ca polifenolii prezenti in fructe si in legume, in ciocolata, vin, cafea si ceai asigura efectele benefice ale acestor alimente, care reduc riscul imbolnavirii de cancer, boli de inima si altele.