» Romania a fost reclamata miercuri la Parlamentul European de compania germana Petro Carbo Chem (PCC) pentru ca ar intentiona sa acorde un ajutor de stat mascat combinatului Oltchim Ramnicu Valcea.
» Petitia investitorului german survine cu o saptamana inainte ca proiectul de lege referitor la transformarea in actiuni a datoriilor catre stat ale firmei valcene – in valoare de peste 200 milioane de dolari – sa fie votat in Camera Deputatilor.
» Constantin Roibu, presedintele Oltchim SA, sustine ca nemtii nu au dreptate deoarece legea nu reprezinta ajutor de stat.
» Romania a fost somata de curand de UE sa renunte la facilitatile acordate companiei Ford la privatizarea Automobile Craiova.
Proiectul de lege reclamat prevede ca toate datoriile pe care le are Oltchim (circa 200 milioane de dolari, potrivit lui Constantin Roibu, presedintele Oltchim) catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului sa fie convertite in actiuni. Masura este criticata vehement de ceilalti actionari ai combinatului, care si-ar vedea astfel diminuate drastic participatiile.
Ei acuza ca proiectul de lege violeaza grav drepturile actionarilor minoritari ai Oltchim SA si distorsioneaza libera concurenta, incalcand normele comunitare. Petro Carbo Chem acuza mai ales anularea, prin legea propusa, a penalitatilor aferente perioadei 2003-2008, masura care reprezinta un ajutor de stat mascat, in opinia sa.
"O intreprindere beneficiaza de un ajutor atunci cand obtine din partea statului un lucru pe care nu l-ar fi putut obtine in conditii normale de piata", se arata in memoriul depus, tot miercuri, si la Administratia Prezidentiala de catre investitorul german. El sustine ca masura este selectiva, ca favorizeaza exclusiv firma Oltchim SA si AVAS, ca actionar majoritar, care ar fi departe de a se comporta ca un investitor privat, cum sustine ca o face. O alta acuzatie facuta de compania germana este ca masura nu reprezinta o capitalizare reala a societatii si ca singura sursa de aport palpabil de capital ar fi fost banii pe care i-ar aduce actionarii minoritari pentru a-si mentine participatiile. PCC sustine ca actul normativ echivaleaza cu o expropriere, fara despagubiri si fara respectarea masurilor de protectie adoptate de CEDO. "Proiectul de lege constituie un precedent periculos atat timp cat orice eventual investitor serios se va teme in permanenta ca o masura similara va fi implementata de forul legislativ", arata Waldemar Preussner, presedintele Petro Carbo Chem SE, in memoriul adresat presedintelui Traian Basescu.
Guvernul se razgandeste
Proiectul de lege a fost votat de Senat, in Camera Deputatilor a fost respins de Comisia juridica, dar a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru industrii si servicii. Guvernul Romaniei s-a opus mai intai acestui act normativ elaborat de cinci parlamentari din PSD si PNL.
La data de 22 octombrie 2007 Calin Popescu Tariceanu a semnat un punct de vedere categoric adresat Senatului: "Guvernul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative in forma prezentata". Principalul motiv invocat a fost acela ca "exista anumite ingrijorari, atat din partea autoritatilor romane, cat si a celor comunitare in ceea ce priveste caracterul de ajutor de stat", dar si teama ca legea ar putea fi atacata pe "vicii de constitutionalitate". Documentul concluzioneaza ca statul roman trebuie sa se abtina de la luarea unor decizii ireversibile sau care ar avea consecinte nedorite asupra activitatii Oltchim si a procesului de privatizare al societatii. "Orice modificari trebuie aduse la cunostinta Comisiei Europene de urgenta si anterior reglementarii acestora, pentru a evita declansarea unor investigatii de genul celor demarate la SC Tractorul SA sau la SC Mittal Steel SA Roman".
Doua luni mai tarziu, la data de 10 decembrie 2007, Guvernul s-a sucit si a comunicat Senatului un punct de vedere in care sustinea adoptarea acestei initiative legislative.
De unde provine datoria Oltchim
Povestea datoriei Oltchim incepe la sfarsitul lunii noiembrie 2003, cand Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Oltchim a hotarat majorarea capitalului social al societatii cu 3.323 de miliarde de lei vechi prin conversia in actiuni a datorilor catre AVAB (Agentia pentru Valorificarea Activelor Bancare). Hotararea de atunci a fost contestata in instanta de catre o parte a actionarilor minoritari si a fost anulata dupa doi ani de Tribunalul Valcea, sentinta ramasa definitiva, moment in care Oltchim a redevenit datoare cu suma din 2003 plus majorarile si penalitatile legale.
