» In lipsa unor stiri corporatiste optimiste, a unor date macro relevante, la bursa se fac ceva bani din speculatiile intre piata spot de la BVB si cea futures de la Sibiu.
» SIF Muntenia n-a rupt gura targului cu dividendul: doar 0,04 lei/actiune, brut, este propunerea avansata actionarilor pentru viitoarea AGA.
» Rezultatele raportate de emitenti pentru Q1 sunt decisive: daca se continua tendinta inceputa in ultimul trimestru al anului trecut, vom avea din nou lichiditate in crestere pentru preturi in scadere.
Schema cel mai des utilizata de amatorii de senzatii tari spot-futures este sa ia pozitii "long" pe piata futures pe SIF-uri (pozitii de cumparare), pe fondul anticiparii unei reveniri temporare a pietelor externe, urmand sa urce piata spot de la BVB prin cumparari agresive, profitandu-se de lichiditatea modesta. Dupa ce jucatorii si-au marcat profitul pe piata futures, urmeaza o vanzare la piata a actiunilor detinute la BVB si o scadere corespunzatoare a cotatiilor. In acest mod se pot face bani fara riscuri majore, curatandu-i pe micii speculatori care se nimeresc in piata, pe pozitii opuse. Destul de trist pentru o bursa care in urma cu 4-5 ani se dorea "cea mai importanta piata regionala".
Dupa dezamagirea provocata de SIF Moldova, care nu va distribui dividende in acest an ca urmare a constituirii unor provizioane consistente pentru deprecierea activelor, SIF Muntenia – un platitor consacrat de dividende – a anuntat doar 0,04 lei brut/actiune. Avand in vedere cotatiile si impozitul datorat statului, actionarii vor trebui sa se multumeasca doar cu 8% randament la dividend, sub cele mai mici dobanzi bancare la termen in acest moment. Nu va faceti socoteli prea multe nici cu acest randament de 8%, dupa trecerea datei de inregistrare preturile urmand sa se ajusteze in jos (probabil cu valoarea dividendului).
Aparent, Romania se mentine pe un loc fruntas in regiune la capitolul crestere economica: 2,9% in trimestrul 4 din 2008, la fel ca Polonia, dar peste Ungaria (-2%) si Cehia (±1%). Dinamica este insa ingrijoratoare, avand in vedere ca in primele 3 trimestre rata de crestere era de 8,9%. Sa speram ca nu vom repeta experienta statelor baltice, care s-au prabusit, de asemenea, de la rate mari de crestere (PIB-ul Lituaniei a scazut cu 9,4%, iar cel al Letoniei cu 10,5% in Q4). Pentru bursa, hotarator va fi primul trimestru al anului. Daca tendinta inceputa in Q4 din 2008 se mentine (rezultatele au fost catastrofale pentru majoritatea companiilor listate), vom avea parte de noi corectii. Pana atunci, ne putem confrunta cu o evolutie in range, intre nivelurile de rezistenta si suport, plus cate o mica speculatie spot-futures pentru petrecerea in mod placut a timpului liber.
In conditiile in care contractia economiilor continua, cel mai sanatos mod de a-ti pastra banii ramane depozitul la termen, eventual titlurile de stat. Nu te poti proteja investind daca valoarea activelor e in scadere; eventual doar pariind pe scaderea cotatiilor (operatiuni «short»)." Leonard Visan, director SAI Investica