21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecial50.000 de oameni si-au luat adio de la Pavarotti

50.000 de oameni si-au luat adio de la Pavarotti

» 50.000 de persoane au asistat sambata la ceremonia funerara dedicata tenorului Luciano Pavarotti in orasul sau natal, Modena.

» Unul dintre cele mai emotionante momente ale ceremoniei l-a produs difuzarea unui film in care Pavarotti si tatal sau cantau in duet "Panis Angelus".

» Momentul scoaterii sicriului din Domul din Modena a fost marcat de fundalul sonor al celebrei arii "Nessun Dorma" din "Turandot" de Puccini si de coloanele de fum in culorile drapelului Italiei imprastiate de avioanele Frecce Tricolori care au acoperit cerul de deasupra Modenei.  

Ceremonia dedicata funerariilor tenorului italian Luciano Pavaroti sambata la Modena a devenit un eveniment media de mari dimensiuni, care a fost acoperit in direct cu transmisiuni ale unor canale cum sunt CNN sau BBC News.
O coada imensa – cotidianul La Repubblica anunta peste 100 de mii de persoane – au vizitat sambata Domul din Modena, deschis pana la ora 13 pentru cei ce au vrut sa-i aduca un ultim omagiu celui care a reusi performanta de a face din muzica clasica un gen popular, vandut in milioane de albume pe care le-a realizat alaturi de prietenii sai Jose Carreras si Placido Domingo. Toti cei care au trecut pragul Domului au primit ca amintire o fotografie in alb-negru in care tenorul surade, pe spatele careia se regaseste un fragment de inspiratie liturgica din Psalmul 90.  
"Italia este astazi trista, dar mandra de el"
"Pentru mine este o onoare sa aduc un omagiu geniului sau in numele intregii Italii" sunt cuvintele cu care premierul italian Romano Prodi si-a inceput discursul tinut la Modena in fata unei asistente de peste 50 de mii de persoane, la funerariile tenorului Luciano Pavarotti. "Sunt momente in care cuvintele nu mai servesc la nimic si tot ce mai poate vorbi sunt durerea si emotiile puternice. Totul in jurul si inauntrul nostru ne spune ca Luciano Pavarotti a devenit intr-un fel parte din viata noastra. Vrem sa-i aducem un omagiu si pentru generozitatea sa, gratie careia el va reprezenta nu numai un simbol al muzicii, dar si Italia intreaga. Italia este astazi trista, dar mandra de el". Sunt cuvintele patetice ale unui om politic, dar in spatele lor se regaseste pe deplin efectul pe care l-a avut asupra italienilor decesul celebrului tenor din Modena, oras devenit in numai cateva zile tinta pelerinajului sutelor de mii de admiratori autohtoni si din toata lumea.

Staruri rock si lideri politici

Slujba a fost inceputa cu "Ave Maria" din "Otello" de Verdi in interpretarea sopranei bulgare Raina Kabaivanska, urmat de "Requiem-ul" de Luigi Cherubini, interpretat de Corala Rossini, unde Pavarotti si-a inceput cariera artistica. Momentul comuniunii a fost marcat de "Ave verum corpus" interpretat de tenorul Andrea Bocelli. Liturghia, celebrata de catre 18 preoti, a fost condusa de arhivescovul Benito Crocchi, care a declarat ca "putini sunt cei care il pot imita ca tenor, dar nici unul nu cred ca poate spune ca ii poate sta alaturi in ceea ce priveste solidaritatea si prietenia". Un alt moment emotionant al ceremoniei, pe langa interventiile membrilor familiei, a fost reprezentat de difuzarea unui duet al tenorului cu tatal sau.
Domul in stil roman Lanfranco in care pot intra la limita 700 de persoane s-a dovedit neincapator pentru membrii familiei, autoritati, artisti si admiratori. In Piata Mare si Piata Sant’Agostino, prin intermediul unor ecrane de mari dimensiuni au fost proiectate fragmente cu Luciano Pavarotti concertand. Pe langa numarul mare de oameni politici si reprezentanti ai autoritatilor, au fost prezenti ex-secretarul ONU, Kofi Annan, Bono, liderul grupului U2, regizorul Franco Zeffirelli si actorul Giani Morandi.
Sicriul cu trupul neinsufletit al tenorului a fost purtat in final spre cimitirul din Castelnuovo Rangone, la cativa kilometri de Modena.

Biografie
Un artist al recordurilor
Luciano Pavarotti s-a nascut pe 12 octombrie 1935 in familia unui brutar sarac, dar pasionat de muzica din Modena, oras din nordul Italiei celebru pentru vinul spumant rosu (Lambrusco), vandut acum in intreaga lume.
Cariera lirica si-a inceput-o ca membru amator in Corala Gioachino Rossini, pentru ca in 1961 norocul sa ii surada si sa fie chemat sa participe in rolul lui Rodolfo din spectacolul "La Bohème" de Puccini montat pe scena Teatrului de Opera din Regio Emillia de catre Francesco Mollinari Prandelli.
Consacrarea pe plan extern i-a adus-o tot opera pucciniana cand, in 1963, a trebuit sa-l inlocuiasca pe tenorul sicilian Giuseppe Di Stefano in spectacolul montat la Royal Opera House de la Covent Garden din Londra. Este momentul in care Pavarotti incepe sa cutreiere lumea pe cele mai cunoscute scene de opera din toata lumea, de la New York la Berlin sau la Scala din Milano. In anii ‘90 a inceput o serie de concerte in aer liber, spectacole care i-au adus cateva recorduri greu de egalat pentru un artist al muzicii clasice: 150 de mii de spectatori in Hyde Park, la Londra, si peste 500 de mii la New York, in Central Park. Un alt record, de data asta din anii de inceput ai carierei sale, nu a fost inca depasit: performantele vocale atinse pe scena Metropolitan Opera din New York i-au adus 17 chemari ale publicului la aplauze.

In 1990, la finala Campionatului Mondial de Fotbal din Italia, Pavarotti a cantat alaturi de Placido Domingo si José Carreras intr-un concert sub bagheta dirijorului indian Zubin Mehta. CD-ul cu inregistrarea concertului s-a vandut in peste 100 de milioane de exemplare, record absolut pentru genul clasic.
In ultimul deceniu problemele sale de sanatate s-au intetit, anul trecut fiind operat din cauza unui cancer pancreatic care a recidivat vara aceasta, pentru ca, in urma cu patru zile, sa inceteze din viata in casa sa de la Modena, alaturi de prieteni si cativa membri ai familiei.

Cele mai citite

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă