Doi dintre pestii mari pe care seful DNA nu i-a nominalizat saptamana trecuta sunt Petre Daea (PSD) si Mihail Sireteanu (PSD).
Pe urmele lui Ion Dumitru, fostul director Romsilva, supranumit „patronul jafului PSD-ist al padurilor” la DNA se vor duce pentru a da cu subsemnatul senatorul Petre Daea si fostul deputat Mihail Sireteanu. Ei sunt acuzati, in dosarele cu acte premergatoare ale cercetarii penale, de comiterea unor infractiuni conexe celor de coruptie, potrivit prevederilor Legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si combaterea faptelor de coruptie.
Petre Daea risca sa fie pus sub invinuire pentru abuz in serviciu in forma calificata. Daea ar fi abuzat de functia sa de secretar de stat la MAA, implicandu-se intr-o privatizare frauduloasa, in urma careia statul roman a fost pagubit cu peste 800 milioane de lei la nivelul anului 2003. In actele premergatoare urmaririi penale de la DNA se arata: „SC Piscicola SA Piatra Neamt a fost vanduta la pretul de 1,6 miliarde lei, prin subevaluarea activului acesteia, in favoarea SC Proora Impex SA Turnu Severin, de persoane cu functii in cadrul Agentiei Domeniului Statului – Directia de Privatizare. Astfel a fost exclusa de la licitatie societatea cu potential de cumparare a activului in cauza. In calitate de secretar de stat la MAA, Petre Daea a exclus SC Piscicola SA Neamt din cadrul anexei 1 a Ordinului 267/10.04.2003 si a facut presiuni asupra lui Ciutea Ilie, fost director general la SC Piscicola Neamt, precum si asupra reprezentantelor SC Romclas SA si SC Proora SA, prin intermediul directorului Vlad Sanulescu de la ANS, ca sa nu participe la licitatia pentru privatizarea Piscicola Neamt, deoarece licitatia trebuia castigata de SC Proora Impex SRL Turnu Severin, ceea ce s-a si intamplat”.
Capusa de la MFA Mizil
Mihail Sireteanu este acuzat ca a derulat activitati comerciale incompatibile cu demnitatile detinute (in special cea de parlamentar). Sireteanu ar fi utilizat date obtinute gratie functiei sale inalte. Mai exact, fostul deputat PSD Sireteanu, prin intermediul unor firme de familie, ar fi capusat activitatea SC MFA SA Mizil, fosta si actuala Uzina de armament – o unitate care beneficiaza astazi si de comenzi NATO. In dosarul DNA se arata: organele de conducere al SC MFA SA Mizil au incheiat contracte comerciale prin care au fost favorizate firme proprii folosindu-se de informatii pe care (Mihail Sireteanu – n.n.) le-a cunoscut in mod direct”.