7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMilioane de euro adunate în Luxemburg pentru pensiile şefilor KPMG

Milioane de euro adunate în Luxemburg pentru pensiile şefilor KPMG

LuxLeaks aducea în atenţie modul scandalos în care companii de top din domeniul auditului fiscal au ajutat şi susţinut diverşi clienţi şi multinaţionale să îşi plaseze în Luxemburg veniturile realizate în alte ţări pentru a beneficia de o taxare infimă a profitului, uneori de doar 1%. În centrul scandalului LuxLeaks se plasa atunci şi KPMG, onorabila companie de audit şi consultanţă fiscală ce se află în topul primelor patru din acest domeniu, la nivel mondial.

Nu a fost prima dată când KPMG intra în atenţia opiniei publice, a ziariştilor şi a autorităţilor pentru manevrele fiscale efectuate în Luxemburg. Ca răspuns la aceste investigaţii, compania şi-a închis multe din societățile controlate în Marele Ducat. A rămas însă să producă bani pentru şefi KPMG Pension Scheme SEPCAV. Dar şi Fundaţia KPMG. Dacă pentru pensiile speciale ale șefilor KPMG se rulează peste 17 milioane de euro, pentru actele de binefacere compania cheltuie câte 200-240.000 de euro anual.

Marele Ducat al Luxemburgului a fost folosit ani la rândul de KPMG pentru a optimiza veniturile clienţilor. Asta deoarece oficialii luxemburghezi au acordat ani la rândul facilităţi fiscale enorme prin înţelegeri bilaterale. În locul unui impozit pe profit de 29%, se ajungea, astfel, la plata unui procent de doar 1%. În aceste condiţii, KPMG a lucrat în Luxemburg nu doar pentru a-şi ajuta clienţii să ascundă zeci şi sute de milioane de euro de fiscalizare, ci şi în interes propriu. 16 entităţi KPMG au fost înfiinţate aici de-a lungul timpului. Plus o fundaţie. După izbucnirea scandalurilor financiare referitoare la Luxemburg, compania de audit şi-a mai păstrat în Luxemburg doar trei companii funcţionale.

Printre puişorii KPMG ce încă îşi desfăşoară activitatea în ducat se află şi KPMG Pension Scheme SEPCAV, entitate prin care şefii mari ai companiei îşi investesc şi rulează banii pentru a beneficia, la final, de pensii uriaşe. Înfiinţată în anul 2000 sub forma unei societăţi anonime, Pension Scheme SEPCAV se adresa, la nivelul anului 2013 – când a fost publicat ultimul bilanţ contabil – unui număr de 350 de actuali şi foşti angajaţi KPMG. Pentru aceşti 350 de oameni se rulau fonduri  de…. 17,267 milioane de euro. O sumă enormă prin care multinaţionala se angaja să răsplătească loialitatea, dar şi riscurile anumitor manageri. Din totalul fondurilor disponibile, 78,3% erau jucate pe bursele din Europa, Statele Unite şi Japonia. Raportul contabil pentru anul 2013 atrage atenţia şi prin faptul că până în anul 2013 KPMG Pension Scheme SEPCAV deţinea plasamente în Fondul de Investiţii Schroder GAIA Egerton European, fond ce apoi a angajat marea companie KPMG să îi presteze servicii de audit şi financiare.

Sub umbrela legislaţiei fiscale extrem de relaxante din Luxemburg, KPMG Pension Scheme SEPCAV a reuşit să realizeze investiţii de-a dreptul spectaculoase pentru a înmulţi banii şefilor companiilor din grup. Dacă în 2011 capitalul plasat sub diverse forme de KPMG Pension Scheme SEPCAV se ridica la 10,282 milioane de lei, în anul 2012 acesta se cifra la 13,7 milioane de euro pentru ca la finalul anului 2013 să fie raportat la 17,058 milioane de euro. Sume colosale pentru o mână de manageri KPMG. Deşi iniţiativa KPMG de a crea un fond de investiţii de pensii pentru şefii mari nu încalcă, evident, nici o prevedere legală, se pot ridica însă câteva chestiuni de ordin moral. În primul rând cele legate de alegerea jurisdicţiei în care KPMG Pension Scheme SEPCAV funcţionează, Luxemburg fiind cunoscut pentru înlesnirile şi facilităţile fiscale oferite. Apoi, milioanele rulate cu o eficienţă uimitoare arată că, de fapt, atunci când doreste, Cooperativa KPMG se pricepe de minune să facă profit. Nu acelaşi lucru se poate spune despre situaţiile fiscale raportate de KPMG chiar în România. Anul trecut compania a raportat venituri de 91,141 milioane de lei şi un profit de … 81.806 lei. Probabil dacă în joc erau pensiile asociaţilor sau ale managerilor se reuşeau performanţele de la  KPMG Pension Scheme SEPCAV.

Activităţi de binefacere depăşite cu 500 de euro

În totală contradicţie cu zecile de milioane rulate pentru bunăstarea şefilor se plasează situaţia financiară a Fundaţiei KPMG din Luxemburg prin care se derulează, aşa cum o cere cartea de vizită a unei onorabile corporaţii, opere de binefacere. La finalul anului 2015, donaţiile strânse de Fundaţie de la KPMG Luxemburg erau de 234.000 de euro. Evident, nu mai era aici vorba de asigurarea unor pensii uriaşe pentru a se mai rula milioane. Generozitatea KPMG a fost însă maximă. A cheltuit pe proiecte sociale în plus cu 500 de euro. Drept pentru care în anul 2016 s-a fixat un buget mai mic, de 200.000 de euro, pragul aprobat pentru a fi depăşit cu cheltuielile fiind de 2.200 de euro.  

Cele mai citite

Ryanair amendată cu 107 milioane de euro pentru taxe abuzive

Compania aeriană low-cost Ryanair a fost sancționată cu o amendă de 107 milioane de euro în Spania, fiind acuzată de aplicarea unor „taxe abuzive”...

Alertă de avalanșe pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Salvamontiștii din Prahova atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în zona montană, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile și a vântului...

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...
Ultima oră
Pe aceeași temă