La jumatatea anului 2006 Guvernul Tariceanu a promovat o ordonanta de urgenta prin care AVAS a fost autorizata sa incheie cu Oltchim SA conventii prin care sa se stabileasca modalitatea de stingere a creantei prin executare si-lita. Totodata, Ordonanta a impus si includerea in dosarul de privatizare a obligatiei cumparatorului de a achita datoria Oltchim catre AVAS. sase luni mai tarziu, in luna ianuarie 2007, Legea 30 a modificat OUG 45/2006, care a dispus majorarea capitalului social prin conversia in actiuni, dar a dispus ca toate ajutoarele de stat sa fie acordate numai dupa autorizare de catre Consiliul Concurentei. Ulterior, in cursul anului 2007, a fost formulat proiectul de lege aflat in prezent in dezbaterea Parlamentului.
Nicolae Vlad Popa: "Inginerie financiara"
Europarlamentarul Nicolae Vlad Popa, membru al Comisiei de petitii din Parlamentul Europei, ne-a confirmat depunerea petitiei PCC. El crede ca proiectul de lege ascunde o inginerie financiara care ar putea aduce mari prejudicii Romaniei.
"Actionarul minoritar se plange de metoda de privatizare incercata de autoritatile romane, metoda care dezavantajeaza clar actionarii minoritari. Este vorba de o inginerie financiara, iar interesul este sa se transmita pachetul majoritar de actiuni catre «Cineva» dupa «albire».
Guvernul a avut doua pozitii, una in octombrie si una in decembrie, contradictorii. O data a spus ca nu permite Uniunea Europeana, ca este considerat ajutor de stat, iar a doua oara a spus ca e de acord cu chestia aceasta. Mi se pare nu doar ca s-a sarit calul, mi se pare deja ca cineva acolo in Guvern este iresponsabil. Poate sa mai reparam ceva pentru a nu fi condamnata iar Romania. Este o prostie sa intram cu capul in zid pentru interese de grup".
Consiliul Concurentei sovaie
Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei, s-a ferit sa exprime un punct de vedere. El recunoaste ca scutirea de penalitati reprezinta ajutor de stat, dar spune ca proiectul legii ar fi fost trimis la Comisia Europeana, care nu a trimis nici un punct de vedere, astfel ca s-ar putea spune ca este un acord tacit. "Le-am cerut astazi celor de la AVAS sa imi comunice daca s-a modificat proiectul de lege. Daca s-a modificat, trebuia sa fim si noi notificati", a punctat Oprescu.
Constantin Roibu, presedintele Oltchim: "Nemtii nu sunt sanatosi"
» Romania libera: Cum comentati reclamatiile actionarului german?
Constantin Roibu: In primul rand, ceea ce face aceasta lege nu este ajutor de stat. Acesta este un aspect. Aceasta lege a mai fost o data aprobata. Pierzandu-si valabilitatea, s-a bagat in Parlament sa se aprobe din nou. Intre timp cineva istet din Ministerul Finantelor sau AVAS s-a gandit sa calculeze si dobanzi la acesti bani. Acest lucru e total ilegal. Chiar daca nu se va scoate aceasta lege si nu se vor anula penalitatile, dam in judecata AVAS si vom castiga in instanta.
» RL: Ne puteti spune cuantumul sumei?
C.R.: Circa 200 de milioane de dolari. Din acestia, jumatate sunt penalitati. Iar PCC, cel care a facut petitia acum catre Comisia Europeana, a dat anul trecut o scrisoare in care a spus ca este de acord cu majorarea si ca va veni sa participe la subscriere. Inseamna ca nu sunt sanatosi.
Anul trecut si-au dat acordul scris catre Uniunea Europeana (n.r. – reprezentantii PCC neaga vehement ca ar fi semnat asa ceva), dar acum nu sunt de acord, pentru ca s-au gasit probabil niste escroci in Romania care ii jupoaie de bani si care le-au spus ca pot trata cu statul roman ca aceasta datorie, in situatia in care cumpara Oltchim, sa poata fi cumparata la 20-30% din valoarea ei.