Dioceza de Roma, al carei episcop a fost, a inceput aseara procesul de beatificare (primul pas spre sanctificare) a Papei Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyla), la mai putin de trei luni de la moartea acestuia, care s-a produs in ziua de 2 aprilie.
Actualul Papa, Benedict al XVI-lea, a dat unda verde, in ziua de 13 mai, pentru inceperea acestui proces, inaintea perioadei de cinci ani cerute in mod normal, raspunzand astfel apelurilor multimii de credinciosi care, la inmormantarea „celui mai iubit Papa din istorie”, a scandat „Santo Subito!” („Sfant imediat!”).
Procesul de beatificare a inceput aseara, cu o ceremonie religioasa oficiata de vicarul Romei, cardinalul Camillo Ruini, la catedrala San Giovanni in Laterano.
Analiza dosarului pentru beatificarea lui Ioan Paul al II-lea va decurge ca un proces obisnuit, cu audieri ale martorilor si analize ale dovezilor. Ca „postulator” („avocat”) a fost numit un preot polonez, monseniorul Slawomir Oder. Acesta a declarat ca mii de scrisori au sosit deja, prin posta electronica sau prin posta obisnuita, in sprijinul beatificarii. Unele dintre acestea contin marturii interesante, care necesita o verificare mai amanuntita, realizata cu sprijinul unor experti.
Pentru beatificare este nevoie de atestarea a cel putin un miracol postum infaptuit de candidat (o vindecare care nu poate fi explicata me-dical). In privinta Papei Ioan Paul al II-lea exista mai multe marturii ale unor miracole infaptuite in timpul vietii. Unul dintre acestea, bine documentat, este vindecarea, in 2002, a unui american avand o tumora pe creier, dupa ce acesta a primit impartasania din mana Suveranului Pontif. Apropiatii fostului Suveran Pontif sunt convinsi ca vor aparea curand si dovezile necesare pentru atestarea unor miracole postume. Dupa beatificare, pentru canonizare va fi necesara atestarea unui alt miracol postum. Dupa ce dosarul va fi documentat de dioceza de Roma, va fi inaintat Congregatiei Vaticanului pentru Cauza Sfintilor.
In trecut, procesul de canonizare putea dura secole, dar Papa Ioan Paul al II-lea l-a accelerat, in timpul pontificatului sau fiind inregistrate cazuri de beatificari si canonizari extrem de rapide: Josemaria Escriva de Balaguer, fondatorul ordinului Opus Dei, mort in 1975, beatificat in 1992 si canonizat in 2002, si Maica Tereza, care a murit in 1997 si a fost beatificata in 2003.