20 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialSicane aeriene rusesti

Sicane aeriene rusesti

In vreme ce liderul rus, Vladimir Putin, invoca "bunul simt" britanic pentru rezolvarea crizei bilaterale, escadrilele celor doua tari se sicanau deasupra Marii Nordului.
avioane "tornado" si f-16 ale Marii Britanii si Norvegiei s-au ridicat ieri de patru ori in aer, pentru a intercepta bombardierele strategice rusesti. Formata din sase aparate – doua bombardiere Tu-95MS, doua Tu-160 purtatoare de rachete si doua Il-78 de alimentare –, flotila aeriana rusa efectua "o misiune de zbor deasupra apelor internationale, pe tarmurile Angliei, Norvegiei, Danemarcei si Islandei", a declarat un responsabil rus citat de Interfax. Alarmati, norvegienii si britanicii au trimis avioane pentru a marca spatiile aeriene ale celor doua tari. "De multa vreme n-am mai vazut avioane rusesti inaintand atat de departe spre sud", avea sa declare purtatorul de cuvant al armatei norvegiene. In cele din urma, bombardierele rusesti s-au intors din drum.
Incidentul a fost al doilea de acest gen din ultimele patru zile. Marti, doua aparate rusesti de tip Tu-95 au fost interceptate inainte de a patrunde in spatiul aerian britanic.

Aceste sicane aeriene au loc pe fondul deteriorarii relatiilor ruso-britanice, dupa refuzul Moscovei de a-l extrada pe Andrei Lugovoi, suspectat de uciderea lui Aleksandr Litvinenko. Presedintele rus, Vladimir Putin, a minimalizat amploarea conflictului diplomatic, vorbind despre o "minicriza" ce poate fi depasita gratie "bunului simt". Iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus ca tara sa e gata sa "normalizeze" relatiile cu Marea Britanie.
Desi Kremlinul indulceste tonul, ingrijorarea persista. Ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, estima ca Rusia vrea sa devina o superputere si ar putea reprezenta o amenintare in 5-10 ani.

» URMEAZA RAZBOIUL ECONOMIC?

Un puternic grup de lobby pentru afaceri din Rusia a avertizat ca firmele britanice vor avea de suferit din cauza crizei diplomatice cu Moscova, iar companiile rusesti s-ar putea retrage de la Bursa din Londra. "Poate ca unele companii britanice vor pierde licitatii in Rusia sau vor avea dificultati cu fiscul", a amenintat seful patronatului rus, Alexander sokin. Mass-media britanice vorbesc despre "cea mai puternica situatie de criza de dupa incheierea razboiului rece". In schimb, ziarul rus Izvestia lauda reactia "precisa" si "adecvata" a Moscovei. "Britanicii sunt satisfacuti de simetria si tonul calm al replicii ruse, care arata ca Moscova nu vrea un conflict", scria si Vremia Novostei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă