16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSUA, acuzate pentru esecul de la Roma

SUA, acuzate pentru esecul de la Roma

Conferinta de la Roma consacrata situatiei din Liban „nu a raspuns asteptarilor arabilor”, a estimat ministrul egiptean de Externe, Ahmed Aboul Gheit. Reuniunea, la care au participat delegatii din 15 state si trei organizatii internationale, nu s-a incheiat cu un apel la incetarea imediata a focului, ci cu un apel „la cooperare imediata, pentru a se ajunge cat mai urgent la o incetare a focului”.
Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a fost acuzata de acest „esec” al conferintei de la Roma, „Le Figaro” subliniind chiar ca ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy, a dus „o batalie dura” impotriva acesteia, pentru a impune adoptarea unui proiect de rezolutie elaborat de Arabia Saudita, Liban si Franta, care cerea incetarea imediata si neconditionata a focului. Presa britanica si cea rusa au „denuntat”, la randul lor, atitudinea SUA, acuzandu-le ca au dat, practic, „unda verde” Israelului sa continue operatiunile din Liban.
Condoleezza Rice a explicat inca o data de ce SUA sunt atat de sceptice cu privire la eficienta unei incetari imediate a focului: „Campurile de lupta din Orientul Mijlociu sunt pline de efectele armistitiilor. De fiecare data cand se incalca un armistitiu, mor oameni si sunt provocate distrugeri si mizerie”. SUA cer o incetare a focului durabila si solutii reale si pe termen lung ale conflictelor. De altfel, propunerea inaintata la Roma de Arabia Saudita, Liban si Franta prevede implementarea Rezolutiei 1.559 a ONU privind Libanul doar prin negocieri si cu acordul tuturor factiunilor libaneze, inclusiv al Hezbollah, ceea ce ar fi aproape imposibil.
Secretarul de stat american a apreciat ca reuniunea de la Roma a identificat „elemente care ar putea constitui, pana la urma, baza unui acord durabil de incetare a focului”. In plus, s-a cazut de acord asupra constituirii unei forte internationale in sudul Libanului, tot sub egida ONU.
Pe de alta parte, Consiliul de securitate al Israelului, din care fac parte detinatorii unor portofolii-cheie din Executivul de la Ierusalim, a votat ieri impotriva extinderii ofensivei terestre in Liban, dupa ce miercuri a fost cea mai sangeroasa zi pentru armata israeliana, care a suferit pierderi grele intr-o ambuscada la Bint Jbail.

„Mesaj de pace” de la Al Qaeda

Al Qaeda nu va ramane cu bratele incrucisate in fata ofensivelor israeliene din Liban si din Fasia Gaza, a afirmat „numarul doi” al retelei teroriste, egipteanul Ayman al-Zawahiri, intr-un mesaj difuzat ieri de postul de televiziune arab Al Jazeera. Zawahiri le-a cerut „musulmanilor de pretutindeni” sa isi uneasca fortele, sa lupte si sa „devina martiri impotriva sionistilor si a cruciatilor”.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă