Leul se apreciaza in aceasta perioada si, la un moment dat va fi tentant la cumparare. Fata de cotatiile din interbancar, bancile percep insa spread-uri uriase. Nu-i nimic, se poate cumpara euro si in marja.
Ne referim la posibilitatea de a intra pe euro-leu in marja, prin intermediul unei societati de brokeraj (noi am gasit oferta la X-Trade Brokers, dar suntem convinsi ca mai exista si altele in piata). Care este ideea? Speculati diferentialul de dobanda si profitati totodata de intarirea temporara a leului. Sa presupunem ca ati dori sa cumparati euro la 4,1 lei (probabil ca spre sfarsitul lunii vom vedea si asa ceva). Desfiintati depozitul in lei pe care il aveti, renuntati la dobanda de 14% pe care o ofera banca (este doar un exemplu, poate fi oricat in intervalul 11-17%) si cumparati euro prin intermediul unei banci. Daca pe interbancar cursul este de 4,1 lei/euro, veti cumpara cu 4,14 (si ati putea vinde cu 4.06 lei, ca asa sunt bancile romanesti – generoase). Ei bine, puteti face altceva. Pastrati depozitul cu 14% dobanda, mai precis 85-90% din bani. Cu restul de 10-15% cumparati contracte euro-leu, in marja (marja§ garantia pe care trebuie sa o depuneti, bani ce acopera eventuale evolutii nefavorabile). Marja este de numai 1%, ceea ce inseamna ca pentru un minicontract de 10.000 euro garantia depusa este de 100 euro.
Aveti insa nevoie de o suma mai mare pentru ca, la o reducere cu 30% a marjei, corespunzatoare unei oscilatii de 0,3% in piata, brokerul va inchide pozitia si ati marcat pierdere. Sfatul nostru este sa blocati cam 10-15% din suma tranzactionata in marja pentru siguranta (echivalentul a 1.000 euro).
PLUS
» Beneficiati si de dobanda mare pe leu, si de un euro ieftin, alocand sume mici de bani pentru garantia marjei.
MINUS
» Riscurile aferente tranzactionarii in marja (la o evolutie-surpriza va trebui sa blocati bani suplimentari pentru a tine marja)