13.2 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportLa Ilfov, mita electorala se cere direct: "Tu ce dai?"

La Ilfov, mita electorala se cere direct: „Tu ce dai?”

Alegatorii Ilfoveni au parte de candidati cu o bogata zestre financiara: Gabriel Sorin Zamfir (3,1 milioane euro), Calin Popescu Tariceanu (3,2 milioane euro), Ninel Peia (3,3 milioane euro), Gabriel Oprea (4 milioane euro), Sorin Minea (18 milioane euro), Gheorghe Netoiu (30 milioane euro). In cel mai mic judet al tarii se vor infrunta la alegerile parlamentare din 30 noiembrie ingineri, economisti, avocati, actuali parlamentari, oameni de afaceri si un jurnalist. Majoritatea candidatilor sunt la prima infruntare electorala, putini dintre acestia fiind politicieni de cariera. Dintre actualii parlamentari ilfoveni, deputatii Marilena Toma (PSD) si Costel Ovidenie (Independent) si senatorul Viorel Aurelian Moldoveanu (PD), practic necunoscuti,  nu mai candideaza pentru un nou mandat.

La capitolul cadourilor electorale, cativa candidati din Ilfov se arata ingrijorati de dimensiunile mitei acordate sub diferite forme alegatorilor din judet. Fiecare se spala insa pe maini, declarandu-se ferm impotriva acestei practici si aruncand suspiciunile in curtea celorlalti candidati.
Pana acum, reporterii unei televiziuni centrale i-au filmat cu camera ascunsa pe oamenii unui candidat PD-L, Ion Bogaciu, in timp ce imparteau pe 17 octombrie carnati, pateu de ficat si costita de porc alegatorilor din Voluntari. Bogaciu a justificat pomana electorala prin faptul ca implinise 52 de ani in urma cu cateva zile si "din ce mi-a dat Dumnezeu, ajut si eu locuitorul care e vecinul meu din Voluntari". Batalia din Ilfov, judet controlat administrativ de PD-L, se va da intre notorietate si putere financiara.

Pentru fiecare mandat de parlamentar din Ilfov lupta va fi stransa, majoritatea candidatilor avand sanse aproximativ egale sa castige alegerile. Colegiul de foc este insa cel cu numarul 4, pentru Camera Deputatilor, acolo unde intra in alegeri premierul Calin Popescu Tariceanu. Croit pentru victoria acestuia (majoritatea primariilor, 6 din 10, sunt liberale), colegiul premierului mai este disputat de prosperul om de afaceri Sorin Minea de la PD-L si directorul din Primaria orasului Voluntari, Viorica Ioana Mates (PSD).
Impotriva lui Tariceanu candideaza si un ziarist de la Jurnalul National: Toma Roman Jr., din partea Partidului Verde Ecologist. Localitatile din acest colegiu – Buftea, Otopeni, Balotesti, Ciolpani, Corbeanca, Gruiu, Moara Vlasiei, Mogosoaia, Peris, Snagov – au in marea lor majoritate primari liberali. La prima vedere, misiunea premierului pare simpla. Are notorietate, putere financiara, sustinerea primarilor. Sorin Minea vine din mijlocul ilfovenilor, care il stiu, are bani si cunoaste colegiul cel putin la fel de bine ca premierul.

Fotbal, DNA, politica
Economistii Thuma Hubert – Petru – stefan (PNL) si Mihaela Ioana Sandru (PD-L) si vicepresedintele PSD Ilfov, Gheorghe Netoiu (PSD), intra in cursa electorala pentru Colegiul 3 Camera Deputatilor. Mai candideaza aici, din partea PNG-CD, omul de afaceri turc, Halil Bulut, presedintele Consiliului de Administratie a fabricii de biscuiti Rostar SA. Din acest colegiu fac parte orasele Bragadiru, Chitila si Magurele, localitatile fiind impartite intre primari PNL si PD-L. Gheorghe Netoiu este de profesie jurist, dar si-a dobandit notorietatea prin implicarea sa in fotbal. A fost in 2000-2002 proprietarul echipei Universitatea Craiova si ulterior actionar si vicepresedinte la Dinamo Bucuresti.

Numele lui Netoiu a fost vehiculat in scandaluri de contrabanda cu alcool, iar in prezent acesta este urmarit penal de procurorii anticoruptie pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani intr-un dosar DNA privind transferurile unor jucatori in strainatate. Potrivit Top 300 cei mai bogati romani realizat de Capital, averea lui Netoiu este estimata la 28-30 milioane de euro. In Colegiul 1 senatorial candideaza deputatul Zamfir Gabriel – Sorin(PNL), fostul subprefect al judetului, Valentin Delcea (PD-L) si senatorul Anghel Iordanescu (PSD).

