17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialCotele candidatilor in alegeri la casele de pariuri straine

Cotele candidatilor in alegeri la casele de pariuri straine

Ati vrea ca politicienii din Romania sa va ajute sa castigati niste bani? Vorbim de bani adevarati, cash, nu de cresteri salariale imaginare, reduceri de impozite "pe hartie" sau de mici spagi electorale. Ei bine, la alegerile legislative din luna noiembrie veti avea prilejul chiar sa obtineti ceva de pe urma candidatilor, singura conditie fiind aceea de a miza pe politicianul care va castiga in colegiul sau electoral.

 

Cel putin doua case de pariuri online din Occident vor include in ofertele lor si cateva "meciuri" directe care vor avea loc intre aspirantii la un post de deputat sau senator. "Romania libera" a vorbit cu reprezentantii celor doua firme si a aflat ca desi nu sunt inca definitive, cotele oferite principalilor candidati din Romania sunt destul de atractive. Spre exemplu, daca Catalin Zmarandescu (PNG) va castiga alegerile pentru deputati din colegiul 25 – Bucuresti, veti putea castiga de 7 ori banii pe care i-ati mizat pe el.

 

Asta, deoarece casa de pariuri considera ca bodyguardul lui Gigi Becali are cele mai mici sanse sa castige scrutinul din colegiul electoral respectiv. Dintre partide, PD-L este cotat ca favorit in obtinerea celor mai multe voturi, cota sa fiind de 1,02/1, fata de 4/1 cu cat este cotat PSD. Ioan Talpes si Cristian Topescu sunt cotati cu sanse egale; Cristian Diaconescu este favorit in confruntarea cu Dida Dragan, iar Crin Antonescu se bate de la egal la egal cu Ionut Popescu si Razvan Teodorescu (click pe tabelul de la sfrsitul articolului).

 

Sute de mii de romani pariaza pe meciuri de fotbal, tenis, baschet, dar si in sporturi "exotice" cum ar fi cursele de ogari, baseball sau box pentru femei. Fenomenul a capatat proportii deoarece regulile sunt simple si clare. Pentru a paria trebuie sa ai 18 ani, o carte de credit valabila si o conexiune la Internet. Toate formalitatile dureaza cinci minute si se fac electronic. Castigul se calculeaza in functie de cotatia pe care o are echipa sau jucatorul pe care ati pariat, iar aceasta este singura regula de care trebuie sa se tina seama.

De exemplu, inaintea unei partide precum cea dintre Lyon-Steaua de pe 5 noiembrie, casa de pariuri anunta cotele: 1,5/1 pentru triumful lui Lyon, 3/1 pentru scor egal si 6/1 pentru victoria Stelei. Asta inseamna ca, in cazul in care pariati 10 lei pe Lyon si echipa franceza castiga, veti incasa 15 lei, daca mizati pe un egal si in teren echipele termina nedecis, luati 30 de lei, iar pentru intuirea corecta a unei victorii a Stelei, veti obtine 60 de lei.

Se observa ca o cota mica (1,5/1 in cazul nostru) indica faptul ca respectiva casa de pariuri considera acest rezultat ca fiind cel mai probabil, iar in exemplul de mai sus Lyon este indicata drept favorita.

"In politica nu exista surprize"
La alegerile pentru Parlamentul Romaniei, poporul va avea ocazia nu doar sa-si schimbe deputatii si senatorii de care nu este multumit, ci si sa castige bani de pe urma candidatilor si a partidelor implicate in lupta electorala. Pana acum, doua dintre cele mai respectabile case de pariuri online din Marea Britanie, "Bet-at-home" si "Unibet", au anuntat ca vor da posibilitatea jucatorilor – atat din Romania, cat si din alte tari – sa parieze pe alegerile legislative din luna noiembrie. Astfel, nu doar Steaua, Dinamo sau alte echipe din campionat vor putea sa ne bage bani in buzunar daca suntem inspirati, ci si Elena Udrea, Florin Calinescu, Cristian Topescu, Dida Dragan sau partidele politice implicate in alegeri.

La casele de pariuri, Gigi Becali si PD-L sunt mari favoriti. "Becali va avea o cota mica, deoarece candideaza in zona lui Vanghelie, in timp ce Oana Mizil, contracandidata lui, nu este prea cunoscuta si probabil ca va lua voturi de la cei care se declara anti-Becali. Exista dispute echilibrate: in colegiul 3, Talpes (n.r. – Ioan Talpes, candidat PD-L) ramane o figura cunoscuta, desi nu vad de ce ar fi adulat de alegatori, in timp ce Topescu alaturi de Ovidiu Ioanitoaia sunt cei mai cunoscuti ziaristi sportivi. Cristian Diaconescu are dezavantajul ca e de la PSD, dar intr-o tara normala el ar fi favorit", explica Dorian Oana, reprezentantul "Bet-at-home" in Romania.

Manuel Stan, din partea casei de pariuri "Unibet", precizeaza ca, "fiind vorba de politica, nu te poti astepta la surprize mari. Casa de pariuri nu isi permite sa ofere o cota mare, intr-o situatie cu un favorit cert, cum este cazul ca PD-L sa primeasca cele mai multe voturi. Daca i-am oferi cota de 1,2/1, oamenii ar paria sume uriase".
Unibet va mai oferi alte patru pariuri, a caror cota nu a fost inca stabilita. La intrebarea: "Credeti ca Florin Calinescu / Dida Dragan / Catalin Zmarandescu / Cristian Topescu vor ajunge in Parlament?", pariorul va raspunde prin da sau nu. Fiecare raspuns va avea o anumita cota.

De ce invinge Vasluiul la Calinescu?
Toate aceste cote sunt orientative, dar ele nu vor suferi modificari mai mari de plus/minus 0,5 la unu. Manuel Stan spune ca decizia finala in elaborarea cotelor de pariuri o au "bookmaker"-ii englezi. Acestia "se inspira" de pe site-urile straine si din documentele sau articolele politice pe care Manuel le traduce. "E mai greu de analizat un pariu politic decat unul sportiv din cauza informatiilor mai reduse, a lipsei de transparenta si a dificultatilor existente in realizarea unor comparatii edificatoare. La un meci de fotbal exista clasamente, partide anterioare dupa care te poti ghida."

Ca de obicei, fotbalul bate detasat politica, iar asta o poate confirma Dorian Oana: "Numarul pariurilor politice este destul de mare, dar sumele jucate sunt mici. Niciodata un pariu politic nu va fi la fel de popular ca unul de Liga Campionilor in care mai e angrenata si o echipa romaneasca. Nici mizele nu sunt comparabile. Fotbalul acopera 70% din pariurile puse". Cei de la "Unibet" au ales sa organizeze pariuri politice deoarece cred ca acestea le-ar putea diferentia de competitori.
"O partida Vaslui-Pitesti o gasesti la toate casele de pariuri in aceeasi zi." Ar putea fi totusi influentate rezultatele alegerilor in conditiile in care, prin organizarea de pariuri pe bani, oamenii vor gasi o motivatie in plus pentru a merge la urne?

 

"Nu cred ca exista un risc major. Avand in vedere insa participarea jenanta la vot din ultima vreme, s-ar putea sa asistam la influentarea rezultatului, dar nu intr-un mod decisiv", sustine reprezentatul "Bet-at-home", casa de pariuri care are 50.000 de romani inregistrati ca jucatori.
In ciuda asigurarilor lui Dorian Oana, nu este exclus sa avem parte de surprize tinand cont de faptul ca analistii se asteapta la un absenteism ridicat la urne.

»  In Romania – la inceput, in vest – o traditie
Daca pentru "Unibet" este prima experienta de acest gen", "Bet-at-home" a mai organizat in doua randuri pariuri politice. "I-am intrebat pe oameni daca Basescu va fi suspendat in urma referendumului national. Basescu a avut cota de 1,2/1 ca nu va fi suspendat si 4/1 ca va fi. A doua oara a fost cu prilejul alegerilor pentru Primaria Generala a Bucurestiului. Nici atunci nu am avut parte de o surpriza, castigatorul – Sorin Oprescu – avand cota cea mai mica, fiind considerat de noi drept favorit", explica Dorian.

"Unibet" organizeaza, in toamna aceasta, nu mai putin de 23 de pariuri politice, dintre care 17 pentru alegerile prezidentiale din SUA si 4 pentru cele din Marea Britanie. Barack Obama este marele favorit pentru a ajunge la Casa Alba, avand o cota de 1,1/1, in timp ce contracandidatul sau John McCain are cota de 6,25/1. Daca veti pune 100 de dolari pe victoria republicanului, iar acesta va triumfa, veti putea castiga 625 de dolari.

»  Inghesuiala mai mare la prezidentiale
Exista case de pariuri neinteresate deocamdata de "meciul" politic. Pentru cei de la "Public Bet", principala problema o reprezinta necesitatea obtinerii unei licente speciale. Pana la "prezidentialele" de anul viitor, aceasta problema va fi insa inlaturata. Cei de la "Bet 365" sustin ca, din aria pariurilor de divertisment, se concentreaza doar pe Marea Britanie. "Am incercat sa le propunem organizarea unor pariuri legate de festivalurile de la Mamaia sau Cerbul de Aur, dar nu am reusit sa strangem destule informatii pentru a putea analiza in mod concludent evenimentul. La fel se intampla si in politica", ne-au precizat reprezentantii casei de pariuri. "Bwin", "Astra Bets" si "Stanley bet" nici macar nu au luat in calcul o astfel de posibilitate.

Cele mai citite

INS: Câştigul salarial mediu brut în 2022 a fost de 77.416 lei

Salariaţii cu studii superioare au avut o pondere de 36,5%, iar femeile au reprezentat majoritatea, cu 58,5% La nivelul anului 2022, câştigul salarial mediu brut...

Adolescent de 14 ani, drogat, prins în timp ce conducea un moped furat

Minorul furase mopedul și avea un pasager în vârstă de 11 ani. Poliţiştii de la Brigada Rutieră l-au oprit, după ce au observat că...

Mașină de aproape o jumătate de milion de dolari, la Registrul Auto Român

O mașină în valoare de aproape o jumătate de milion de dolari a fost adusă la Registrul Auto Român pentru efectuarea inspecției tehnice. Mașina...
Ultima oră
Pe aceeași temă