0.4 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăInternaționalParlamentul European: „Momente cruciale” pentru România în timpul dezbaterilor despre justiție

Parlamentul European: „Momente cruciale” pentru România în timpul dezbaterilor despre justiție

Comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, a declarat miercuri, 7 februarie, deputaților europeni că a fost un „moment crucial” pentru România, deoarece parlamentul țării hotărăște asupra a două legi controversate cu privire la sistemul judiciar care au fost considerate neconstituționale.

„Comisia Europeană consideră că este totuși posibil ca legile să fie îmbunătățite, să devină valide și să se consolideze independența și profesionalismul sistemului judiciar”, a declarat Jourova în dezbaterea deputaților în Parlamentul European.

„Acesta este un moment crucial în momentul în care primele două proiecte de lege sunt trimise înpoi în parlament, în urma hotărârilor Curții Constituționale”, a adăugat ea.

România a fost ultima țară a cărei reformă controversată în domeniul justiției a fost discutată de către deputații europeni, după ce, luna trecută, comisia a tras un semnal de alramă, în legătură cu anumite legi dspre care criticii spun că slăbesc inițiativa anticorupție, riscând să pună sub controlul politic puterea judiciară și să mențină puterea politicienilor din partidul de la guvernare, PSD, care sunt protejați îm fața urmăririi penală.

Noile amendamente au fost adoptate în decembrie anul trecut și sunt în curs de revizuire de către instanța de judecată a țării, care a decis că anumite părți ale reformelor controversate sunt neconstituționale.

Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a avertizat că, dacă România nu va modifica aceste legi, ar putea risca să-și piardă șansa de a deveni membru al zonei Schengen.

Juncker a afirmat anterior că dorește ca, atât România, cât și Bulgaria – care au aderat la UE în 2007, dar nu au permisiunea să intre în zona Schengen din cauza preocupărilor legate de corupție și de sistemul judiciar – să devină membre Schengen până în 2019.

UE monitorizează reforma judiciară atât în ​​România, cât și în Bulgaria, de la aderarea în blocul comunitar, în 2007.

Jourova a cerut guvernului României să „regândească modul de acțiune propus, să deschidă dezbaterea, să construiască un consens privind calea de urmat și să protejeze independența sistemului judiciar și să intensifice lupta împotriva corupției”.

Comisarul a apreciat reformele judiciare anterioare ale României și unitatea anti-corupție.

„România aleargă într-un maraton, iar linia de sosire se întrevede, iar un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru mulți susținători ai României și ai cetățenilor români”, a spus aceasta.

Afacere de familie

Deputatul european, Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European (PPE), ea însăși un militant anti-corupție, au declarat că românii merită o țară în care statul de drept este respectat.

„Am văzut încercări ale guvernului de a suprima sistemul judiciar, de a reduce legislația anticorupție și de a folosi majoritatea electorală ca scuză pentru a acționa după bunul plac”, a spus ea.

„UE nu se poate face că nu vede, PPE nu va închide ochii”, a spus ea, provocând strigăte și râsete în plen. Este binecunoscut faptul că PPE este un apărător ferm al premierului Ungariei, Viktor Orban, care a criticat mass media și justiția din propria țară pe aceeași temă.

Metsola a reamintit că problema nu se referă doar la România, deoarece ceea ce se întâmplă într-un stat membru afectează toate țările UE.

Grupul Socialiștilor și Democraților, în cadrul căruia partidul de guvernământ din România este membru, a făcut front comun în jurul problemei, apărându-și familia politică.

Deputatul europen Josef Weidenholzer a declarat: „Am fost asigurați de faptul că reformele în curs sunt pe deplin conforme cu statul de drept și valorile europene. Stabilitatea politică a Europei de Est este crucială”.

Partidul naționalist de guvernământ al Poloniei – ale cărui reforme judiciare proprii au fost considerate o amenințare sistematică la adresa statului de drept – au luat cuvântul în apărarea socialiștilor români.

„Comisarul Jourova nu ar trebui să-și aroge rolul de profesor, dând lecții unui guvern ales în mod democratic în România, nu așa ar trebui să funcționeze UE”, a spus Kosma Zlotowski, membru al Partidului Dreptului și Justiției din Polonia.

„Dacă societatea nu este mulțumită de ceea ce se întâmplă, va putea să tragă la răspundere guvernul la viitoarele alegeri”, a adăugat el.

Europarlamentarul Victor Bostinaru, membru al partidului de guvernământ din România, a susținut că, prin criticile sale, Jourova nu accentuează pe niciun paragraf în mod special și a susținut că au existat abuzuri comise de direcția anticorupție a României.

Absența premierului

Dan Nica, membru al partidului de guvernământ din România, a susținut, la începutul dezbaterii că, întrucât noul prim-ministru, fostul deputat european, Viorica Dancilă, nu a putut fi prezentă la Strasbourg, ministrul Justiției ar trebui să se poată adresa eurodeputaților.

Deputat european Al Olandei, Sophie in ‘t Veld, a reamintit că liderii partidelor politice din parlament, împreună cu președintele parlamentului, au decis să-l invite pe premierul român la dezbatere și să-l asculte pe ministrul care ia cuvântul în comisia pentru libertăți civile.

„Invităm prim-ministrul să participe la acest tip de dezbateri, însă nu a putut fi astăzi aici. Dar nu ar trebui să schimbăm regulile și tradițiile pe loc din această cauză”, a spus ea, citată de euobserver.com.

Cele mai citite

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...
Ultima oră
Pe aceeași temă