Vicepresedinte PSD Ilfov, Iordanescu este cunoscut in special ca fost selectioner al echipei nationale de fotbal, iar candidatul PD-L are avantajul ca majoritatea primariilor din colegiu sunt conduse de primari democrat-liberali. Cat despre Gabriel-Sorin Zamfir, atuul acestuia este averea frumusica: peste 3,1 milioane de euro. In declaratia de avere completata pe 12 iunie 2008 deputatul PNL a trecut cinci terenuri intravilane si trei case de locuit in Otopeni (Ilfov), doua apartamente in Voluntari si doua imobile in constructie. In Colegiul 2 Senat intra in competitie secretarul de stat pentru comunitati locale din MIRA, Petrache Marian (PNL), avocatul Urban Iulian (PD-L) si rectorul Mircea Muresan (PSD).

PD-L a castigat la locale sefia judetului
Presedintia Consiliului Judetean este asigurata de Cristache Radulescu (PD-L), insa majoritatea consilierilor judeteni apartine PSD, cu 11 reprezentanti. PNL are 10 consilieri judeteni, iar PDL – 9. Cat despre primariile ilfovene, acestea sunt controlate de PD-L, cu 19 edili. Democrat-liberalii conduc orasele precum Bragadiru, Magurele si Pantelimon. Liberalii au in stapanire 13 primarii, printre care cele ale oraselor Chitila, Otopeni si Popesti Leordeni. sapte primarii din Ilfov au primari PSD, cum ar fi orasul Voluntari, iar PRM si PNG-CD au si ele cate o primarie: orasul Buftea, respectiv comuna stefanestii de Jos.
 

Campanie cu insemnele armatei
Generalii in rezerva anghel iordanescu, Gabriel Oprea si Mircea Muresan, toti trei candidati PSD, apar intr-un afis electoral imbracati in uniforme militare. Andreea Dumitru, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, a declarat pentru un site de stiri ca prin statutul cadrelor militare, uniformele si insemnele militare nu pot fi utilizate in materialele de propaganda electorala si "chiar daca cei in cauza sunt in rezerva, ei nu pot utiliza imaginea armatei in campania electorala".

 

Candidati de milioane
In Colegiul 1 se bat pentru un mandat de deputat un inginer constructor – Adrian Ghitulescu (PNL), un om de afaceri  – Ion Bogaciu (PD-L) – si un actual deputat – Gabriel Oprea (PSD). Primariile din colegiul Voluntari – Afumati – Tunari sunt impartite intre PNL, PSD si PD-L. General in rezerva, Oprea are o avere de peste patru milioane de euro (4.089.770 euro). Doar din chirii, deputatul si sotia lui au incasat anul trecut peste un milion de euro. Desi avea mai multe imobile in Bucuresti, Oprea a luat pana anul trecut bani pentru chirie de la Camera Deputatilor. Deputatul a spus ca ideile cu care merge in alegeri sunt protectia sociala si imaginea pesedistilor de buni administratori, isi face campanie din casa in casa si le da alegatorilor "niste mingi rosii pe care scrie PSD si Anghel Iordanescu".

 

Ion Bogaciu (PD-L) este fondatorul "BICOM PA", o firma din Afumati ce importa si distribuie produse si accesorii specifice pentru productia publicitara. Este pentru prima oara intr-o campanie electorala si spune ca, daca va fi ales deputat, din salariul de parlamentar va cumpara paine locuitorilor nevoiasi din colegiul sau. Aflat si el la prima confruntare electorala, liberalul Adrian Ghitulescu merge in campanie pe realizarile Guvernului si pe proiecte personale precum atragerea investitorilor si un punct sanitar cu ambulanta sociala in fiecare comuna. Candidatul PNL a reclamat faptul ca in colegiul sau se practica plimbari la manastiri si mese festive. Colegiul 2 Camera Deputatilor este disputat de specialistul in relatii internationale, Iozu Stoian (PNL), inginerul Mircea Marin (PD-L) si omul de afaceri Ninel Peia (PSD).

 

De profesie jurist, Ninel Peia este vicepresedinte al organizatiei PSD Ilfov si consilier local al orasului Voluntari. Averea lui sare de 3,3 milioane de euro. Avantajul lui Mircea Marin este ca sapte din cele noua localitati ale colegiului sunt conduse de primari PD-L. Aflat la prima campanie electorala, liberalul Stoian Iozu a spus ca se teme foarte tare de alegeri pentru ca se duce in colegiu sa isi prezinte programul si alegatorii asteapta cadouri. "Multi oameni mi-au zis: altii dau cartofi, carne, un milion de lei, tu ce dai?", s-a plans Stoian, care sustine ca Peia ar avea o avere mai mare decat in acte: 40-50 milioane euro.

 

SENAT

Colegiul 1: Zamfir Gabriel – Sorin (PNL), Valentin Delcea (PD-L), Anghel Iordanescu (PSD), Bucur Constantin (PNG-CD), Constantin Ion (PRM)
Colegiul 2: Petrache Marian (PNL), Urban Iulian (PD-L), Mircea Muresan (PSD), Constantin Constantin (PNG-CD), Apostol Virgil (PRM).

 

CAMERA DEPUTATILOR

Colegiul 1: Adrian Ghitulescu (PNL), Ion Bogaciu (PD-L), Gabriel Oprea (PSD), Stoica Vasilica Razvan (PNG-CD), Mitric Aurelian (PRM)
Colegiul 2: Iozu Stoian (PNL), Mircea Marin (PD-L), Ninel Peia (PSD), Musat Florin (PNG-CD), Coman Stelian (PRM)
Colegiul 3: Thuma stefan (PNL), Mihaela Sandru (PD-L), Gheorghe Netoiu (PSD), Bulut Halil (PNG-CD), Dragomir Ion (PRM)
Colegiul 4: Calin Popescu Tariceanu (PNL), Sorin Minea (PD-L), Viorica Ioana Mates (PSD), Toma Roman Jr (Partidul Verde Ecologist), Darouich Ioana (PNG-CD), Matei Ion (PRM)

 

ILFOV: Judetul milionarilor in euro

 

CaLIN POPESCU TARICEANU, PN-L: Premier in functie
Candidatul PNL pentru functia de viitor premier, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca primul lucru pe care il va face daca va fi ales deputat este sa reintroduca transportul public in Ilfov. Constructia unor scoli, sali de sport, parcuri si locuinte "la preturi accesibile" sunt alte promisiuni cu care premierul merge in campanie in fata alegatorilor. Tariceanu sustine ca a vrut sa candideze in Ilfov pentru ca s-a mutat de zece ani in Cioflinceni impreuna cu familia si "aici suntem acasa".Premierul are un Master of Science in informatica si matematica pentru cercetare, a terminat Facultatea de Hidrotehnica, a fost inginer, director Radio Contact, ministru al Industriei si Comertului sI ministru de stat. Potrivit celei mai recente declaratii de avere, din 13 iunie 2008, are o avere de peste 3.277.727 euro.

 

SORIN MINEA, PD-L: Candidatul comunitatii
Minea nu are un mesaj politic, "pentru ca nu cred in ele", si le spune oamenilor in campanie ca daca il voteaza va face pentru ei nu drumuri sau canalizare, ci le va duce mesajele in Parlament. "Restul sunt treaba primariei", crede Minea, care ne declara ca el nu simte nici o mandrie ca il are pe Tariceanu contracandidat: "Ar trebui sa il respect ca sa ma simt mandru". Candidatul PD-L il acuza pe Tariceanu de o campanie costisitoare ("are 40.000 bannere") si sustine ca el nu va da nici o pomana electorala desi are in cont 70.000 de euro pentru campanie si o firma care valoreaza cateva zeci de milioane de euro. Doctor in medicina veterinara, Minea a fost inspector veterinar si in prezent este presedintele Asociatiei Romane a Carnii si patronul ANGST (fabrica de mezeluri si lant de supermarketuri).

 

TOMA ROMAN JR, PVE: Pariul lui Felix
Jurnalistul Toma Roman Jr. spune ca promoveaza doua idei majore: ecologia si protejarea monumentelor istorice lasate in paragina si poarta campania electorala acolo unde oponentii sai "nu cred ca vor calca vreodata": in carciumi, unde i-a cinstit pe cei prezenti cu tuica de 8.000 de lei vechi suta. "Nu am tone de bani sa-mi lipesc mutra pe toti stalpii si nici sa difuzez clipuri electorale", sustine reporterul special, al carui slogan este "Noi sa fim sanatosi".

 

IOANA MATES, PSD: Tanara ambitioasa
Fiica presedintelui PSD Alba, Ioan Rus, Ioana Mates sustine ca nu este "o marioneta sau doar o juna aruncata in confruntarea electorala cu premierul in functie". Are doua motivatii sa castige: pe de-o parte, povestile oamenilor pe care iI intalneste, cu precadere ale unor "batrani care au ramas pe drumuri", iar pe de alta parte vrea sa demonstreze ca atributul curajului este asociat gresit genului masculin. Campania sa este axata pe "Proiectul meu", Mates promitandu-le ilfovenilor infiintarea unui birou pentru asistenta juridica gratuita, consultatii oftalmologice si analize medicale gratuite, ingrijiri comunitare la domiciliu. De profesie avocat, Ioana Mates este director in Primaria Voluntari, a fost lector universitar si are trei masterate in stiinte politice si militare.

Cele mai citite

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă