2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum citim prognozele oficiale

Cum citim prognozele oficiale

Mai tineti minte cifrele pentru curs, inflatie, crestere economica, avansate de autoritati in urma cu 1-2 ani, pentru 2009? Dati o cautare pe net si va veti amuza copios.

Acuratetea unei prognoze e invers proportionala cu lungimea orizontului de timp vizat. Ganditi-va intotdeauna ce interese stau in spatele analistilor sau oficialilor care avanseaza preturi si indicatori-tinta.

Ne teleportam in octombrie 2008 si aflam viziunea Comisiei Nationale de Prognoza pentru 2009: "CNP a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economica din 2009, de la 6,5 la 6%, anticipand incetiniri ale activitatii in toate sectoarele, cu un declin mai puternic in cazul constructiilor, unde se asteapta, totusi, un avans de 12,8%, fata de 28,8% in 2008". La cat ne asteptam acum pentru bietul PIB, la -4% cumva? si Guvernul era la randul sau, optimist in ianuarie: crestere economica de 2,5% si deficit bugetar de 2%. Dupa care si-a revenit si a luat un credit de la FMI si UE. Nu credem ca va amintiti acum nici de vreo avertizare lansata de institutii mai experimentate si responsabile (FMI, Banca Mondiala) privind iminenta unei crize financiare. Criza ne-a surprins pe toti iar analistii s-au intrecut in downgradarea unor tinte macroeconomice tot anul trecut si in prima parte a lui 2009.

Nu mai vorbesc de rapoartele brokerilor, cu preturi-tinta pentru un orizont de timp de 12 luni (cu cat optimismul este mai mare, cu atat cresc sansele sa existe un client mare care vrea sa vanda volume importante). Ultimii doi ani ne-au demonstrat ca evolutiile din economie sunt prea complexe pentru a fi fotografiate de o prognoza pe un orizont de timp mai mare de trei luni. Pietele au insa tendinta sa se miste pe termen scurt in directia pretului indicat in rapoartele oficiale, cu atat mai consistent cu cat autorul este un brand recunoscut, apoi se corecteaza in asteptarea unor cifre concrete. Din acest motiv e chiar indicat sa pariezi impotriva unor astfel de analize ale companiilor de brokeraj la cateva zile dupa ce au fost lansate (altfel spun cand brokerii dau recomandare "buy", puteti initia pozitii "sell", de exemplu).

Ca si brokerii autohtoni, care nu isi pot permite sa fie pesimisti pentru ca isi pierd clientii si rulajele (nu exista vanzari in lipsa, nici prea multe instrumente pentru a paria pe scadere), nici institutiile gen FMI, BM, BNR, Guvern etc. nu se inghesuie sa dea in cap consumului, deci cresterii economice, prin predictii pesimiste. Cine s-ar mai imprumuta daca stie ca economia urmeaza sa intre intr-un ciclu de scadere? Din acest motiv, daca prognozele sunt super-optimiste, e bine sa le considerati neutre iar daca viziunea oficiala tinde spre zona neutra, fiti pesimisti, e cel mai sanatos mod de a nu fi surprinsi nepregatiti de viitoarea criza. Apropo, credeti ca se poate rezolva ceva pe termen lung tiparind bani?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă